tisdag, april 29, 2008

Ahmadinejad slåss på flera fronter...

Allt står inte rätt till…

… hos fundamentalisterna. På några få dagar har Ahamdinejad råkat i två stora gräl. Den första var med parlamentets talman Haddad-Adel. Ahmadinejad ska ha skrivit ett brev till Haddad-Adel där han kritiserade honom för att ha förtalat honom och brutit mot konstitutionen. Anledningen ska ha varit att Haddad-Adel ska ha gått med på att offentliggöra en lista över parlamentsbeslut som måste implementeras inom 15 dagar.

Det här har fått Ahmadinejad att surna till rejält. Han säger att Haddad-Adels agerande satt onödig press på regeringen och att Haddad-Adel gjort sig skyldig till förtal av presidentämbetet samt brutit mot konstitutionen.

Haddad-Adel lät inte svaret vänta utan skrev själv ett brev som han läckte till medierna där han klargjorde för Ahmadinejad att parlamentet och regeringen måste samarbeta för att lösa de stora problemen som möter människor i Iran idag, såsom inflation och ökade kostnader. Samtidigt som han klargjorde att han inte delade Ahmadinejads tolkning av beslutet att publicera listan. Samtidigt som han i brevet uttryckligen skriver att han inte vill kommentera den ton som Ahmadinejad använder sitt brev.

Konflikter tidigare…

Att Ahmdinejad och Haddad-Adel inte drar helt jämt har blivit allt mer uppenbart. Värst var det när Ahmadinejad öppet förklarade för parlamentet att han och regeringen vägrade implementera en lag som stiftats av parlamentet och godkänts av väktarrådet. Det fick Haddad-Adel att gå i taket och öppet under ett parlamentssession skälla ut Ahmadinejad och regeringen efter noter.

Nästa slag…

Nästa slag mot Ahmadinejad kom från hans tidigare finansminister, Danesh-Jafari (Jafari). Jafari fick kicken för mindre än en vecka sedan och på sin sista arbetsdag skrädde han inte orden och kritiserade Ahmadinejad öppet. Under sitt sista tal som finansminister anklagade han Ahmadinejads ekonomiska experter för att vara noviser som ser ner på och nedvärderar ekonomiskt kunnande och expertis. Han ondgjorde sig över regeringens (Ahmdinejads) förmåga att stöta sig med allt ifrån parlament till regimens nyhetsbyrå.

Jafari kritiserade också det inflytande som vissa ”element” har haft i landets ekonomi. Han nämner tillexempel Dr. Rahimi som är chef över Irans motsvarighet till riksdagens revisorer och ett tal han höll där han hotade med att nollställa och återkalla alla oljeavtal som den förra regeringen skrev. Jafari menade att sådana exempel är många och har bidragit till att göra Iran till ett land som är ointressant för utländska investerare.

Jafari skyllde också de höga huspriserna på regeringen och inte bankerna. Han menade att lagar som omöjliggör nybyggande och inflationen är ett större problem än bankerna. Han nämnde tillexempel beslutet att tvinga centralbanken att pumpa in 60 miljarder dollar in i den Iranska ekonomin under förra året som en bidragande orsak till den höga inflationen.

Jafari berättade också att det var Ahmadinejad själv som utan hans medgivande eller konsultation bestämde att halvera landets ränta. Han berättar att centralbanken och han själv motsatte sig in i det längsta en räntesänkning men att Ahmadinejad själv tog beslutet.

Det här är första gången en f.d. minister går så hårt åt Ahmadinejad. Det känns lite som att hans position vacklar lite. Han är i strid med parlamentet, Khamenei uppges inte vara överförtjust över att han kickade inrikesministern och han får nu svidande intern kritik för sin oförmåga att hantera ekonomin.

måndag, april 28, 2008

val

Valdeltagandet…

Valdeltagandet i extravalen blev runt 40 %, en ökning med 26 % från förra valet enligt inrikesdepartementet. Av de 286 platserna i parlamentet fick de konservativa (hela gruppen) 197 platser, reformisterna 46 och resten gick till oberoende kandidater. Enligt reformisterna är en hel del av de oberoende reformister eller de som lutar åt reformisterna. Samtidigt som de pekar på att det stora konservativa blocket är splittrat.

