torsdag, februari 28, 2008

Valrörelsen har börjat...

Det händer en hel del spännande saker inom regimen just nu, vilket det förvisso gör inför alla val. Nu senast var när reformisten och regimens tidigare chefsförhandlare i atomprogrammet gick till attack mot Ahmadinejad för dennes retorik mot Israel. Hassan Rohani dömde ut Ahmadinejads utrikespolitik för att bara bestå av ”svordomar och slogans” och att detta inte var i nationens intresse.
Rohani sa bland annat att om ett land ses som ”bråkmakare av det internationella samfundet och som vill eliminera andra, så kommer det internationella samfundet inte att tillåta det och kommer att konfrontera landet… Vi måste agera på ett sätt som omvärlden förstår att vi är redo för mer flexibilitet och dialog”.

Detta är inte inlindad kritik från en mulla på dekis. Utan det här är en tämligen mäktig och inflytelserik person som öppet kritiserar presidenten.

Rohani sitter tillexempel i det nationella säkerhetsrådet i egenskap av representant för Khamenei. Det gör att han faktiskt har en hel del tyngd. Han är också en nära allierad till Rafsanjani.

Det finns också en annan intressant aspekt på det hela och det är tajmingen. Igår höll Khamenei ett tal där han utan omsvep hyllade Ahmadinejads hantering av atomprogrammet samtidigt som han dömde ut de som kritiserat Ahmadinejad för att inte vara diplomatisk när det kommer till atomprogrammet. Samtidigt som det är knappt 2 dagar kvar till säkerhetsrådet möts för att slänga ännu en runda med sanktioner mot Iran.

Valrörelsen har börjat och som det ser ut kommer den att bli uppslitande för regimen…

måndag, februari 25, 2008

IAEA:s rapport, något för alla…

Reaktionerna på den senaste rapporten från IAEA om Irans atomprogram är som väntat delade. Regimen uttalar att rapporten är en slutlig seger medan västvärlden skakar på huvudet och säger att rapporten bekräftar det som de alltid trott.

Så vem har rätt!

Det är ju givetvis helt omöjligt att svara på. Enligt rapporterna har IAEA för första gången konfronterat Iran med uppgifter som de fått från andra länders underrättelsetjänster om Irans atomprogram. Regimen ska enligt IAEA inte ha gjort tillräckligt för att motbevisa de uppgifter som kommit från dessa underrättelsetjänster utan ska bara ha viftat bort dem som grundlösa och falska.

IAEA kritiserade också regimen för att inte ha gett fullgoda svar på varför man tidigare haft ett vapenprogram sammankopplat med atomprogrammet. Samtidigt fastslår IAEA att den idag inte kan uttala sig om Irans atomprogram är helt fredligt utan kräver att Iran gör mer för att förklara sig. Samtidigt som IAEA ger Iran lite cred för att ha skrivit på ett tilläggsprotokoll som gör det möjligt för IAEA att göra oannonserade inspektioner.

Regimen menar på sin sida att det är just grundlösa anklagelser och att man har samarbetat med IAEA för att bevisa just det. Samtidigt som regimen pekar på att de mesta av de nya uppgifter kommer från USA som inte släppte dem till IAEA och därmed regimen för bara någon månad sedan. Samtidigt säger IAEA rapporten att Iran samarbetar med organet och att samarbetet blivit bättre. Men att regimen fortfarande håller sitt urananrikningsprogram vid liv trots säkerhetsrådets beslut.

Idag kommer ledare från Storbritannien. Frankrike, USA, Kina, Tyskland och Ryssland träffas för att diskutera nya sanktioner.

Ahmadinejad verkade strålande glad efter IAEA rapporten. Direkt efter att den släpptes höll han ett direktsänt segertal där han krävde väst på en ursäkt samtidigt som han hyllade och tackade Khamenei för segern.

torsdag, februari 21, 2008

Symboliken...

The fiery of god!

