fredag, mars 20, 2009

Därför smörjer Obama det iranska kråset...

Dagens stora irannyhet är givetvis Obamas oväntade nyårshälsning som direkt riktades mot Iran. Det är ett ganska järvt försök från Obama att verkligen sträcka ut handen. I det tre minuter långa talet gör Obama allt rätt. Han lägger en försonlig ton, han vänder sig inte bara till det iranska folket som alla andra presidenter utan också direkt till regimen. Han smörjer kråset det nationalistiska kråset genom att hylla Irans historiska och kulturella storhet.

Anledningen till det här är givetvis beskedet att Khatami drar sig ur presidentvalet. Jag tror att Obamas strategi var att undvika att engagera Iran alltför mycket innan presidentvalet i juni i hopp om att inte ge Ahmadinejad möjlighet att använda det i valrörelsen och på så sätt också hjälpa tillbaka Khatami till presidentämbetet. Men när Khatami drog sig ur så dog också chansen att få en annan samtalspartner än Ahmadinejad.

Obama insåg nog att USA skulle ha mer att förlora på att vänta på ett annat valresultat än det givna och därmed också ge det generella intrycket att man helst inte vill samtala med Ahmadinejad. Det är i ljuset av detta som Obama håller sitt tal där han smörjer det iranska kråset.

Förövrigt ska man komma ihåg att det här inte är första gången USA gör försök att öppna upp till en dialog på det här sättet. Senast under Bill Clinton bad USA officiellt ursäkt CIA:s inblandning i operation Ajax som avsatte Irans hittills enda någorlunda demokratiskt valde president, Mossadeq.

tisdag, mars 17, 2009

Tidig nyårspresent till Ahmadinejad...

Den 21a mars infaller det persiska nyåret Nowrooz men redan idag fick Ahmadinejad skäl att fira som om det vore nyårsafton. Anledningen är att den tidigare presidenten Khatami idag officiellt meddelade att han längre inte kommer att ställa upp i presidentvalet i juni. Anledningen är att han inte vill splittra reformiströsterna mellan sig själv och den tidigare premiärministern Mir Houssein Mousavi.

Khatami och Mousavi hade tydligen sedan tidigare en pakt att Khatami inte skulle ställa upp i valet om Mousavi gjorde det. Men när Mousavi drog ut på sitt beslut att ställa upp valde Khatami att kandidera. Det verkade ha varit den spark som Mousavi hade behövt för att själv meddela att han också kommer att ställa upp, trots idoga övertalningsförsök från reformister som försökt påtala att Khatami skulle ha mycket större chanser att vinna än Mousavi.

Beslutet ska Khatami ha tagit redan i söndags efter ett möte med sin kampanjledning och Mousavi. Enligt Mousavis folk ska Mousavi själv uttryckt en önskan om att Khatami skulle fortsätta sin kampanj, men Khatami ansåg att det skulle skada den reformisternas agenda eftersom regim kontrollerad media skulle göra sitt yttersta för att splittra reformisterna.
En som idag jublar av glädje är den sittande presidenten Ahmadinejad. Khatami var den med störst chans att besegra Ahmadinejad och hotet från Mousavi är betydligt mindre.

Khatamis presidentperiod ansågs vara relativt framgångsrik och han själv är fortfarande väldigt populär, främst bland yngre iranier som trots allt utgör nästan 70 % av befolkningen.
Chanserna för att Ahmadinejad blir omvald ökar alltså dramatiskt och man ska komma ihåg att ingen president i Iran har förlorat ett presidentval.

Det här skapar också problem för USA som hoppades på seger för Khatami och en ny administration att kunna starta dialog med. Nu kommer dem med största sannolikhet att försöka att få till en dialog med Ahmadinejad, en mycket svårare samtalspartner än Khatami.