Nästa val…

Parlamentsvalet är knappt avslutat och redan nu har diskussion om presidentvalet 2010 dykt upp. Reformisterna hoppas alla på att Mohammad Khatami återigen ska ställa upp, även om det är högst otroligt pågår nu övertalningsförsök runt om. Men redan nu har den tidigare vice presidenten Mohammad Reza Aref sagt att han är redo att ställa upp i det kommande presidentvalet såvida Khatami själv inte ställer upp. Ska reformisterna ha en chans så måste dem hitta ett bättre och starkare namn än Mohammad Reza Aref. Annars kommer det att bli en trekamp mellan Ahmadinejd, Larijani och Ghalibaf.

fredag, april 25, 2008

Så var det igång igen…

Idag påbörjas extravalen, där 164 kandidater (varav 12 är kvinnor) slåss om 82 parlamentsplatser.

Valdebatt…

Något lite annorlunda ägde rum i Iran igår, nämligen en valdebatt arrangerat av Tehrans universitet. Där reformister och konservativa diskuterade bland annat Irans ekonomi. Det rapporteras som att det visserligen var en snäll tillställning men åsiktsskillnaderna fanns ändå där.

Reformisterna kritiserade Ahmadinejad och regeringen på flera punkter, de sa att de visserligen stödjer regeringens slogans och ideal men inte dess konkreta politik. Reformisterna kritiserade de konservativa för att gapet mellan rika och fattiga ökar och blir allt värre och uppmanade regeringen att handla istället för att bara ägna sig åt propaganda.

Även parlamentet fick en släng av kritik för att tidigare ha varit alldeles för snäll mot regeringen och agerat som Ahmadinejads advokater istället för folkets. Samtliga kandidater var också överens om att Iran saknade rätt form av expertis och spetskunnande.

Det här visar på att det faktiskt finns en spänning och dynamik inom regimen. Att 3 parlamentsledamöter möts i en debatt som ändå verkar ha varit innehållsrik och inte 3 personer som enbart hyllar regimen och att media skriver om den (säkerligen snällt och lite censurerad) visar att Iran är inte jämförbart med Nordkorea, Saudiarabien eller Burma. Utan att det finns en dynamik inom regimen som är ett långt bättre instrument för förändring och demokratisering än sanktioner och högljudd retorik om regimechange.

onsdag, april 23, 2008

Tufft jobb...

Jobb, jobb, jobb…

Ahmadinejad vänder sig allt mer åt ekonomin och igår avslöjade han sin senaste plan för att minska arbetslösheten. Under den ”nationella jobbskapar dagen” avslöjade Ahmadinejad att hans regering kommer att avsätta mer pengar till diverse statliga organ som ska stimulera sysselsättning av främst yngre personer. Det kommer nog inflationen att må bra av…

Nya ministrar…

Ahmadinejad har utsett Hossein Samsami som tillförordnad ekonomiminister samtidigt som han degraderade den nuvarande ekonomiministern till senior rådgivare till presidenten. Inrikesministern Mostafa Pour Mohammadi kommer också att få kicken och ersättas av Mohammad Reza Rahimi, som idag är någon form av chefsdomare.

Sedan Ahmadinejad tillträdde för tre år sen har han bytt ut totalt nio ministrar.

torsdag, april 17, 2008

Inflationen är satans verk...

Det här är bara så pass korkat…

Ahmadinejad har den senaste tiden åkt runt och berättat att inflationen egentligen inte är att ett problem att prishöjningarna beror på en handfull giriga affärsmän som vill roffa åt sig och att hans politik med stor offentligkonsumtion inte har något med saken att göra.

Igår under ett tal i Qom skyllde han inflationen på ”korrupta utlänningar” som kommer att slängas ut från Irans ekonomi i år. Ahmadinejad menade att Irans fiender har länge haft en plan att få upp landets inflationstakt till 80 % men att tack vare Gud och Khamenei så har regeringen lyckats hålla inflationstakten på 18 %.

På era platser, färdiga... Kampanja…

Nu har inrikesministeriet gett kandidaterna tillstånd att börja kampanja till de extraplatserna i parlamentet. Kampanjen börjar idag och slutar klockan 8.00 nästa torsdag. Samtidigt som inrikesministeriet går ut med en varning om att det är ”haram” (religiöst förbjudet) att köpa och hota till sig röster.

Reformisterna sätter upp mål…

Dem räknar med att efter extravalen få ihop 60 röster…

onsdag, april 16, 2008

Den fiktiva verkligheten...

Låt oss koncentrera oss på dem viktiga frågorna…

Den iranska regimen och en hel drös med nationalistiska sinnade iranier har den senaste tiden gått i taket över Googles försök att depravera den iranska nationen dess stolthet och storslagenhet genom att döpa om ”persiska gulfen” till ”arabiska gulfen”…

Utanför Gökboetsväggar - den riktiga världen...

