fredag, december 21, 2007

Economy stupid...

Bensinransoneringen lättas upp...

Ekonomiska frågor fortsätter att vara de mest intressanta i Iran. Idag klockan 12 annonserade regimen att bensinransoneringen kommer att fortsätta fram till 20:e april. Ransonen för privatbil ökar med 20 liter till 120 liter i månaden, samtidigt får man ta med sina ransoner som man inte använt från förra perioden till den nya, upp till 600 liter.

”Förbättringarna” sker utan tvekan inför parlamentsvalet som äger rum i mars. Ahmadinejad har gjort större besvär att försöka förklara landets ekonomiska situation än tidigare. Han ställde till och med upp i en direktsänd intervju om landets ekonomi.

1.5 miljoner familjer saknar hem...

Regimen uppger nu att runt 1.5 miljoner familjer runt om i Iran är hemlösa. Den egentliga siffran bör vara mycket högre eftersom väldigt många familjer bor trångt i små utrymmen hos vänner och släktingar. Samtidigt som fastighetspriserna i Iran, främst Tehran har skjutit i höjden den senaste tiden. Eftersom fastigheter kommit att bli en någorlunda trygg investering när ekonomin i övrigt faller ihop. Nu lovar regimen att bygga just 1.5 miljoner nya hus.

Pengar försvinner...

Irans Central Banks chef gick igår till attack mot parlamentet och regeringen. Han menade att parlamentet är för slösaktiga när det kommer till användning av landets oljestabiliseringsfond. Just nu uppger han att det ska finnas runt 8 miljarder dollar, småpotatis med tanke på det rekordhöga oljepriset.

Samtidigt avslöjades det att man kommer att pumpa in närmare 106 miljarder kronor under de kommande tre åren i statliga banker, för att försöka öka deras kredittillgång och betala av en del av statsskulden. Enligt centralbankschefen var detta ett av parlamentets smartaste beslut hittills.

torsdag, december 20, 2007

Uppdateringar...

Banden till Frankrike...

Iförrigår höll parlamentet en session där landets band med Frankrike disskuterades. För någon månads sedan lyckades Frankrike uppröra regimen när den franska utrikesministern sa att han inte uteslöt ett krig mot Iran. Nu ska parlamentet se över landets band till fransmännen alltså...

En efter en...

En efter en verkar de amerikanska trupperna i Irak frige de revolutionsgardister som gripits i Irak. Igår släpptes ännu en. USA har fortfarande runt 10 revolutionsgardister fågna i Irak.

Iran vs Kanada...

Kanada fick häromdagen igenom en resolution som fördömer brotten mot mänskliga rättigheter i Iran. Resolutionen gick igen med röstsifforna 73 - 53, med 55 länder som avstod. De länder som ställde sig på regimens sida var Kubam Nord Korea, Sudan, Syrien och Zimbabwe.

3 Studenter friade...

Regimen uppgav igår att man frigett tre studenter som tidigare anklagades för att ha publicerat "förolämpat Islam". Men de fälldes för att ha publicerat lögner och dömdes till fyra månaders fängelse. Men eftersom de suttit i fängelse längre än fyra månader kommer de att friges nu på lördag.

Det var till försvar för dessa tre studenter som ett hundratal andra studenter demonstrerade förra veckan. Då greps närmare 40 studenter.

tisdag, december 18, 2007

uppdatering..

Den viktigaste frågan…

Ma kan tro att den viktigaste frågan i Iran skulle vara atomprogrammet eller det faktum att regimen nu fått den första sändningen av bränsle till sitt kärnkraftsverk från Ryssland. Nåpp, istället är det inflationen som helt dominerar den iranska debatten.

För någon dag sen tvingades Ahmadinejad att ställa upp på en direktsänd Tv-diskussion om ekonomin. Han skyllde inflationen på det höga oljepriset och att statens likviditet har ökat. Men han verkar också ha förstått att det finns stora problem med landets ekonomiska struktur, låga produktivitet och höga produktionskostnader. Han fortsatte att radda upp problem, däribland att statliga myndigheters galopperande utgifter. Han sade också att hans regering har svaret på alla dess frågor.

Han avfärdade också möjligheterna till en tredjerunda av FN-sanktioner mot Iran.

Backlash?

Regimen planerar nu att utvärdera den iranska polisens arbete och bemötande, enligt polischefen Ahmad Radan (samma snubbe som var i Sverige för någon månad sen). Radan berättade att han nu inrättat en avdelning som kommer att se över polisens beteende och bestraffa de som inte följer reglerna.

fredag, december 14, 2007

En magisk vänster...

Ung Vänster är en ständig källa till humor och utrikespolitiskt galenskap. Men inte bara det utan ung kommunisterna har också en utomordentlig förmåga till att kunna läsa och tolka saker som inte finns.

