torsdag, november 29, 2007

Fight night...

Fight night!

Mousavian fallt håller på att bli riktigt, riktigt fult. Igår briserade allt när Ahmadinejad krävde att samtalslistor och bevis mot Mousavian skulle offentliggöras. Samtidigt ville talmannen att rättgången skulle vara offentlig så att ingen kunde ”pressa” domare att fatta ett visst beslut. Det efter att en domare beslutat att lägga ner spionageåtalet mot Mousavian.

Igår natt gick Tehrans chefsåklagare ut och sa att domstolens beslut att lägga ner spionage åtalet mot Mousavian har kastats ut genom fönstret. Nu kommer åklagaren att återigen försöka få Mousavian dömd för spionage, den här gången i en domstol i Tehran. Samtidigt uppmanade han informationsministeriet att inte offentliggöra några bevis i fallet tills den slutliga domen har fallit.

Drar till Israel...

Det kommer inte att bli så mycket bloggande den kommande veckan. Jag drar till Israel imorgon och är tillbaka i slutet av nästa vecka...

onsdag, november 28, 2007

Ahmadinejad ute efter blod..

Ahmadinejad och hans gäng är på offensiven och de vittrar blod. Blodet tillhör en person ur den tidigare förhandlingsdelegationen om landet atomprogram, Hossein Mousavian. Mousavian är också nära allierad med Ahmadinejads just nu starkaste och bittraste rival, den tidigare presidenten Rafsanjani. Så nu är det krig.

Det var i somras som Mousavian greps först och åtalades för spionage, sedan konkretiserades åtalet till att Mousavian ska ha sålt viktiga delar av landets atomprogram till främst britterna. Mousavian greps och förhördes. Mousavian kom undan med ett slag på handen, han friades i spionagefallet men fälldes för ha spridit propaganda mot staten och för att ha haft hemliga dokument. Mousavian friades mot borgen och ännu är ingen påföljd utdelad.

Så idag brast till slut det hela. Bassijs, den paramilitära gruppen nära Ahmadinejad, protesterade i Tehran mot domen. Gruppen ska också ha uttryckt slagord direkt mot Mousavian.

Ahmadinejad i sin tur krävde att de inspelade samtal som finns och ska bevisa att Mousavian ”förrått” Iran till britterna genast skulle offentliggöras. Direkt efter gick Informationsministern Gholam-Hossein Mohseni-Ejei ut och sa att hans departement kommer att offentliggöra samtalen om rättsväsendet godkänner det.

Samtidigt gick talmannen ut och kritiserade domstolens beslut och ansåg att rättegången borde ha varit offentlig. Samtidigt fördömde han de personer som ska ha försökt ”påverka” domstolen. Han krävde också att alla som har bevis på att någon försökt påverka domstolen skulle presentera dem så att de skyldiga skulle kunna ställas inför rätta.

Detta är givetvis riktat mot Rafsanjani och han har säkert dragit i alla sina trådar för att få loss sin polare Mousavian. Nu är det intressant vad som händer, om banden blir offentliga kan Mousavian antingen gripas, försvinna eller tvingas till landsflykt. Rafsanjani lobbar nog just nu på chefen för rättsväsendet Shahroudi och Khamenei för att stoppa Ahmadinejad. Jag gissar på att Rafsanjani får som han vill..

måndag, november 26, 2007

Regimen lobbar och privatisering...

Regimen lobbar…

Just nu lobbar regimen stenhårt mot att ett flertal länder i regionen är på väg att stabilisera sina relationer med regimens ärkefiende Israel. Under helgen har Mottaki rest till Qatar, Ahmadinejad har pratat med saudiska representanter om att de borde ha nobbat mötet i Annapolis och regimen gjorde ett gemensamt uttalande med Syrien som fördömde Israel.

Men trots att regimen länge försökt få länder i mellanöstern att bojkotta fredsmötet i förhoppningen att kunna isolera Abbas och Saudiarabien verkar de flesta ha deltagit.

Lista på deltagare som regimen hellre hade sett stannat hemma

Palestinska myndigheten
Arabförbundets generalsekreterare
Bahrain
Irak
Jordanien
Libanon
Marocko
Oman
Pakistan
Qatar
Ryssland
Saudiarabien
Sudan
Syrien
Tunisien
Turkiet
Förenade arabemiraten
Jemen

Själva listan visar nog kur isolerat regimen är i regionen.