Har den iranska nobelpristagaren och advokaten Shirin Ebadi börjat motta fler och obehagligare mordhot. Ebadi befann sig redan under 90-talet på regimens dödslistor men klarade sig undan mer eller mindre tack vare en slump.

Nu hotas hon och hennes dotter till livet. Att Ebadi får motta dödshot är inte oväntat, hon är en kvinna som kämpar mot en teokratisk diktatur. Men till skillnad från regimens subtila hot är de nuvarande mer aggressiva och det är inte bara hon som hotas utan även hennes dotter och familj. Det som oroar mig är att hoten inte längre kommer från regimen utan kommer efter och i samband med hennes arbete för att skydda Bahai-minoriteten i Iran. Det betyder att galna fundamentalister som Ahmadinejad och gänget inte riktigt har 100%ig koll på kan ligga bakom hoten.

Min respekt för Ebadi har med tiden vuxit. Det är svårt att föreställa sig den mod, energi och kärlek som hon har och som driver henne. Hon är 60 år gammal och hade lätt kunnat göra som många andra och lämnat Iran. Hon hade kunnat efter nobelpriset gjort en Ganji eller en Khatami – spenderat mer tid utanför Iran för att hålla tal i stora salar framför viktiga personer i kostym – men hon blev kvar i Iran och fortsatte att kämpa. Ska man göra en lista över personer som verkligen gjort skillnad för människor i Iran och som verkligen hjälpt flest så tror jag att Ebadi skulle toppa den listan.

Väktarrådet ångar på…

Nu har väktarrådet godkänt resultatet från ytterliggare 16 valkretsar.

Inrikesministern kvar ett tag till…

Regimen meddelar att inrikesministern kommer att få sitta kvar tills extravalen är klara den 25 april.

Inte helt problemfritt…

Sist så hävdade inrikesdepartementet att parlamentsvalen gick helt korrekt till och att det inte fanns några som helst överträdelser. Nu får man äta upp det. En talesman för enade fundamentalister (segrande partiet och Ahmadinejads parti) säger att en del överträdelser kan ha förekommit och att det är därför de fullständiga resultaten fortfarande dröjer från en del valdistrikt.

Khamenei och Ahmadinejad beefar om inrikesministern…

Det verkar som att det blåst upp till en liten storm bland den konservativa falangen. Khamenei verkar ogilla Ahmadinejads tanke på att byta ut inrikesminister Pourmohammadi. Egentligen har Khamenei inget att säga till om konkret, men konservativa vänner till Pourmohammadi påpekar att den andlige ledaren alltid i slutändan gett sin välsignelse när viktiga ministrar plockats in eller ut.

Det som får konservativa att gå i taket är ryktet som säger att Ahmadinejad inte ens har konsulterat Khamenei innan han beslutade att kicka Pourmohammedi samtidigt som beskedet om att han får kicken kommer efter parlamentsvalen som överlag beskrivs ha gått mycket bra till utifrån regimen perspektiv med högt valdeltagande.

Anledningen till att Pourmohammadi får kicken beror också enligt rykten på just parlamentsvalet. Enligt uppgifter i en del iranska tidningar så får Pourmohammadi kicken för att han sammanställde och utan Ahmadinejads vetskap skickade en rapport om överträdelser under valet till Khamenei. Det ska ha fått Ahmadinejad att gå i taket och bestämt sig för att kicka honom.

måndag, april 14, 2008

Bra saker...

Jag tänkte i det här inlägget bara tipsa om LUFs helt enastående kampanj, friiranvandring.se. Bra skit helt enkelt...

torsdag, april 10, 2008

Gedigen uppdatering...

I’m rich…

Iran andlige ledare och tillika diktator är en rik man. Med tanke på att han och hans vänner dominerar den iranska ekonomin så kan man också tänka sig att han har det extremt gott ställt. Men det betyder inte att han vänt sig ifrån fotfolket och gräsrötterna, han förstår deras verkligen deras problem och har nu bestämt sig för att ännu en gång visa ett tecken på sin enorma generositet och välvilja. Han donerar HELA 20 000 dollar för att bygga hem för de fattiga i Iran.

Att regimen ens vågar göra en propaganda grej av det här går över mitt förstånd…

Ingen strid…

Idag säger parlamentets talman Gholam-Ali Haddad-Adel att han även i fortsättningsvis kommer att vara talman för parlamentet. Under en presskonferens så sa han att fundamentalisterna som har absolutmajoritet av rösterna i parlamentet kommer att i förväg enas om en kandidat till posten som talman.