Nu har man magiskt lyckats tolka det NIE som 16 amerikanska underrättelseorganisationer kommit ut med om Iran till; ”… nu när amerikanska underrättelseuppgifter pekat på att iran inte har kärnvapenambitioner.

Vart i NIE det står är ett mysterium.

Det som står istället är att man är nästan helt säker på att Iran försökt utveckla kärnvapen (det var man också säker på den senaste NIE 2005) men att man är ”måttligt säker” på att regimen stoppade programmet 2003 och fram till i somras inte har startat om den. Man är också ”måttligt säker” på att regimen skulle kunna utveckla kärnvapen till år 2009 men att det rör sig snarare om perioden 2010-2015.

Finns det något rapporten är säker på är det att Iran har kärnvapen ambitioner. Varför skulle man annars starta ett kärnvapenprogram? Rapporten säger inte heller att regimen skrotat programmet utan att man bara fryst den och kan när som helst starta om den.

Men och andra sidan är det här också det ungdomsförbund som stått bakom tidigare geniala utspel som denna.

Kan också tipsa om Charles Krauthammers inlägg.

Muslimskbil...

Ekonomi…

Chefen för Irans centralbank berättade nyligen att landet har närmare 7 miljarder dollar i olje stabiliseringsfonden. Pinsamt lite med tanke på det höga oljepriset. Bara under perioden mars-augusti tog Ahmadinejads regering ut närmare 12 miljarder dollar för att finansiera sin expansiva ekonomiska politik. Regimen räknas i år dra in närmare 70 miljarder dollar från oljan.

Samtidigt är inflationen nu 19.1 % en ökning med närmare 2 % från oktober, centralbanken räknar med att inflationen kommer att fortsätta stiga.

Kommer att sluka olja som bara den…

Iran, Saudiarabien, Egypten, Turkiet, Malaysia och Syrien kommer att till år 2011 att bygga en ”muslimsk bil”. Bilen ska byggas enligt internationell standard och kosta någonstans mellan 6-8 000 euros. Målet är att visa att även muslimska länder har kompetens och det tekniska kunnandet att tillverka bilar.

Man kan undra vad i bilen som gör den till en ”muslimsk” bil? Roligt om Vatikanen plockar upp stafettpinnen och tillverkar en ”katolsk bil”.

onsdag, december 12, 2007

Människovärde genom gulag...

Vänsterpartiet firar 90-år i diktaturers tjänst! Kanske kan man vänta sig gratulationstelegram från Havanna och Pyongyang?

Parlamentet kritiserar Ahmadinejad..

Mousavian igen…

En talesman för Irans rättsväsende sa igår att fallet kring Hossein Mousavian, som ingick i regimens förhandlingsdelegation om atomprogrammet under president Khatami, kan komma att undersökas på nytt. Nu backar rättsväsendet helt och hävdar att Mousavian varken fällts eller friats. Tidigare hävdades det att Mousavian hade fällts på två punkter men friats på den viktigaste, spionage. Nu är bollen i händerna på regimens ökände specielle åklagare Mortazavi som kan besluta om en ny granskning av fallet.

20 – 24 studenter gripna..

Regimen hävdar att man under den senaste månaden har gripit 20 – 24 studenter för att ha stört den allmänna ordningen. De senaste studentdemonstrationen resulterade i att man grep en student och fyra andra.

Parlamentet avslår Ahmadinejad…

Ahmadinejads regering hade begärt extra anslag från parlamentet för att kunna importera viktiga ”grundläggande” varor. Regeringen krävde 1.2 miljarder dollar i extra anslag. Men med rösterna95 – 69 sa parlamentet nej. Pengarna ville regeringen ta ifrån oljefonden.

Enligt regeringen så har det höga oljepriset och det höga priset på Euron gjort att det blivit allt dyrare för regimen att importera varor. Parlamentet sa nej till förslaget för att den skulle späda på inflationen ännu mer.

”Smarta kort” för drogmissbrukare…

Regimen kommer att ge alla drogmissbrukare ”smarta kort” för att lättare kunna identifiera dem. Dessa ”smarta kort” ska innehålla deras fingeravtryck så att de lättare ska gå att identifiera.

Första banken att säljas ut…

Regimen fortsätter försöken att privatisera delar av landets ekonomi. Nu har man fastställt att Bank Mellat och Bank Tejarat ska säljas ut. I ett första steg ska fem procent av Bank Mellat att säljas ut på börsen. Bank Mellat är Irans tredje största bank.

tisdag, december 11, 2007

CIA, olja, Oliver Stone och Zahra Kazemi

Jordanien och Iran...

Regimen kallade idag till sig Jordaniens ambassadör för att skälla ut honom, eftersom den jordanska regimen pekat ut Iran som det land som betalar och finansierar terroristgrupper som verkar för att störta den jordanska kungen.