Guds ilska kommer att drabba Iran om den ger upp sitt atomprogram. Det menar regimens högste höns Ali Khamenei. Och med dem orden och inställningen kan väst stoppa upp alla sanktioner och försök att stoppa atomprogrammet. För nu är gud själv inblandad och han står på atomprogrammet sida…

Mulla död!

Ayatollah Mohammad Reza Tavassoli har dött. Han dog av en hjärtattack mitt under ett tal under Expertrådets möte. Dödsfallet var dramatiskt, i talet gick Tavassoli till attack mot president Ahmadinejad för hans kommentarer om Khomeinis barnbarn Hassan Khomeini. När Expertrådets startade sitt möte så bad Tavassoli om att få säga ett par ord. Han började med att kritisera Ahmadinejad för dennes kommentarer om Khomeinis barnbarn och fortsatte sedan med att läsa ett brev som Khomeini skrev 1984. Där han förutsåg att efter hans död skulle en grupp fundamentalister ta över makten och förvränga hans arbete. Enligt en medlem av expertrådet ska Tavassoli ha varit väldigt känslosam under talet och knappt kunnat hålla sitt tal utan att brista ut i gråt.

Med Tavassolis död har regimen tappat en av sina riktiga grontar. En av dem som var med från början och som ärligt kan säga att dem stod Khomeini nära. Han var också en viktig figur för reformisterna, just på grund av sina kontakter med Khomeini och hans gedigna ”revolutionära meriter”. Direkt efter hans död utfärdade ett flertal reformister uttalanden om att han inte bara hade dött en naturlig död utan dött martyrdöden när han försvarade Khomeini och den islamiska revolutionen. En rad iranska tidningar som fortfarande kan sägas vara sympatiska inställda till reformisterna hyllade Tavassolis ”sista strid”.

Ahmadinejads gäng har dock inte varit särskilt finkänsliga. En av Ahmadinejads närmaste rådgivare, Mojtaba Samareh Hashemi, tackade nyligen gud för Tavassolis död.

Nu var gubben 77 år gammal och dö ska man göra någon gång. Men visst får man erkänna att det ligger något djupt symboliskt i det hela. Samtidigt som en del av Irans nutidshistoria dör med dessa gubbar. Eftersom Iran under de senaste 30-åren inte kan sägas ha varit ett öppet land så finns det inga biografier eller viktiga dokument som man kan läsa för att se hur och vad regimen tänkte och egentligen agerade. Så när mullorna dör en efter en så tar dem hemligheterna med sig i graven.

tisdag, februari 19, 2008

Det här har hänt...

Ny minister…

Iran har fått en ny utbildningsminister I form av Alireza Ali-Ahmadi. Ahmadinejad, vicepresident Parviz Davoudi och en rad andra ministrar var på plats i parlamentet idag för att säkra de röster som krävdes för att få Ali-Ahmadi vald. Men det var med ganska knapp marginal Ali-Ahmadi valdes, 133 röstade för honom, 92 mot och 29 brydde sig tillräckligt mycket för att dyka upp.

Ali-Ahmadi har agerat som utbildningsminister sen i december då Mahmoud Farshidi avgick efter att anklagelser om inkompetens. Ali-Ahmadi har tidigare varit rektor för Payame Noor University. Det är ett ganska stort universitet med 229 inrättningar runt om i Iran. Payame Noor universitetet väkte uppmärksamhet förra året när det visade sig att skolan sparkade ut elever som tillhörde Baha’i minoriteten.

Budgeten…

Nu när parlamentet godkänt budgeten är det väktarrådets tur att ge sig på den. Nu ska denna tolvman starka råd gå igenom budgetposterna och se om den överensstämmer med landets konstitution och viktigare islam.

Budgeten innehåller bland annat stöd till statligt ägda företag till ett värde av 285 miljarder dollar.

Budgeten gick igenom utan något större motstånd, men det beror också på att parlamentsledamöterna lyckades öka utgifterna med ytterliggare tre procent utöver Ahmadinejads redan generösa budget. Regimen räknar med att dra hem 63 miljarder dollar under 2008 i oljeinkomster, men räknar då väldigt lågt i budgeten (beräknat på att oljepriset kommer att vara runt 40 dollar fatet).