Därmed dödas alla Larijanis chanser. Förhoppningen var att reformister och moderata konservativa skulle göra gemensam sak och få över tillräckligt många moderata fundamentalister för att Larijani skulle ta hem segern. Men nu sluter fundamentalisterna leden och därmed är Larijani helt chanslöst.

Inga överträdelser?

Inrikesdepartementet rapporterar idag att det inte finns några som helst rapporter om överträdelser i samband med den första rundan av parlamentsvalen. Då uppstår frågan om de är fullständigt korkade.

Eftersom reformisterna direkt började skicka in klagomål som handlade om alltifrån små saker som att fundamentalisterna kampanjade och satte upp affischer på den sista valdagen (förbjudet att kampanja då) till att Bassijs på vissa håll tvingade människor att rösta på fundamentalisternas kandidater.

Visst, jag förstår att regimen inte kan gå ut och medge att det varit några större felaktigheter under valet men att försöka trumma in budskapet att allt gick som det skulle och att det inte finns några klagomål från någon, det är lite som att skjuta sig själv i foten.

Inga samtal…

Irans förre chefsförhandlare och Khameneis nära allierade Ali Larijani berättar idag att det inte kommer att bli några nya samtal om Irans atomprogram förrän USA erkänner Irans rättigheter. Samtidigt gav han Ahmadinejad en känga och sa att framgångarna med atomprogrammet kan ingen enskild administration ta åt sig.

Mer Larijani…

Larijani kräver att parlamentet blir mer aktivt och i högre grad engagera sig i de stora och viktiga frågorna. Han menade att det var dags att återupprätta stabilitet i Irans politiska system och beslut och att de ständiga förändringarna och tvära kasten fått investerare att fly från Iran.

Men Ahmadinejad utlovar mer förändring…

Ahmadinejad har bestämt för att kicka nya ministrar. Det rör sig om viktiga departement, nämligen ekonomi och inrikesministeriet. Jag är själv lite överraskad över att inrikesdepartementets Mostafa Pourmohammadi får kicken. Han har varit en nära allierad till Ahmadinejad och var den som var ytterst ansvarig för den för regimen väldigt lyckade parlamentsvalet.

Att ekonomiministern Davoud Danesh Ja’fari får kicken är inte helt oväntat. Det har ryktats om att han ska ersättas det senaste året men Ahmadinejad har haft kvar honom, eftersom han genomfört Ahmadinejads ekonomiska dekret. Nu har Ahmadinejad och parlamentet 3-månader på sig att utnämna nya kandidater.

Att Ahmadinejad väljer att kicka 2 viktiga ministrar för att utnämna nya visar att han hyser goda förhoppningar att nästa parlament kommer att vara lika samarbetsvillig om inte mer än den nuvarande. Ministrarna måste godkännas av parlamentet...

onsdag, april 09, 2008

Uppdatering...

Thank you, come again!

Ordförande för parlamentets säkerhets och utrikespolitiska kommission Alaeddin Boroujerdi sa igår att han var tacksam over sanktionerna eftersom det har lett till att den inhemska talangen har blomstrat.

Låter ju bra, bortsett från att alla talanger tar första och bästa tillfälle att lämna landet, Iran är lite som Allsvenskan i Fotboll när det gäller talanger.

Kina initierar samtal…

Kineserna har tagit på sig att initiera nya samtal med USA, Ryssland, Frankrike och Tyskland om Irans atomprogram. Samtalen ska hållas i Shanghai den 16:e april.

Andra ronden…

Den andra ronden av parlamentsvalet är bara någon vecka fram. Nu börjar reformisterna att försöka enas, idag säger NCP att de kommer att ställa sig bakom de 30 reformistiska kandidater som ställer upp i extravalen. 10 av dessa 30 kandidater kommer att ställa upp i Tehran och dessa 10 har goda chanser att knipa några av de platser som är kvar.

Reformisterna säger sig kunna forma en koalition som kan vara 80-parlamenetsledamöter starkt, men då räknar dem även in oberoende som har ”reformistiska tendenser”. Fundamentalisterna är däremot nöjda. Av de 209 kandidater som valdes in i den första valomgången hävdar fundamentalisterna att 150 är lojala mot dem.

tisdag, april 08, 2008

uppdatering...

6000 centrifuger…

Ahmadinejad avslöjade idag att regimen kommer att kicka igång 6000 nya centrifuger inom kort. Ahmadinejad förvarnade också allmänheten att regimen ikväll kommer att redogöra för en rad framsteg som den gjort inom atomprogrammet.

Idag firas den nationella kärnkraftsdagen i Iran. Så till er alla från mig, ha en fortsatt god kärnkraftsdag.

