onsdag, oktober 31, 2007

Ahmadinejad tar plats i utrikespolitiken..

Under nästan hela året har regimen inte helt stängt dörren för samtal med USA. Man har undvikit frågan och sagt att man under rätta omständigheter kan tänka sig prata med alla, utom Israel.

Men idag försökte Ahmadinejad att stänga dörren helt. Under ett tal så sa han att Iran inte är intresserad av samtal med USA. Och om det ska bli några som helst samtal och förhandlingar är det Iran som bestämma när, innehåll och förutsättningar. Han fastställde ännu en gång att det inte finns något att prata om när det kommer till Irans atomprogram.

Det är i slutändan Khamenei som bestämmer om det kommer att bli fortsatta samtal med USA eller inte och det är han som sätter målen och riktningen för atomprogrammet. Men Ahmadinejad känner sig givetvis stärkt av att han fått Khamenei att göra sig av med Larijani som chefsförhandlare.

IMF

IMF förutspår att tillväxten i Iran kommer att hamna på 6 % och inflationen på hela 17.5 % för 2007 men att inflationen kommer att minska till 16.7 % för 2008. Siffrorna från IMF är ändå mycket högre än de siffror som regimen uppgett, när man pratat om inflation på ca: 14 % och löften om att inflationen kommer att vara under 10 % nästa år.

Mottaki ställer in besök..

Ledaren för den västvänliga regeringen i Libanon, Saad al-Hariri påstod igår att den syriska regimen planerar att mörda honom och landets premiärminister Fouad al-Siniora. Hariri påstod att den libanesiska underrättelsetjänsten hade bevis mot den syriska regimen. Syrien förnekade omedelbart anklagelsen och sade att den var grundlös och ”fabricerad”.

Idag berättade Iran att man ställer in utrikesminister Manouchehr Mottakis planerade besök till Libanon. Det officiella skälet är att Mottaki ska agera medlare mellan Turkiet och Irak och hinner därför inte åka. Det är egentligen bullshit.

Anledningen till att Mottaki inte åker är inte att han prioriterar ett ”kvasiförsök” att få fred mellan Turkiet och PKK. Anledningen är säkerligen att Syrien fått Mottaki att ställa in sitt besök efter att Hariris påstående att Syrien försöker mörda honom.

Fotboll är politik och jubelium...

I alla fall i Iran.

Just nu kampanjar en av Ahmadinejads vice presidenter stenhårt för att få grepp om ordförandeposten i det Iranska fotbollsförbundet och det i strid med FIFA:s regler på att förbunden ska vara opolitiska.

Vice presidenten och tillika idrottsministern Mohammad Aliabadi nominerade sig själv till ordförande för fotbollsförbundet inför valet den 15 oktober. Men valet sköts oväntat upp, ett val som Aliabadi skulle ha vunnit. Men sedan dess har alla andra kandidater dragit tillbaka sin kandidatur och vissa medger att de gjorde det efter samtal med Aliabadi. Förmodligen vill Aliabadi hävda att han tog på sig att bli ordförande för fotbollsförbundet eftersom det inte fanns några andra kandidater och på så sätt undvika bestraffning från FIFA.

Aliabadi säger sig ha lösningar på den iranska fotbollens alla problem, vilket för närvarande är många.

1000 inlägg!

Detta är bloggens 1000:e inlägg. Första inlägget skrevs 27 mars 2005. Trodde faktiskt aldrig att den här bloggen skulle överleva så länge .

tisdag, oktober 30, 2007

Ekonomiska sanktioner förstör Iran..

De ekonomiska sanktioner som FN och USA infört mot Iran håller på att få en oönskad effekt, nämligen att den privata och icke-regim kontrollerade sektorn håller på att dö ut. Det som kanske förr var privata företag håller i allt större utsträckning försvinna och istället ersättas av regimkontrollerade företag.

Kombinationen Ahmadinejad och sanktioner har gjort att allt fler privata företag svårt att klara sig. Revolutionsgardet har utnyttjat de dåliga tiderna och Ahmadinejads presidentskap för att stärka sin ekonomiska bas. Man beräknar nu att Revolutionsgardet kan vara ett av världens största konsortium som äger mer än 500 företag och kontrollerar 30 % av Iran export (oljan borträknad).

Det här förenklar givetvis argumentationen för dem som vill ha starkare och större ekonomiska sanktioner mot Iran. Genom att hävda att den som göra affärer i Iran i allt större utsträckning riskerar att handla av Revolutionsgardet så kan man rättfärdiga hårdare ekonomiska sanktioner samtidigt som Revolutionsgardet stärker sin makt och ställning.

Det här är väldigt problematiskt. Ekonomiska sanktioner har hittills inte lyckats trolla fram en revolution eller demokrati i Iran istället har pendeln gått åt andra hållet. Företag har gått omkull och Irans ekonomi totalförstörts. Människor som bara för några år sen klarade sig hyffsat och på ett jobb måste nu hålla 2-3 jobb för att överleva. Människor som ägnar dagarna åt att försöka överleva har få möjligheter att resa sig och ifrågasätta diktaturen.