Fight night!

Ahmadinejad återupprepade idag sin befängda idé att möta president Bush i en direktsänd debatt. Skulle nog vara den bästa fighten sen Rocky vs Drago.

CIA jagar avhoppare…

CIA jagar nu avhoppare i Iran. Organisationen ska ha startat ett program som går ut på att identifiera och hitta avhoppare som kan bistå och spionera på regimens atomprogram. Operationen har fått namnet Brain Drain och drogs igång 2005, det efter att CIA i en rapport konstaterat att man inte har några vettiga källor. Man kanske kan se Ali-Reza Asgars avhopp i ljuset av detta.

Kazemi fallet från början…

Nu har den högsta domstolen i Iran beslutat att återigen pröva fallet med en Iransk-kanadensiska fotografen som misshandlades till döds i ett iranskt fängelse för fyra och ett halvt år senare. Kazemis advokat i Iran är försiktigt optimistisk medan hennes son i Kanada säger att han inte har något hopp om att det här kommer att leda någonvart. Men hur som helst så kommer regimen att gå igenom historien helt igen.

Dömd till stening…

En 48-årig man, Abdollah Farivar Moghaddam, som dömts för att ha haft sex med två barn har dömts till döden genom stening. Men det var inte för att han haft sex med barn som han kommer att stenas, utan för att han varit otrogen.

Ahmdinejad stenar och Stone vill göra filmen, alt, come on baby light my fire…

När Oliver Stone tidigare i år uttryckte en önskan att förhärliga Ahmadinejad på samma sätt som han gjorde med Castro så fick han höra att han var en satans hantlangare och att Ahmadinejad inte ville ha med honom att göra.

Men sen ändrade Ahmadinejad sig och bjöd in Stone. Det här har tydligen fått de konservativa i Iran att surna till. Den konservativa tidningen Kayhan som står Khamenei nära skriver en artikel om hur olämplig Stone är och baserar det på den film Stone gjorde 1991 om Rock bandet ”The Doors” och filmen om ”Alexander den store”.

Tidningen hävdar att Stone gjort sig känd för att förvränga fakta och att det kommer att drabba ”fredsmäklare och den intellektuelle” Ahmadinejad.

Under den här veckan kommer Oliver Stone att resa till Iran för att diskutera projektet med presidenten och hans medarbetare.

Oljeavtal…

Regimen slöt idag ett stort oljeavtal med det kinesiska företaget Sinopec. Avtalet går ut på att utveckla oljefälten i Yadavaran i södra Khuzestan. Avtalet är värt 2 miljarder dollar. Avtalet har dröjt sedan 2004, mycket beroende på att kineserna varit oroliga för ytterligare sanktioner. Men nu efter den senaste underrättelserapporten om regimens atomprogram verkar kineserna tycka att det är fritt fram att investera i Iran.

Investeringen ska göra att oljefälten ska kunna punga ut 100 000 fat per dag mot nuvarande 85 000.

Regimen slår på stort och hävdar att europeiska företag som följer USA missar goda affärsmöjligheter i Iran.

Kazem Darabi frisläppt..

Kazem Darabi, som dömdes och nu suttit 15 år i ett tyskt fängelse för inblandning i Mykonos morden (då tre ledande kurdiska oppositionella mördades på restaurang Mykonos). Han anlände tidigt imorse till Iran. Darabi förnekar alla inblandning i morden...

söndag, december 09, 2007

Studentdemonstrationer...

En rad studenter och oppositionella lyckades tidigare idag iscensätta en demonstration mot regimen och främst mot presidenten Mahmoud Ahmadinejad. Studenterna skrek slagord mot presidenten (Ahmadi-Pinochet, Iran kommer inte att bli Chile) och krävde att tre andra studenter som hållits fängslade sen maj skulle friges. Studenterna brände också upp exemplar av tidningen Kayhan som tillhör den andlige ledaren Khamenei.

Fallet med de tre studenterna har fått mycket uppmärksamhet i Iran. Studenterna greps och dömdes till tre års fängelse för att ha tryckt upp anti-islamiska bilder i studenttidningen. Den tidigare presidenten Khatami har också varit ute och krävt studenternas frihet.
Demonstranterna ska ha tillhöra en reformistisk studentgrupp. Regimen ska ha försökt stänga in studenterna genom att stänga igen portarna till universiteten men studenterna ska ha lyckats forcera portarna och därmed gjort det möjligt för ett flertal andra att delta i protesterna.
Enligt studenterna själva ska ca 1500 personer ha deltagit i demonstrationerna idag som varade i två timmar. Isf är det en av de större studentdemonstrationerna sedan Ahamdinejad kom till makten.