I Iran…

Höll regimen ett stormöte med landets ”frivilliga” paramilitära grupp, Bassijs. Bassijs som till bara för något år sen var, religiösa fanatiker blandat med förvirrade pojkar som lovades guld och gröna skogar har på kort tid förvandlats till en militärmaktfaktor. De deltar nu i alltifrån polisinsatser och militära övningar. Nu håller regimen på att iscensätta en gigantisk militärövning där man hävdar att närmare 8 miljoner medlemmar i Bassijs kommer att delta. Namnet på övningen: ”det episka motståndet”.

Går segt…

Privatiseringen av stora statliga bolag går inte särskilt bra. Igår försökte regimen sälja 3.1 miljoner aktier i företaget Mobarakeh Steel Complex men lyckades inte att hitta köpare. Samtliga aktier var värderade till ca: 6.9 miljoner kronor och utgjorde 20 % av företaget. Nu ska regimen testa igen men minska antalet aktier som bjuds ut på en klump till 4- 5 % i taget. Samtidigt hävdade Tehran börsens chef att iranska investerare inte har råd att köpa aktier för så stora summor

söndag, november 25, 2007

Ahmed Radan, det allvarliga och stand-up av SSU...

Ahmed Radan

Nyss avslöjade TV4-nyheterna att polischefen för Tehran är på besök i Stockholm för att studera svensk narkotikavård. Jag har svårt att bli arg över besöket. Herregud lär han sig något och tar med sig nåt från Sverige till Iran så ska vi bara vara glada. Det kan ju rimligtvis inte bli sämre...

Det allvarliga…

Det allvarliga i det hela är dock att det framkommer att polischefen inte bara fick besöka ett svensk fängelse utan också träffa iranska fångar och att dessa fångars namn sedan registrerades av tecknades ner. Detta kan få konsekvenser för dessa personer om de efter fängelsetiden skulle få för sig att återvända eller resa till Iran. Det kan också få effekter att familjerna kan komma att sättas under större kontroll om man misstänker att deras släkting sitter i ett svenskt fängelse misstänkt för narkotika smuggling.

Ännu allvarligare är att socialdepartementet uppvisar lika bra koll som Laila Freivalds. Bjuder man hit Ahmed Radan och släpper lös honom så borde man också ha någon på departementet som har någorlunda rimlig koll. Att det är söndag är ingen bra ursäkt...

Ska man kritisera regeringen så är det på dessa två punkter…

Stand-up…

Avslöjandens roligaste kommentar stod nog SSU; s ordförande Jytte Guteland för. Enligt henne så legitimerar den svenska regeringen nu apartheid systemet i Iran. Sure, det är en rimlig ståndpunkt, kanske inte helt rätt men ändå rimlig (jag erkänner förövrigt att jag hemfallit åt liknande formuleringar tidigare).

Men poängen är:

Att Gutelands agerande är så pinsamt genomskinligt med tanke på den tidigare regeringens skyttetrafik till Iran. Så att Guteland helt plötsligt utvecklar ett intresse för Iran är som bäst skrattretande.

*Jens Orback diskuterar innehållet i svenska skolböcker med Irans ambassadör.
*Hans Dahlgren reser till Iran och träffar Saeed Jalili (numera Ahmadinejads chefsförhandlare)
* Thomas Östros hänger med Saaed Jalili och skriver på ett investeringsskyddsavtal.
* Carin Jämtin pratar om hur mycket situationen för kvinnor förändrats
*Anna Lindh åker till Iran drar på sig en sjal och snackar med regimen. Det om något borde väl legitimera regimens köns apartheid. Man kan säga mycket om Maud Olofsson men hon sträckte iaf fram handen.

Men ja, SSU är ju ganska duktiga på att kasta skit. Sorry, kunde bara inte låta bli... ;-)

fredag, november 23, 2007

Målmedveten och konsekvent arbete…

Målmedveten och konsekvent arbete…

SVD skriver idag om det ökade förtrycket mot kvinnorättsaktivister i Iran. Det gäller att förstå att det här är en regim som arbetar målmedvetet och konsekvent i att slå ner opposition och dissidenter. Stora och offentliga massaresteringar är inte längre regimens melodi, nu är det effektivitet som gäller. Därför arbetar regimen för att konsekvent och målmedvetet slå sönder de nätverk och organisation som finns utanför dess kontroll.