Mer transparent…

När Ahmadinejad presenterade sin budget så skröt han mycket om att han gjort budgetprocessen mer transparent och nu visade sig det riktigt vad han menade. Hans regering har bara tagit bort alla fotnoter och paragrafer. Alltså bara tagit bort en massa information från budgeten och därmed menar han att dokumenten har blivit lättare att läsa. Årets budget är bara på 600 sidor jämfört med förra årets som var 2400 sidor.

måndag, februari 18, 2008

Uppdatering...

Kommission med rätt att konspirera…

Iran och Syrien har satt ihop en egen kommission som ska utreda av som hände med Hizbollah terroristen Imad Mughniya. Undrar om det någonsin varit så pass enkelt att i förväg lista ut vad en kommission kommer att presentera för resultat. Den här bloggen gissar på att allt kommer att skyllas på Israel och att USA pekas ut som den stora konspirationens moder.

Håll er inom ramarna

Det säger regimen till alla och säger att alla ”icke-godkända” hemsidor som är likgiltiga inför ”lagar och accepterade normer” i det kommande parlamentsvalet kommer att stängas ner. Hemsidor som inte håller sig till det regimen gillar kommer med andra ord att filtreras. Regimen har inför parlamentsvalet tagit fram en ”handbok i etik” som ska hjälpa folk att veta vad som är rätt och fel. Men det är inte bara att hemsidorna blockeras utan regimen kommer också att jaga de som publicerat materialet och ställa dem ”till svars”.

Kulturministeriet som också sköter censuren har nu tillsatt en kommission som kommer att övervaka Internet under parlamentsvalet.

Fler reformister.. .

Väktarrådet meddelar nu att man godkänt 300 kandidater till parlamentsvalet utöver de kandidater som godkänts av olika ”val styrelser” i förväg. Även inrikesminister Mostafa Pourmohammadi uttryckte innan väktarrådets beslut att en del beslut inte var korrekta. Reformisterna verkar vara hyffsat glada eftersom en stor del av de 300 som har godkänts är just reformister.

Väktarrådets beslut kommer efter en mindre revolt inom regimen själv. Mullor som Montazeri, Makaram Shirazi, Haeri Shirazi, Noormofidi och Amini kritiserade alla beslutet att diskvalificera en rad reformistiska kandidater.

Väktarrådet kommer att inom de kommande dagarna att presentera en fullständig lista over kandidaterna. I förväg verkar det som att en del kandidater från Mohammed Karroubis parti nu fått klartecken att ställa upp. Det verkar även som att väktarrådet nu kommer att tillåta Khomeinis barnbarn Ali Eshraghi att få ställa upp.

Det blev ändå lite som den här bloggen förutspådde tidigare, att Khamenei skulle rycka in till reformisternas försvar. Vilket givetvis stärker min tro att, vill du ha koll på Iran så ska du läsa den här bloggen :-)

Militären vi lägger oss inte i, vi försvarar bara islam.

Efter att ha fått kritik för att försöka lägga sig i parlamentsvalet gick Irans överbefälhavare General Hassan Firuzabadi till motattack igår. Under ett tal så menade han att militären inte alls lägger sig i parlamentsvalet utan bara gör sitt jobb, nämligen försvarar islam.

Militären har fått kritik från främst reformistiskt håll sedan en del högt uppsatta militära ledare uttryckte sitt stöd för president Ahmadinejads regering och kritiserade refromisterna för att vara ”svagsinta” och ”lurade av sionisterna”.

torsdag, februari 14, 2008

Mannen på gatan...

Vad vill regimen uppnå?!

Jag har inte helt orkat bry mig om regimens senaste inlägg Mohammedkarikatyr affären. Men så läste jag att Ingerö undrar vad regimen vill uppnå med sina protester och det är ganska enkelt.

Jag tror inte att regimen vill visa sitt stöd till potentiella mördare. Den tänker givetvis större än 3 galna islamister i Danmark som förmodligen ändå ser regimen i Tehran som ”liberal”.