Enligt regimens nyhetsbyrå fanns det karavallpolis på plats men de undvek att ingripa.
Det har förekommit en del mindre protester den senaste tiden runt om i Tehrans universitet, främst har studenterna protesterat mot att de mer liberala professorerna har bytts ut mot mullor.

Ett gäng med Bassijs höll en motdemonstration utanför justitiedepartementet mot demonstrationerna vid Tehran University. Enligt en talesman för gruppen så fördömde man ”demonstrationerna av liberaler vid Tehran University som stöd finansiellt och moraliskt av oppositionen och fienden”. Gruppen ”krävde” också att regimen borde sätta justitedepartementet måste agera hårdare mot studenterna som blir ”djärvare” för varje dag.
Fler oppositionella gripna

Redan sent igår kväll gick underrättelseministeriet ut med att man gripit en rad ”agitatorer” vid Tehran University. Dessa ”agitatorer” ska ha tillverkat falska identifikationers handlingar för att kunna komma in på campus området och hålla en ”illegal samling”. Enligt ministeriet ska de arresterade ha kommit från en rad andra städer och varit betalda av ”fiender till den Islamiska republiken”.

Inget har förändrats...

Häromdagen blev det ett stort rabalder kring en rapport som kom från 16 amerikanska underrättelseorgan som säger att Iran stoppade sitt militära atomprogram år 2003. Först kan man kanske ta och nämna att rapporten inte är ett resultat av att man varit på plats och tittat på anläggningarna. Istället rör det sig om, enligt WSJ, att man har gått igenom IAEA: s rapporter, sett filmsnuttar och pratat med journalister som varit på plats. Efter det har man dragit slutsatsen att regimen lade ner sitt militära atomprogram 2003 och kommer inte att för än ca: 2015 ha tekniken för att anrika uran för militära ändamål.

Rapporten har använts som slagträ i debatten om Iran. Lågvatten argument har förts fram, såsom att det här skulle visa att regimen inte har några militära ambitioner med sitt program. Det har påståtts att Bush administrationen återigen har vilselett omvärlden osv.

Men faktum återstår. Om regimen STOPPAT sitt militära program så måste den ju från början ha haft en sådan och det visar också att regimen har militära ambitioner med sitt atomprogram. Så även om den senaste rapporten stämmer så är den faktiskt ganska irrelevant, för inget har ändrats, regimen vill fortfarande ha kärnvapen och omvärlden måste fortfarande stoppa mullorna

Utöver det ska man komma ihåg två saker: 2005 släppte CIA en rapport som gick ut på att de amerikanska underrättelseorganisationerna i allt väsentligt inte hade någon som helst koll på Iran och landets atomprogram. Att man inte vet vad som händer i Iran och inte heller har pålitliga källor. I sin senaste rapport fastslår IAEA att man idag vet mindre om Irans atomprogram än man gjorde 2004, samt att man stöter på allt fler hinder i sitt arbete.

Asgari…

En hel del tidningar spekulerat att den senaste rapporten kan vara resultat av Ali-Reza Asgaris avhopp (kidnappning) från Iran. Jag har tidigare varit skeptisk till vad Asgari har kunnat bidra med, men jag kanske får äta upp det nu. Men jag är fortfarande skeptisk.

Varför?

Frågan om varför regimen stoppade atomprogrammen är dock lite intressantare. Irak-kriget kan ha spelat roll. När USA gick in i Irak 2003 var det många inom regimen trodde att den amerikanska armén bara skulle göra en sväng in till Iran. Därför skulle man kunna tro att man lade ner den militära delen av atomprogrammet för att inte ge USA än mer anledning. Men då är frågan varför har man inte återstartat programmet?

Jag tror nog att det rör sig mer om tekniska begränsningar. Att regimen inte ännu kan effektivt anrika uran för militära ändamål och väljer därför ligga lågt. Man vill först vinna slaget om anrikningen innan man ger sig på kärnvapen.

Hur som helst, min poäng är som jag sa att även om underrättelserapporten verkligen stämmer så ändrar det inget. Det visar däremot att regimen är pragmatiskt och att det går att förhandla fram ett avtal som inte innebär att man blint bombar sig fram…

fredag, december 07, 2007

Hemma igen...

Fotboll...

FIFA har gett Iran 48 timmar på sig att bevisa att man kan separera fotbollen från staten. Det efter att landets vice president Mohammad Aliabadi försöker att bli president i landets fotbollsförbund. Valet skulle ha ägt rum den 6:e december, men det sköts upp efter att FIFA påpekat att man skulle stänga ut Irans fotbollsförening om Aliabadi valdes till president över fotbollsförbundet.

Och?

Den nya amerikanska underrättelserapporten om Irans atomprogram har fått stor uppmärksamhet och jag förstår inte riktigt hur vissa resonerar. Men jag återkommer om det och Israel resan lite senare...