Men det är inte bara ett mer målmedvetet arbete utan också ett brutalare sådan. För bara något år sen sa nobelprisvinnaren Shirin Ebadi att hon såg det som en ”merit” att ha suttit i Evin fängelset och att hon tagit med sig handdukar från fängelset som suvenirer. Att vistelsen i Evin inte var så farligt och att fångvaktarna även om i början hårda kunde värma upp och umgås med fångarna.

Situationen är en helt annan idag.

De mer moderata fångvakterna har slängts ut och ersatts med fanatiker där politiska fångar hålls. Detta gäller även den vanliga polisen och gränsvakten. De moderata är borta eller har fått order om att skruva upp trycket.

De som reser fram och tillbaka till Iran berättar om skillnaderna mellan hur flygplatspersonal beter sig nu jämfört med något år sen. Tidigare kunde man diskutera med passpolisen som till och med kunde vara vänlig. Nu är det förhörsrum och bryska bassijs som väntar.

Ahmdinejad har återupprättat Evin fängelsets skräckstatus. Idag är det få som kommer utifrån Evin och kan titta tillbaka på det och säga ”det var inte så illa”.

Det beror delvis på att omvärlden, som SVD, skriver är fulltupptagna med atomprogrammet för att bry sig om annat. För som jag sagt tidigare så är det här en regim som är välmedveten värdet av varumärket utomlands. Engagerar sig omvärlden för mänskliga rättigheter i Iran tenderar regimen också att slå på reträtt. Men kommer inga reaktioner finns det inget som hindrar regimen att dra på sig hårdhandskarna.

Samt så beror det på presidenten och regimen. Man insåg snabbt i början av 2000 att makten börjat glida ur händerna och att folk skrattade åt en vistelse i det som är regimens motsvarighet till Gulag var inte bra. Man började omflytta politiska fångar, från avdelningar där de satt med andra oppositionella till att sitta med våldsamma kriminella. Om vakterna behandlade fångarna med någorlunda respekt så kunde medfångarna förmås till att stå för brutaliteten. Sedan dess har fanatikerna i den paramilitära gruppen som är lojala till Ahmadinejad och Khamenei fått en mycket större roll i det som kallas Irans rättsväsende och det är en ganska stor del av förklarningen till den ökade brutaliteten.

IAEA bitchslap...

Det gick ju inte så bra…

Igår höll FN: s atomenergiorgan IAEA ett möte om Irans atomprogram och resultatet var inte så upplyftande. IAEA:s generaldirektör Mohamed El-Baradei kunde fastslå att IAEA fortfarande inte har kunnat verifiera en rad viktiga aspekter av Irans atomprogram.

Främst rör det sig om frågor om regimens centrifuger, anrikningsaktiviteter samt en del andra aktiviteter som Iran bedriver som kan ha militära applikationer. El-Baradei slog också fast att eftersom IAEA inte kan erbjuda några försäkringar om at Irans nukleära aktiviteter är i enlighet med NPT och inte militära.

Det som är skäl för stor oro är att El-Baradei säger att Iran nu är mer benägna att samarbeta om det tidiga skedet av regimens atomprogram. Men att regimens samarbetsvilja har minskat jämfört med förra året om vad regimen gör nu. Han la också till att regimens samarbete nog kan beskrivas som ”reaktiv istället för proaktiv”.

USA var tidigt ute på banan och kritiserade regimen. USA: s FN ambassadör sa bland annat att ”efter fyra år av arbete kan IAEA bara konstatera att deras kunskap om Irans atomprogram minskar”. Den franske ambassadören FN ambassadören beklagade Irans brist på samarbete med IAEA. Samtidigt hävdade ett flertal att processen inte kommer att kunna hålla på hur länge som helst utan bör få en deadline.

Men regimen fick också stöd. På något makabert sätt lyckades Kuba läsa samma rapport och lyssna på El-Baradei och ändå klämma ur sig att ”Iran tar väldigt positiva steg”. Kina och Ryssland ska ha försökt att betona de mer positiva delarna ur rapporten, som att regimen numera är mer samarbetsvilliga om de tidigare delarna av atomprogrammet. Men även Kina och Ryssland uppmanade Iran att avsluta med anrikningen av uran och tillåta noggrannare inspektioner.

Utöver det…

Jag har verkligen retat upp MEK och därmed också tydligen galningarna till höger. Imorgon hålls det demonstrationer och jag får samtal från anonyma personer som vill veta allt ifrån hur mycket jag tjänar, om jag reser till Iran eller om det är så att jag verkligen inte övernattar på den iranska ambassaden.