Skandal...

En liten skandal håller på att segla upp inom regimen. Nu kommer uppgifter, som regimen visserligen starkt förnekar, att Iran säljer olja till Israel. Det var tidningen The Guardian som skrev att det israeliska företaget, Eilat-Ashkelon Pipeline, importerade iransk olja från europeiska hamnar.

måndag, april 07, 2008

Ännu en helg i Iran...

Passion of Mohammed…

Regimen gör sitt bästa för att försöka få till ännu en “vi är kränkta muslimer” historia kring filmen Fitna, men det går som vanligt si så där. Hittills har regimen mäktat med att samla 70 Bassijs att demonstrera utanför Nederländernas ambassad. Demonstranterna krävde inte bara död åt USA och Israel utan också att Holländska företag såsom Phillips och Shell skulle kastas ut från Iran. Samtidigt krävde parlamentets talman Gholam-Ali Haddad-Adel att världen skulle bojkotta produkter från länder som ”hädar islam”.

Men som vanligt med regimen så är retoriken en sak och det man gör i praktiken något helt annat…

Begging you…

Regimen i Iran meddelar idag att man nu officiellt fått en förfrågan från USA om en fjärde runda av samtal om Irak, enligt utrikesdepartementets talesman Mohammad-Ali Hosseini. Han noterade också att regeringen nu granskar förfrågan och kan ”notera” att det rör sig om en upprepad ”önskan” från USA:s sida att hålla samtal.

Ahmadinejad öppnar en bank…

Ahmadinejad och Chavez gör nu sitt bästa för att bakvägen försöka anvädna OPEC som vapen mot USA. Ahmadinejad vill nu öppna en bank i OPECs regi och att OPEC ska göra gemensam sak och bara handla olja i en enda valuta (Iran och Venezuela har bytt dollar mot Euro, ekonomiskt och politiskt smart drag). Samtidigt kritiserade Ahmadienjad indirekt Saudi-Arabien för att hålla oljepriset på en för lågnivå.

Omval…

Nu är det klart att 162 kandidater kommer att kunna ställa upp i de extraval som ska hållas den 17 april. Valen kommer att hållas i 98 städer och utgör 30 % av alla valkretsar. Nu är det också klart att det är HELA 81 platser som ska tillsättas.

fredag, april 04, 2008

Uppdatering...

Det goda året…

I ett tal inför landets guvernörer lovade Ahamdinejad att det här skulle bli ett väldigt bra år för Iran. Han lovade att regeringen skulle göra sitt yttersta för att implementera stora utvecklingsprogram som ska bidra till ökad rättvisa i landet. Samtidigt uppmanade han guvernörerna att på allvar handskas med prisökningar ute i provinserna

Så Ahmadinejad kommer att fortsätta att gasa på och spendera oljeinkomster samtidigt som guvernörerna ska bära hundhuvudet och ägna sig åt inflationsbekämpning ute i sina provinser.

Det går kanske inte så där jättebra ändå…

Under talet skröt Ahmadinejad att landets ekonomi hade växt inom de flesta sektorer inom jordbruk och industri samtidigt som handeln ökade förra året. Sen gick han över till de inte så jätteimponerande siffrorna. Iran exporterade varor för 19 mdr dollar (olja inte inräknat) förra året. För ett land med 70 miljoner människor är det ett skämt och uruselt (jfr med svensk export som uppgick till 1 140 724 000 000 kr 2007). Utan olja är Iran ett u-land.

”Nationella kärnkraftsdagen”…

Är den 8:e april och då kan man misstänka att det blir en hel del uppståndelse. Ett par tusen människor kommer att samlas på Azadi-torg i Tehran för att lyssna på Ahmadinejad orera under ungefär en timme där han återigen utropar seger över den stora satan, osv. Men som sagt, det är den 8:e april så håll utkik i en diktatur när dig…

onsdag, april 02, 2008

intressant...

Bloggaren Hoder som blev känd som något av de iranska bloggarnas fader är en tämligen kontroversiell figur. Han ser revolutionen som legitim, men ogillar mullorna, är reformist och extremt USA och Israel kritiskt (därmed inte menat att han är antisemit), men han är ändå en intressant röst att lyssna till.

Här om dagen skrev han i en kolumn i tidningen The Guardian, där argumenterar han för att Ahmadinejad är mer omtyckt än många tror. Han pekar på att Ahmadinejad och hans allierade vunnit sex val i rad och pekar på en opinionsundersökning som visar att Ahmadinejads popularitet även i ekonomiska frågor ökar.