Anledningen till varför regimen kallar till sig Danmarks ambassadör och slänger ur sig några fraser om kränkning och krav på ursäkt är enkla.

Dels så ger det uppmärksamhet och dels så tror jag att Ahmadinejad och hans regering tar illa upp och ideologisk som den är så agerar den.

Men den viktigaste anledningen är att regimen gör det för den ”arabiska gatan” och för opinionen i Iran.

För muslimer så är Mohammed mer än helig. Han är oantastlig, man rör honom inte. Även moderat troende muslimer som absolut inte delar Ahmdinejads åsikter eller vill ha något med fundamentalister att göra tittar snett på dig om du skulle dra en mohammed skämt.

Det är för dem regimen protesterar.

Medan andra arabländer är tysta av just de skäl som Ingerö lyfter fram så skriker regimen högljutt för att visa att den står upp för ”troende” muslimer överallt.

Hela Ahmadinejads utrikespolitik är baserad på vad den ”arabiska gatan” anser och tycker. Ahmadinejad vill vara en ny Nasser. En enande figur och ledare som står upp mot imperialismen, osv. Det har han delvis lyckats med, han är många gånger mycket populärare på gator i Egypten, Palestina och även Turkiet än vad han är i Iran. Så för honom är det tacksamt varje gång någon publicerar en Mohammed karikatyr och han får stå själv på ”barrikaderna” för dem ”sårade och kränkta” muslimerna.

onsdag, februari 13, 2008

Val och budget...

Fler får ställa upp…

Väktarrådet har gått med på att låta ytterliggare 280 kandidater ställa upp i parlamentsvalet. Jag har ännu inte sett några reformister reagera på detta så jag vet inte om det är goda nyheter för dem eller inte. Över 7000 personer lämnade in kandidaturer och enligt regimen förbjöds 2400 av dessa från att ställa upp initialt. Nu är det alltså 2120 kandidater som inte får ställa upp. Återkommer när jag har sett lite fler reaktioner…

Budgeten…

Idag försvarar Ahmadinejad sitt budgetförslag inför parlamentet. Det verkar ha gått bra eftersom parlamentet godkände budgetens allmänna mål. Det här är en seger för Ahmadinejad eftersom en del parlamentsledamöter verkade gå in för strid och hade visat tveksamhet inför Ahmadinejads budget. Ahmadinejad avslöjade att det inte längre bara var presidentens kontor som räknade fram budgeten utan att han använt sig av sina ministrar och guvernörer runt om i landet . Enligt Ahmadinejad hade budget arbetet tagit 100 timmar av hårt arbete av honom själv och andra experter. Vilket låter förvånansvärt lite. Det är 2.5 vanlig arbetsvecka. Tar det verkligen inte längre att jobba och lägga fram en budget i ett land med 70 miljoner invånare?

tisdag, februari 12, 2008

Rymdkriget...

Igår på vägen hem så slog det mig varför Ahmadinejad och regimen väljer att lägga ner stålar på att skicka ut raketer ut i rymden. Visserligen är det en skön propaganda poäng, ”ni inför sanktioner medan vi bygger månraketer” typ.

Men det finns givetvis något annat än propaganda poäng bakom allt detta och det slog mig häromdagen.

USAs militära dominans bygger på information. Att man har större bomber och coolare vapen är en ganska liten del utav USAs militära överlägsenhet. Det mesta ligger i att den amerikanska militären alltid tackvare satelliter ha övertaget när det gäller information. Men vad händer om man plockar bort satelliterna?

Jo, helt plötsligt har inte amerikanerna överlägsen underrättelse och måste då likt motståndarna ägna sig åt kamp i blindo. Men oftast på mark som motståndarna kan bättre och då kanske inte den annars överlägsna tekniken är lika mycket värd.

Här kommer regimens ”rymdprogram” in. Genom att börja skjuta ner amerikanska satteliter eller göra tillräckligt för att störa kommunikationen så kan man bryta amerikanernas överlägsenhet.