Utöver det så fick jag en fråga*:

Om jag inte tillhör monarkisterna, MEK eller nationalisterna så vilken del av oppositionen tillhör jag?**

Svar: Jo, den intellektuellt hederliga och det sätter jag mer än lite stolthet i.

*Bilden är hämtad från en ridtur som jag påtvingades i våras, trots min rädsla för hästar (någon som lagt märke till deras gigantiska käkar?). Hästen bredvid mig heter Birkur. Inte den snabbaste hingsten i hagen, men en bestämd sådan. För vad gör man när en 300 kg tung best bara helt plötsligt bestämmer sig för att stanna och dricka vatten i en 10 minuter. Jo, man stannar och dricker vatten i 10 minuter.

**Jo, jag vet att själva frågan är korkad, det är om något lite magstarkt att hävda att alla iranier utomlands som ogillar regimen måste klämma in sig i något av dessa fack. Iranier är givetvis något mer individuella och pluralistiska än så. Sen är vi en jävel på att skapa organisationer och partier. Vi är mer liberala än någon annan. Jag fick höra att det ett tag fanns hela 17 Iranska liberala partier i Sverige.

torsdag, november 22, 2007

Demonstrera med terrorster nu på lördag!

Demonstrera med galningar!

Tydligen så kommer Folkets Mujaheddin, MEK och diverse andra extremistorganisationer tillhörande MEK att demonstrera mot mig och SVD nu på lördag kl. 11 på norra bantorget.

Problemet med MEK och alla dess stöd organisationer är inte att de är galna och sektliknande. Det är inte heller terroriststämpeln eller att de tar sig tid att anordna demonstrationer på grund av en artikel i en svensktidning utan de med sin sekterism och galenskap ger den iranska oppositionen ett dåligt namn.

Bassijs to the rescue…

President Ahmadinejad uppmanade igår den paramilitära gruppen Bassijs att hjälpa till att tackla och handskas med de ekonomiska problem som landet står inför. Hur nu ett gäng halvfanatiska galningar ska hjälpa till att sänka den galopperande inflationen och arbetslösheten är oklart.

Wooooops!

Häromdagen hände något lite oväntat. Den regimvänliga tidningen Jomhuri-e-Eslami (Islamiska republiken) kritiserade Ahmadinejad för hans påstående att den tidigare chefsförhandlaren för Irans atomprogram skulle vara en ”förrädare”. På ledarplats gick tidningen till attack och hävdade att ett sådant uttalande inte var en presidents plats att göra utan en domstolsuppgift att bedöma.

onsdag, november 21, 2007

4800 "antisociala element" gripna i Iran

Inte bara Hamas?!

Regimen hävdade idag att man är open för smarbete med alla Palestinska organisationer. Regimen planerar att hålla sitt eget ”fredkonferens” i kontrast till den konferens som USA arrangerar om Palestina. Till den USA sponsrade konferensen är Hamas portförbjuden med Al-fatah, Israel och viktiga stater i mellanöstern kommer att närvara. Iran ser ut att få nöja sig med Hizbollah, Hamas, Syrien och lägre diplomater från omgivningen.

Regimen har länge kritiserat den USA organiserade fredskonferensen som ännu ett ”sionistisk konspiration” som syftar till att länka sionister med muslimer.

Saeed Jalili kollar genom sin kalender…

Ali Larijanis efterträdare Saeed Jalili och Javier Solana håller enligt regimen på att synka sina kalendrar för att hitta mötesdatum.

Det är viktigt att vara social…

Regimen skryter med att man har arresterat 4800 ”antisociala” element för att stärka nationens säkerhet. 31 har dömts till döden, 30 % har dömts till långa fängelsestraff. Det mest anmärkningsvärda (och det helt sjuka att regimen skryter om det) är att hälften av de gripna bara var mellan 17-23 år gamla. De har gripits och åtalats alltifrån “icke-islamisk” klädsel, gått på disco, haft paraboler osv.

Regimen säger också att man kommer att förstärka sina aktiviteter ännu mer inom kort.

Mänskligarättigheter, bistånd och relationer...

Iran kämpar för mänskliga rättigheter ….. i Sverige!