För reformisterna är det här givetvis illa. Mousavi kommer att få hantera gräsrötternas ilska och många kommer att anse att han tvingade ut Khatami. Samtidigt kan jag slå vad om att rykten kommer att snart börja florera i Iran som gör gällande att Mousavi springer de konservativas ärenden genom att ställa upp i valet. Det för att i sämsta fall splittra reformiströsterna och stärka Ahmadinejad och i bästa fall tvinga ut Khatami från presidentvalet.
Mousavis hopp står nu till att Khatami öppet stödjer honom (och inte den andre reformisten i valet Karrubi) och att ett mindre mirakel inträffar för att han ska besegra Ahmadinejad.

Khatamis besked är beklagligt för många men det är en tidig nyårspresent till Ahmadinejad…

fredag, mars 13, 2009

Iran senaste veckorna...

Olika förutsättningar...

Att bedriva kampanj i Iran är inte det lättaste. En som dock har det förspänt är Ahmadinejad som åker runt i landet och håller tal i nästan varenda stad och inviger alltifrån parker till fabriker runt om landet.

Däremot har den förra presidenten och Ahmadinejads främsta motståndare Khatami det lite svårare. Han fick nyligen höra att landets säkerhetstjänst inte kan garantera hans säkerhet när han startade sin kampanj i staden Shiraz. Att skydda den sittande presidenten går alltså bra men hans främsta kandidat kan tydligen inte kampanja i ett av landets större städer - trots varningen genomförde Khatami sin kampanj.

Trångt...

Det börjar att bli trångt på spelbanan inför presidentvalet. Nu har nämligen den tidigare premiärminister Mir Hossein Mousavi definitivt bestämt sig för att ställa upp. Detta är problematiskt för reformisterna eftersom det nu finns en tredje reformistisk kandidat, Karroubi, Khatami och Mousavi. En hel del reformister har länge försökt övertyga Mousavi att inte ställa upp för att undgå röstspridning. Men Mousavi väljer alltså att ställa upp ändå.

Spännande rättsfall...

Just nu pågår ett av de mer spännande rättsfallen i den islamiska republikens historia. Det är den tidigare Ahmadinejad supportern Abbas Palizdar som står inför rätta och riskerar 22 års fängelse för att ha smutskastat regimen och spridit hemliga dokument. Åtalet mot honom väcktes när Palizdar i ett tal förra året anklagade toppmän inom regimen för korruption.

Han pekade ut 44 mullor och högt uppsatta tjänstemän som korrupta. Han anklagade främst landets rättsväsende för att vara genomkorrupt. Skandalen växte när det visade sig att Palizdar inte bara pratade utan också hade kommit över en hel del dokument som han påstod var bevis för omfattande korruption.

Fallet Palizdar är något förbryllande eftersom han även vid tidpunkten för sitt tal var en lojal Ahmadinejad anhängare. En teori är att han trodde att han kunde hjälpa Ahmadinejad genom att
bevisa motståndarnas korruption. Men det gick inte som planerat och Ahmadinejad tvingades genast att ta avstånd från honom...

Spending Bill...

För att säkerställa en vinst i presidentvalet i juni ville Ahmadinejad och hans regering få igenom ett stimulans paket i parlamentet som skulle innebära nya subventioner och kontantutbetalningar till människor för att kompensera för inflationen. Men parlamentet insåg att det inte går att bekämpa en skyhög inflation genom att bränna mer pengar och ännu en politisk strid mellan Ahmadinejad och parlamentet var igång.

Det började med att parlamentet skar ner budgeten från 34 miljarder till 8.5. Det fick Ahmadinejad att gå i taket och kräva att parlamentet skulle godkänna hela summan. Trots att Ahmadinejad senare gått med på att förhandla ner summan från 34 miljarder till 20 så valde parlamentet med röstsiffrorna 132 mot 102 att helt förkasta förslaget.

Ahmadinejad har ännu inte kommenterat parlamentets beslut men han lär inte vara glad. Eftersom det här "stimulans paketet" och kontantutbetalningarna skulle ha varit
hans trumfkort under presidentvalet. Nu verkar det inte bli av...

Rafsanjani sitter kvar....

Nyligen höll det viktiga Expertrådet ordförandeval. Rådets uppgift är att granska den "andlige ledarens" arbete och de enda med möjligheten att avsätta honom samt utse hans efterträdare.

