söndag, februari 15, 2009

Khatami ställer upp och fundamentalisterna planerar på att dumpa Ahmadinejad...

Khatami ställer upp...

3 dagar efter att jag skrev om Khatamis funderingar att ställa upp i presidentvalet kom han med beskedet att han ställer upp. Nu kommer valet att stå mellan Ahmadinejad och Khatami, de övriga kandidaterna såsom Karroubi kommer att få svårt att bryta igenom. Khatami motiveradesitt beslut att ställa upp med att han inte kunde vara "likgiltig inför revolutionens öde".

Samtidigt talar allt mer mot Ahmadinejad. Det ekonomiska läget i Iran förvärras i takt med att oljepriset sjunker. Ahmadinejads regering hade räknat med ett oljepris på närmare 65-70 dollar/fatetnär den kluddade ihop sin budget - idag ligger oljepriset på ca; 35 dollar/fatet. Samtidigt finns det inga reserver att tala om från de goda åren på grund av Ahmadinejads vidlyftiga ekonomiska politik. Samtidigt som regimen är pank så härjar inflationen fritt och arbetslösheten når nya rekordhöjder - inte ett lätt läge att vara sittande president med 3 månader kvar till valet.

Febril aktivitet hos fundamentaliterna...

Reformisterna jublar högt medan fundamentalisterna är rädda. Khatamis kandidatur kan man inte vifta undan. Khatami är populär, jämfört med Ahmadinejads tid så minns man Khatamis tid som en bra period för Iran. Så chanserna är goda att Khatami och reformisterna besegrar Ahmadinejad och gör det stort. Jag tror inte helleratt regimen och Ahmadinejad inte kommer att våga rigga valet i någon större omfattning till Ahmadinejads räkning.

Fundamentalisterna försöker nu göra allt för att stoppa reformisterna och Khatami att vinna presidentvalet i sommar. En grupp fundamentalister ledd av Habibollah Asgaroladi, en inflytelserik politiker och ett av landets rikastemän besökte nyligen persident Ahmadinejad för att på ett "konsturktivt sätt" framför kritik till presidenten.

Men inom andra delar hos fundamentalisterna är paniken total, ett av de mer inflytelserika fundamentalistiska parlamentsledamöterna,Ali Motahhari (f.ö son till Morteza Motahhari, ett av Khomeinis närmaste män och den islamiska republikens stora ideologer) erkände att en falang inom fundamentalisterna försöker att övertyga Khatami att dra tillbaka sin kandidatur om fundamentalisterna inte stödjer Ahmadinejad i valet utan ställer upp med två helt andra kandidater. Men att om Khatami ställer upp så kommer fundamentalisterna att sluta upp bakom Ahmadinejad.

P.s Parlamentet i Iran består istort sett av tre grupper, fundamentalisterna (s.k. ideologer) är den största gruppen där Ahmadinejadhar sitt stöd. De konservativa som är mer pragamtiska än fundamentalisterna, hit hör bland annat parlamentetstalman Ali Larijani och reformisterna som hade sin storhetstid under Khatamis presidentperiod.

fredag, februari 06, 2009

Presidentvalet...

Vad faaen vill karln!

Den eviga såpan om den förre detta presidenten Khatamis eventuella presidentkandidatur tar aldrig slut. Reformisterna håller tummarna medan Khatami drar ut på beslutet.

Nu har Khatami meddelat att han kan tänka sig att ställa upp om den andra reformisten Mir Hossein Mousavi drar sig ur. Det säger han att han gör av respekt gentemot Mousavi – något som nog Mousavi knappast håller med om idag. Det är fem månader kvar till valet och Mousavis har förmodligen påbörjat sin kampanj – nu kommer han få utstå ett hårt tryck för att dra sig ur. Gör han inte det så kommer reformisterna att anklaga honom för att ensamt ha förlorat valet åt dem.

Khatami är nog den ende som har en chans mot Ahmadinejad. Han är ett starkt och känt namn samtidigt som folk har positiva minnen av hans tid som president.

Så nu går alla och väntar på att Khatami eller Mousavi ska komma med ett beslut. Samtidigt håller Khatami intervjuer och tal om hur han inte kommer att konkurrera med de andra reformister som ställer upp. Han hyllade Karroubis kandidatur och menade att dem inte kommer att ställa upp mot varandra (hur det kommer att gå till är en bra fråga eftersom dem kommer att slåss om samma röster) utan istället förstärka varandras budskap.

Samtidigt går det rykten om att Khatami ska ha blivit ”kallad” till ett möte med diktatorn och ”andlige ledaren” Khamenei över sina planer att ställa upp i valet.