Under förra veckan kallade den Iranska regimen till sig en representant från den Portugisiska regeringen (Portugal är ordförande land i EU) för att klaga på läget för mänskliga rättigheter i EU. Regimen fördömde EU brott mot de mänskliga rättigheterna och tog bland annat upp Frankrikes agerande i Chad, CIA; s hemliga flygningar i EU och en del annat. Regimen i en ny roll, komiker…

Regimen sträcker ut en hand…igen

Det är inte främst USA och väst som motsätter sig Irans atomprogram och kärnvapenambitioner. Tvärtom finns den största oron i mellanöstern och Irans grannländer. Saudiarabien är livrädd för att ett Iran med kärnvapen och tidigare har regimer i Jordanien, Förenade arabemiraten och Egypten öppet uttryckt farhågor för Iran.

Regimen har länge försökt att i alla fall officiellt lugna grannländerna, men det är bara Irans allierade Syrien som ställt sig bakom Iran trots att regimen öppet erbjudit sitt kunnande till länder i mellanöstern. Nu försöker regimen återigen göra närmanden och nu mot Egypten. I ett brev till den egyptiske utrikesministern bedyrar regimen att sitt program är lagligt och fredlig samt att man samarbetar fullt med IAEA. Nu erbjuder regimen ett samarbete med Egypten som nyligen avslöjade man också tänker starta ett atomprogram.

Iran och USA..

Samtalen i somras gav stora rubriker och det viskades om att Iran och USA kunde ta det historiska steget att sätta sig vid förhandlingsbordet. Men det stora genombrottet uteblev och efter två möten verkade det hela ha lagts på is. Ahmadinejad ökade sin retorik, Larijani fick kicken och utrikesministern Mottaki ryktades vara nästa man att få kicken. Men på bara några dagar verkar något ha hänt.

Vid en presskonferens sa utrikesminister Mottaki att nya samtal med USA är att vänta inom kort. Regimen hävdar att samtalen begärdes av USA. Vilket inte är helt omöjligt. USA har på kort tid släppt en rad revolutionsgardister som gripits i Irak. Bara en vecka efter att USA frigivit fem revolutionsgardister verkar det nu bli nya samtal. Samtalen kommer att likt de tre tidigare samtalen att bara handla om läget och säkerheten i Irak.

fredag, november 16, 2007

Då är det illa...

Häromdagen anklagade Saudiarabiens utrikesminister, Saud Al-Faisal, regimen i Iran för att ägna sig åt ”religiös sekterism”. När man blir anklagad av wahhabiterna för att ägna sig åt sekterism då är det illa…

torsdag, november 15, 2007

Homosexualitet och kärnvapen...

Bättre sent än aldrig?

Nyligen lämnade regimen över ett par dokument som IAEA krävde av regimen….. för fyra år sen. Bland annat ska ett av dessa dokument vara en beskrivning av hur man bygger delar till en kärnvapensspets. Regimen hävdar att man en dag hade öppnat posten och att dokumenten låg i brevlådan, skickat från mannen bakom Pakistans kärnvapenprogram, AQ Khan. Regimen ska inte ens ha bett om att få dokumentet.

Kan visserligen ligga något bakom det med tanke på AQ Khan försökte sälja sitt kunnande till högstbjudande så att han skickade ett smakprov till Iran låter inte så otroligt. Men att det tog Iran 4 år att lämna ifrån sig dokumentet visar väl på ett och annat.

Igår natt gick USA, Storbritannien och Frankrike samman och ställde ytterligare 12 frågor om Irans atomprogram, däribland om regimens aktiviteter på den svarta markanden för kärnvapenteknologi. Regimen har förkastat samtliga frågor som ”arrogans”.

Kampen hårdnar…

Kampen mellan Ahmadinejad och resten av världen hårdnar. Inatt åtalades en av regimens tidigare förhandlare i atomprogramfrågan, Hossein Mousavian för spionage. Enligt underrättelseministeriet ska Mousavian ha sålt viktig information som äventyrade nationens säkerhet till Storbritannien.

Mousavian hade en framskjuten position i Khatamis förhandlingsteam om atomprogrammet. Han greps först i maj för misstankar om spionage men släpptes kort därefter. Mousavian arbetar just nu nära den tidigare presidenten Rafsanjani. Underrätelseministeriet hävdade också att ”mäktiga” personer inom regimen försökt påverka rättsväsendet för att släppa fri Mousavian.

Detta sammanfaller med att Ahmadinejad i måndags gick till stenhård attack mot de inom regimen som motsätter hans position i atomfrågan (bl.a Rafsanjani). Han kallade kritikerna för ”landsförrädare” och hävdade att man hade en av dessa ”förrädare” på band när han uppmanade väst att öka pressen på Irans atomprogram.