Den sittande ordföranden och tidigare presidenten Rafsanjani vann igen. Likt förra året så utmanades han av den mer konservativa falangen inom regimen. Förra året lyckades han knappt besegra väktarrådets ordförande Ahmad Jannati som stöddes av bl.a Ahmadinejads ideologiske mentor Mesbah Yazdi. Men i år lyckades Rafsanjani dock säkra en betydligt säkrare majoritet och vann med 51 - 26 över väktarrådsledamoten Mohammed Yazdi.

måndag, mars 02, 2009

Diverse...

Vill ha fler...

Efter att kärnkraftsverket Bushehr startat säger Iran nu att man kommer att bygga fler kärnkraftsverk. Öppningen av Bushehr beskrevs som en stor propaganda seger för Iran och trots förseningar och svårigheter att betala i tid och få ryssarna att följa tidsplanen så beräknar man nu att Bushehr kommer att kunna producera närmare 250 megawatt till hösten. Nu lobbar regimen för att ryssarna ska fortsätta och hjälpa Iran att bygga fler kärnkraftsverk.

Valrörelsens roligaste...

Ett av regeringens mer smartare ministrar Manouchehr Mottaki sa igår att regeringen (och därmed Ahmadinejads) utrikespolitik har varit en stor succé som landet nu (3 månader innan presidentvalet) ser effekterna utav. Mottaki berättade i ett tal att landets rykte och status har förstärkts på den internationella arenan. Tveksam om den internationella arenan håller med honom...

Vill fortfarande ha pengar...

Samme utrikesminister Mottaki blev ställd i en intervju när han fick höra att Iraks presdent Jalal Talabani i ett tal hade krävt att Iran skulle slopa sitt krav på skadestånd på närmare 1 triljoner dollar för Irak-Iran kriget mellan 1980-1988.

Mottaki förnekade att Jalali skulle ha lämnat en förfrågan till Iran om att slopa skulden. Det är en fråga som kan komma att ställa till det för Iran bland iraks shiiter som också kan hävda att de slogs mot Saddam Husseins regim och därmed inte bör vara skyldiga att betala hans skulder.

Konservativa kraftsamlar...

Fundamentalisterna (partiet som stödjer Ahmadinejad i parlamentet) verkar ha bestämt sig för att fortsätta stötta Ahmadinejad. Ett tag försökte ett gäng fundamentalister att förhandla med reformisterna och Khatami att välja två andra kandidater än Ahmadinejad om Khatami drog tillbaka sin kandidatur. Nu när Khatami ändå ställer upp har fundamentalisterna bestämt sig för att Ahmadinejad är den kandidat som har bäst chans att vinna.

Medan reformisterna fumlar...

Mehdi Karroubi vägrar att ge upp sin presidentkandidatur trots att han förmodligen kommer att få storspö av Khatami. Men reformisterna är ändå oroliga att Karroubi kommer att splittra rösterna och intet göra en reformistisk seger. Men Karroubi säger att han kommer att ställa upp ändå.


En miljard försvunnen?

En anledning till varför fundamentalisterna inte är helt säkra på Ahmadinejad är ekonomin i landet. Men en inflation som närmare sig 30%, skyhög arbetslöshet, sjunkande oljepriser och inga medel sparade från de goda åren ser det ekonomiska läget mörkt ut i Iran. Så Ahmadniejad och parlamentet (som domineras av fundamentalister) lägger skulden på varandra. I en TV-intervju gick Ahmadinejad nyligen till hård attack mot parlamentet för dess kritik av Ahamdinejads ekonomiska politik. Bland annat så anklagade han parlamentets "revisionsorgan" för att han begått misstag och räknat fel när den anklagade regeringen för att
slarva bort närmare en miljard dollar i oljeintäkter. Det uttalandet fick en del medlemmar i "revisionsorganet" att gå i taket och begära TV-tid för att
besvara Ahmadinejads påstående.

Parlamentets talmaj Ali Larijani har givetvis ett finger i spelet och han uppmanade regeringen och Ahmadinejad att redogöra för bevis för vart den saknade miljarden tagit vägen.