En fullgod teori… ;-)

måndag, februari 11, 2008

regimen fyller år..

Idag firar regimen sin 29:e födelsedag. Men det är en lite små knackig firande. Irna, regimens nyhetsbyrå använder sig av gamla propaganda bilder för att visa det massiva stödet för regimen. Snart kommer Ahmadinejad att tala för demonstranterna på frihetstorget. Får se vad regimen rapporterar då...

fredag, februari 08, 2008

Reformisterna är körda...

Det ser verkligen ut som att reformisterna är helt körda. Under dagens fredagsbön gick en av regimens stigande stjärnor Ayatollah Ahmad Khatami (ej att förväxlas med refromisten och f.d. presidenten Khatami) till attack mot reformisterna och sa att de bör undvika att kritisera diskvalificeringen av kandidater.

Khatami menade att de som förstör ”val atmosfären” kommer att ses som förrädare. Khatami sa åt de diskvalificerade kandidaterna att endast kommunicera med väktarrådet om sin situation och inte störa väljarna med det.

Det som var värre…

Att Ahmed Khatami agerar torped under den direktsända fredagsbönen är kanske en sak men vad värre för reformisterna är att Khamenei inte verkar vara intresserad av att hjälpa dem. Under ett tal idag så hävdade Khamenei att valet som hålls i Iran tillhör de ”sundaste” i världen. Vidare i sitt tal sa Khamenei att lagen är tillför att se till att inga inkompetenta kandidater får ställa upp och att de kvalificerades rättigheter inte får ignoreras.

Tror nog att vi kan tolka dagens utspel från Khamenei och Khatami att regimen inte kommer att tillåta reformisterna att ställa upp i någon större omfattning. De får nöja sig med sina 31 platser och är dem snäll nog så kanske det kan bli 32.

torsdag, februari 07, 2008

Parlamentsvalet...

Det händer en hel del spännande saker inför parlamentsvalet om ungefär en månad. Så lite kort om allt möjligt…

Endorsment för Ahmadinejad…

Ahmadinejad trogna fick under förra veckan ett inte helt oväntat men väldigt tungt stöd. Flera tunga ledare inom Armén, Bassijs och Revolutionsgardet förklarade sitt oreserverade stöd för Ahmadinejads administration och varnade andra krafter mot att ”manipulera valresultatet”.
De tunga militära ledarna däribland landets överbefälhavare beskrev Ahmadinejad som ”ansvarsfull och en ärlig förebild för Iran” samtidigt som de anklagade reformisterna för att vara betalda av väst. Ledaren för den paramilitära gruppen Bassij, som hävdar att de har 7 miljoner medlemmar, hävdade också att de kommer att göra sitt bästa för att öka valdeltagandet och se till att människor är ”medvetna” om de politiska val de gör.

Medling…

Reformisterna gör försök på flera fronter att få i alla fall en del av sina kandidater som diskvalificerats godkända. Förra veckan mötte reformisten och tidigare presidenten Khatami regimens högste höns ayatolla Khamenei för att övertyga honom att låta fler reformister att ställa upp. Det mötet tycks inte ha gått så bra, Khamenei ska ha uttryckt sitt stöd för diskvalificeringen av reformistiska kandidater. Främst av de kandidater som satt i parlamentet under förra mandatperioden och de som deltog i en sittstrejk i parlamentet inför förra parlamentsvalet. Långsint…

Problemet är att ingen av reformisterna är särskilt omtyckt av Khameni. Att det var Khatami som fick ta mötet med Khamenei är talande, de två andra ledande reformisterna Rafsanjani och Karrubi är ju mer eller mindre avskydda av Khamenei. Rafsanjani är den enda inom regimen som Khamenei är någorlunda rädd för och Karrubi var den som gick längst med att anklaga delar av regimen för valfusk inför presidentvalet 2005.

Utan resultat...