”Homosexuella bör torteras, oj jag menade avrättas…”

Tidningen Times Rapporterar att parlamentsledamoten Mohsen Yahavi och tillika ordförande för parlamentets energiutskott hävdade i ett möte med brittiska parlamentariker att homosexualitet borde bestraffas med döden. Yahavi menade att enligt islam och sharialagen så är homosexualitet straffbart med döden (Yahavi sa tortyr först men ändrade sig). Han argumenterade ytterligare att människan är satt till världen för att ”föröka sig och homosexuella förökar sig inte” som ett skäl. Men Yahavi sa också att homosexualitet som ”sker bakom lyckta dörrar” är inga problem och att det är den ”synliga homosexualiteten” som bör bestraffas.

Det sista är faktiskt ganska intressant att lyfta upp. Det handlar inte om att regimen är ointresserade av vad som sker i människors sovrum eller anser att det finns gränser för sharialagen. För så är det inte.

Istället beror det på två saker...

1) PR. Regimen har under en ganska lång tid förstått att det finns visa brott som får omvärlden att reagera lite hårdare. Man vet att man kan fängsla folk utan några större protester. Men att avrättningar och speciellt brutala sådana kan väcka proteststormar både i och utanför Iran. Det är därför regimen inte längre stenar människor. Det är också därför man inte åker runt och massarresterar och avrättare homosexuella.

2) Homosexualitet i Islam. Det är inte så att Islam och prästerskapet i Iran är helt befriat från homosexualitet. Det är en ganska dålig bevarad hemlighet att främst äldre män inom prästerskapet inleder hemliga förhållanden med sina yngre adepter. Det är manlig kärlek helt enkelt.

onsdag, november 14, 2007

mer mig och Iran

Mer mig..

En något längre artikel om MEK och mina kommentarer finns här. Utöver det har jag hört att MEK spenderat dagen åt att hävda att jag och SVD egentligen är spioner och agenter för regimen. MEK är på många plan en väldigt komisk organisation, det är egentligen en sekt. Med medlemmar och ledare som verkar saknar allt vad verklighetsförankring heter, däremot får man ge dem att de är duktiga på PR. Att lista upp antalet organisationer och täckmantlar som den organisationen har tar ett bra tag.

Mer SVD…

Samtidigt hade också SVD ett inlägg om huruvida USA kommer att anfalla Iran. Kortfattat är artikelns slutpoäng att chanserna för ett regelrätt krig är små men att USA mycket väl kan få för sig att börja bomba det som man tror är regimen anrikningsområden för att förhala regimens atomprogram.

Det är inga konstigheter, USA kommer aldrig att gå in i Iran med marktrupper. Det finns inte en chans. Hammargren har också rätt i att en eventuell bombning av anrikningsområden förmodligen skulle stärka regimen i Iran och försvåra läget i Irak väsentligt. Tanken på att bombningar av Iran skulle leda till att folk vågade göra uppror mot regimen är bara galna fantasier.

Så vad återstår? Det går inte heller att lita på regimen inte kommer att tillverka atombomber.

Men allt är inte förlorat. Iran är inte en diktatur som Nordkorea där en fastsammansvetsad klick styr landet med gemensamma mål och intressen. Istället är regimen uppbyggd på tämligen lösa allianser och förbund som förändras ständigt. Dess styrka har varit att den i krissituationer dels lyckats rätta in alla i leden och dels visat sig vara pragmatiska.

Detta går att utnyttja. Före 2005 mötte EU länderna en resonerande och tämligen medgörlig Iran vid förhandlingsborden. Regimen gick till och med en kort tid med på att avbryta anrikningen av uran för att gå USA och EU tillmötes. Men allt det förändrades 2005 när Ahmadinejad vann presidentvalet och direkt satte tonen genom att aktivt söka konflikt med väst i nästan alla frågor.

När Ahmadinejad vann valet så betydde det också att de konservativa nu helt dominerade Irans politik och ryckte fram över alla gränser. Politiska rävar som såg vart vinden blåste bytte snabbt åsikt.

Nu är läget annorlunda. De konservativa går tillbaka och backar. Efter två år med de konservativa vid makten är inflationen skyhög och folket allt fattigare. Helt öppet försöker olika partier och falanger nu ruska upp och mobilisera en egen kandidat till presidentvalet som två år. Annars är det bara ”kalle anka” kandidater som regimen släpper fram mot en sittande president och alla sittande presidenter har hittills blivit omvalda.

Men Ahmadinejad har ändrat spelreglerna. Tidigare har regimens olika falanger slagits via ombud och bakom kulisserna. Men nu sker det inför öppen ridå. Ena dagen säger sig Rafsanjani eller för den delen Larijani att de vill förhandla och i nästa eldar Ahmadinejad på sina anhängare med att det inte finns något att förhandla om. Larijani avgår utan att säga ett ord och Ahmadinejad utser en nickedocka till hans efterträdare en timme senare.

Splittringen är med andra ord ganska stor mellan de som anser att det inte finns något att förhandla om och de som vill bryta ut Iran ur isoleringen. Just nu börjar de senare få vind i seglen. För även om Iran är en diktatur så måste regimen försöka hålla folket och även sina anhängare inom affärslivet på ett någorlunda gott humör. 20 % inflation, ökat politisk och socialförtryck och internationell isolering är inga humör höjare.

Under Irak-kriget kunde Khomeini kombinera isolation och politisk förtryck med hänvisning till att det var krig. Ahmadinejad har inget krig att skylla på utan måste ta ansvaret för kapplöpningen mot botten.

Det märker också regimen och mullorna. Antingen kan de fortsätta och späda på folks hat mot regimen och göra landet än svårare att styra eller så kan de göra Ahmadinejad till syndabock.

Till slut så handlar det om hur långt Khamenei vill gå och hur mycket han vill stöta sig med Ahmadinejad falangen. Inser han också att läget håller på att bli ohållbart och att Ahmadinejad måste hållas kort så kan han mycket väl skaka fram en kandidat som kan ge Ahmadinejad en omgång i valrörelsen.

För omvärlden gäller det att söta budet för Khamenei att göra sig av med Ahmadinejad och på ett seriöst sätt återvända till förhandlingsbordet.

Följande kan erbjudas;

* Säkerhetsgarantier från USA om att man inte kommer att anfalla Iran. Samtidigt som Iran lovar att hålla de shiitiska grupperna i Irak kort.

* Att låta Iran att ha fredlig kärnteknologi. Att urananrikningen sker i ett tredjeland under övervakning av IAEA och ett ”neutralt” EU-land och att Iran får köpa bränslet till självkostnadspris och med ett långtidskontrakt.

* Medlemskap i WTO

* Slopandet av samtliga sanktioner som inte rör militärutrustning m.m

måndag, november 12, 2007

Bloggen i SVD..

Jag och bloggen är idag med i SVD. Läs mer här.

lördag, november 10, 2007

USA släpper nio revolutionsgardister..

Igår släppte USA två av revolutionsgardister som arresterade i januari i den irakiska staden Irbil efter en räd av amerikanska trupper in i den Irans konsulat i jakten på terrorister. Dessa två släpptes tillsammans med sju andra iranska ”diplomater” som gripits av amerikanska trupper i Irak under den senaste tiden. Revolutionsgardisterna hävdade att de inte blivit fysiskt torterade men förolämpade av amerikanerna. Regimen hävdar att USA fortfarande håller 11 andra iranska ”diplomater” fångna i Irak.

Khatami springer ärenden..

Igår höll Khatami ett tal inför reformister i Iran inför parlamentsvalet nästa år. Där varnade han kandidaterna och partiet för att ”smutskasta” andra kandidater och på så sätt underminera staten. Han sa också att sådana aktiviteter är olagliga och kan få ödesdigra konsekvenser.

Samtidigt..

Försöker reformister runt om i Iran att övertyga Khatami att ställa upp i parlamentsvalet. Man hoppas att Khatamis deltagande ska ge reformisterna drag hjälp under valet. Hittills har Khatami ställt sig tveksam.

torsdag, november 08, 2007

Iran och Interpol II

Följetongen med Iran och Interpol fortsätter. Igår blev det klart att Interpol kommer att även i fortsättningen ha fem iranska medborgare med nära koppling till regimen på sin lista över ”efterlysta” brottslingar. De fem misstänks alla för inblandning i terrordådet 1994 mot den argentinsk – israeliska samfundet i Buenos Aires som dödade 85 personer och skadade 250.