Jag trodde att Khamenei skulle för husfridens skulle tillåta ett större antal reformister att ställa upp, jag trodde att han skulle använda sig av samma taktik som han gjorde med Moin under presidentvalet 2005. Först låta en instans diskvalificera kandidaterna för att sedan rycka in och agera hjälten som låter kandidaterna ställa upp.
Men den här gången verkar Khamenei stå på sig. För nu verkar väktarrådet vara klara med sin granskning av kandidaterna och från reformisternas sida är man pessimistisk. Man hävdar att inga framträdande reformister kommer att få ställa upp i parlamentsvalet. Väktarrådet ska enligt reformisterna gått ännu hårdare fram och förbjudit ytterliggare 180 kandidater från att ställa upp, nu får reformisterna bara slåss om totalt 31 platser av 290.
Bojkott…

Allt det här har gjort att rösterna om en bojkott från reformisternas sida av parlamentsvalet har blivit mycket starkare. Förmodligen kommer ett flertal av de reformistiska partier som inte fått någon kandidat godkänd av naturliga skäl att bojkotta valet medan en del andra som är mer oroliga för att relationerna med Khamenei och de konservativa kan bli ännu sämre kommer att ställa upp, däribland Rafsanjani parti.

tisdag, februari 05, 2008

Du kan bli nästa Salman Rushdie – fatwa på rullande band…

Parlamentet i Iran debatterar just nu en ändring i lagen som för första gången skulle belägga ”hädelse” med dödsstraff. Det är kanske inte så chockerande med tanke på att Iran är en religiösdiktatur, det som är mer oroande är att parlamentet vill att lagen även ska gälla utanför landets gränser. Med andra ord, om en person eller organisation gör sig skyldig till hädelse även om personen/organisationen agerar utanför Irans gränser så kan de ändå dömas till döden.

Det är egentligen att sätta systemet med fatwa liknande den mot Salman Rushdie på rullband. Nästan vem som helst vart som helst kan dömas till döden om den inte delar regimens förvridna syn på religion och islam.

Men det finns en ”räddning”, innan dödsstraffet verkställs ska personen som dömts för hädelse få ”andlig vägledning” under tre dagar för att få hjälp att hamna på rätt spår och därmed undvika dödsstraffet.

måndag, februari 04, 2008

Rymden och internet...

Inte tillräckligt med Iranier utanför landet...

Regimen har bedömt att det inte finns tillräckligt många iranier utanför landets gränser, så därför startar man nu ett rymdprojekt. Tydligen anser regimen att man har kunnandet och resurserna att ge sig in på machoområdet rymdteknik. Enligt regimen ska man idag ha skickat ut en första raket ut i rymden med stor succé och snart kommer man att skicka upp en egen satellit.

Men ja, man måste ge regimen en poäng när det gäller propaganda. I New York slåss man för att införa tuffare sanktioner mot Iran och ytterliggare isolera landet och Ahmadinejad valsar runt och startar rymdprojekt. JKL borde skita i Göran Persson och slå en signal till Ahmadinejad.

Även Rafsanjani kritiserar…

Även den tidigare presidenten och den politiska räven Akbar Hashemi Rafsanjani kritiserade i diffusa termer uteslutningen av reformistiska kandidater till parlamentsvalet i mars. I ett tal inför hans eget parti sa han att alla politiska partier som är trogna den islamiska revolutionen borde ställa upp i valet och arbeta för ett högt valdeltagande.

Lite goda nyheter…

Idag publicerar BBC siffror som visar att 27 % av alla iranier nu har tillgång till Internet, det är personer som kopplar upp sig hemifrån, från universitet, mobiler och på andra sätt. Siffran beräknas öka till 30 % inom de kommande två åren. Det här är bra, ju fler människor som har möjlighet till alternativa informationskanaler desto bättre. Det här är en utveckling som förmodligen skulle ha gått mycket fortare om det inte hade varit för sanktioner och Ahmadinejad.

söndag, februari 03, 2008

Inget som helst med Iran att göra...

Men det är obegripligt svårt att berätta hur mycket jag ser fram emot denna film. Såg att den haft premiär i USA och tydligen gått ganska bra.