Regimen gick omedelbart ut och kritiserade beslutet och hävdade att bara för att personerna fortfarande finns på Interpols lista så betyder det inte att regimen är ansvarig för dådet. De personer som även i fortsättningen kommer att efterlysas av Interpol är; Alli Fallahian, Imad Moughnieh, Ahmad Vahidi, Mohsen Rabbani, Mohsen Rezaei och Ahmad Reza Asghari.

onsdag, november 07, 2007

Verkligen lämpligt?

Regimen meddelar idag att landets polisväsende valdes till att leda Interpols högsta ledande kommitté. Ironiskt var regimen i förväg oroliga över att den argentinska regeringen skulle använda sig av Interpol kongressen för att intensifiera anklagelserna mot Iran för terrordåden i Buenos Aires 1994 som krävde 85 personer liv.

Nu är inte interpol någon direkt mäktig organisation, men det hjälper nog inte trovärdigheten att Iran får svinga klubban i organisationen…

måndag, november 05, 2007

Hur långt får Ahmadinejad gå?

Ahmdinejad har gett sig på att döda alla försök till förhandlingar om Irans atomprogram. Förra veckan sa han öppet att de nu inte finns något att förhandla om längre. Det åtföljdes av Rafsanjani som under fredagsbönen sade att Iran visst kan tänka sig att förhandla med USA om USA ”tar sitt förnuft till fånga”.

Men dagen efter fick han svar på tal från Ahmadinejad som under ett tal under ”studenternas dag” lovade att ”alla snart kommer att få veta att Irans atomprogram dossier är stängd”. Med andra ord, det finns inget att förhandla om och den som tror det kommer snart att få veta sanningen.

Hur och vem som ska bli varse om att det inte finns något att förhandla om sade inte Ahmadinejad. Men det är alldeles uppenbart att kommentaren var riktad mot Rafsanjani och hans tal under fredagsbönen. Ahmadinejad tar allt mer plats och blir mer och mer aggressiv i utrikespolitiska frågor. Frågan är hur långt han får gå innan Khamenei sätter honom på plats.

fredag, november 02, 2007

Rafsanjani vs Ahmadinejad..

Diskrepansen inom regimens toppskikt ökar än mer. Tidigare i veckan gick Ahmadinejad ut och sa att förhandlingar med USA inte var önskvärda och att Iran inte kommer att det inte fanns något att förhandla om när det kommer till Irans atomprogram.

Idag under fredagsbönen gick den tidigare presidenten och nuvarande ordförande för Expertrådet (och den som förlorade presidentvalet 2005 mot Ahmadinejad), Rafsanjani till ”motattack”. Han uppmanade USA att vara logiska och gå med på förhandlingar med Iran på ”lika villkor”.

Ahmadinejad och Rafsanjani befinner sig på två helt skilda sidor. Rafsanjani var god vän och allierad med flertalet av de som ingick i den delegation som förhandlade om atomprogrammet med EU fram till 2005 och som vid ett par tillfällen gick med på att stoppa urananrikningen för fortsatta samtal. Medan Ahmadinejad utesluter förhandlingar och vill isolera Iran ännu mer.

Budgeten...

Nu börjar en del av budgeten inför kommande året att komma ut. Ahmadinejad vill inte längre att parlamentet ska lägga sig i exakt hur mycket pengar som går till diverseområden utan vill hellre att parlamentet ska säga ja eller nej till klumpsumman och inte lägga sig i detaljerna. Preliminärt kommer budgeten för 2008-09 att ligga på 622 000 000 000 000 rials. Intressant är att Ahmadinejad avsatt en tredjedel av budgeten för ”diverse kostnader”.

torsdag, november 01, 2007

Ahmadinejad hotar europa med sanktioner..

Ahmadinejad hotade idag med att införa sanktioner mot europeiska företag. Det som svar på att USA förra veckan införde ytterliggare sanktioner mot Iran och förbjöd företag som finns i USA att göra affärer med företag som USA misstänker har kopplingar till Revolutionsgardet. Eftersom USA är världens ledande ekonomi är det få företag som skulle kunna tänka sig att ge upp sina intressen i USA för investeringar i Iran. Detta gör också att de amerikanska sanktionerna också blir kännbara.

Under en radiointervju sa Ahmadinejad att de länder och företag som samarbetar med USA kommer att bestraffas. Han hotade och sa att europa vet mycket väl vad som kan hända om Iran agerar för att stänga ut Europa. Han sa också att ”Europa behöver oss mer…”. EU är idag Irans största handelspartner och 40 % av landets import kommer från Europa.