Tittar man historiskt och snabbt så ser man när Khatami valdes och förändringsviljan var som störst när ekonomin i Iran gick hyffsat. 1997 när Khatami överraskande vann valet och slog de konservativas kandidat hade Iran återhämtat sig ekonomiskt och befann sig på samma nivå som man gjorde 1979, då revolutionen störtade shahen.

Tom & Jerry, konspirationen!

Tidning förbjuds..

Jag berättade tidigare att Ahmadinejad erkänt att han tar ekonomiska råd från sin slaktare. Citat publicerades först i den reformistiska tidningen Mardomsalari, även om citatet sedan fick spriding i en rad regimtrogna tidningar valde regimen att slå ner och stänga igen tidningen Mardomsalari.

Tidningens chefredaktör Mostafa Kovakbian arresterades och åtalades för att ha publicerat falsk information med målet att förnedra presidenten. Kovakbian dömdes och hans tidning stängdes igen.

måndag, oktober 29, 2007

Oväntat stöd…

Idag fick regimen ett oväntat stortstöd från IAEA:s chef Mohamed ElBaradei som enligt ekot kritiserar USA för landets politik mot Iran (ekots rubrik är dock att Elbaradei kritiserar USA:s Irakpolitik?).

Elbaradei börjar uppenbarligen med ett besynnerligt påstående om att Iran inte är ett kärnvapenland som ”USA anklagar det för”. Näee, Iran har inte kärnvapen, det har nog ingen påstått heller. Jag har inte heller hört någon från Bush-administrationen eller EU som påstått att Iran redan nu skulle vara en kärnvapenmakt. Problemet är att många (inklusive jag) är ganska övertygade om att regimen kommer att skaffa kärnvapen.

Elbaradei säger också at det inte finns några bevis för att Iran är på väg att tillverka kärnvapen. Stämmer det så ska vi väl alla vara väldigt glada. Problemet är att IAEA inte riktigt ingjuter ett förtroende när det kommer till Iran. Missarna har varit många, som tillexempel i maj när IAEA hävdade att Iran bara hade ett par hundra centrifuger i drift men efter en ”överraskningsbesök” visade sig att antalet centrifuger vid Natanz var 1300.

I juni vände IAEA helt på klacken och hävdade istället att Iran kunde ha runt 8000 centrifuger i drift. Så ett par hundra centrifuger blev 8000.

Så med all respekt för IAEA så tycker jag att väst och omvärlden borde ta den försiktiga vägen och utgå ifrån att en brutal regim med stormaktsambitioner också har kärnvapenambitioner.

Uppdatering..

Nya ministrar på onsdag...

Nu på onsdag ska Ahmadinejad presentera sina kandidater till närings och oljeminister. Hittills har ministerierna skötts av ”tillfälliga” ministrar men dessa måste nu godkännas av parlamentet för att kunna bli ”fullvärdiga” ministrar. Ahmadinejad har tidigare misslyckats vid ett flertal tillfällen att få en av sina kandidater godkända av parlamentet.

Centralbanken varnar…

Irans centralbank varnar nu Ahmadinejad och regeringen för att inflationen kan bli ohanterlig och att regeringen måste vara försiktig inför nästa budget. Bankerna har också fått tillsägelse att hålla koll på sin likviditet och har förbjudit bankerna att ta ut tillgångar från centralbankens reserver. ”Kreditoron” drabbar även iranska banker som under den senaste tiden lånat stora summor pengar från centralbanken. Men nu säger centralbanken alltså nej av rädsla för en stigande inflation.

Khatami ställer inte upp…

Den förre presidenten Mohammad Khatami berättade alldeles nyss att han inte kommer att ställa upp i parlamentsvalet. En hel del reformistiska grupper har försökt få Khatami att ställa upp på deras lista för att kunna dra nytta av hans popularitet, men Khatami säger nej.

söndag, oktober 28, 2007

Kampen om utrikespolitiken..

För ett tag sedan läste jag en ledar i en iransk tidning. Artikeln gick ut på att den ”andlige ledaren” (både Khomeini och Khamenei), bortsett från vid några fåtal tillfällen, alltid stött regeringen och presidenten, både i med och motgång. Ledarens slutpoäng var dock att bara för att den ”andlige ledaren” alltid tidigare gett sitt stöd till den folkvalda regeringen så ska den inte ta stödet för givet.

Några dagar senare kommer beskedet att Ali Larijani överraskande lämnar posten som chefsförhandlare och ersätts någon timme senare av en Ahmadinejad trogen nickedocka.

Larijani fick inte sparken utan knuffades sakta men säkert ut genom dörren. Larijani utnämndes av Ahmadinejad till chefsförhandlare, men han var inte ens då Ahmadinejads första val utan Khameneis. Men då räknade inte Khamenei med att Ahmadinejad skulle ta en så pass aktiv roll i utrikespolitiken. Ahmadinejad gick inte till val på en utrikespolitik agenda utan en inrikespolitisk sådan. Han skulle höja löner och pensioner inte förneka förintelsen och dra på landet sanktioner.

Larijani började sin karriär som chefsförhandlare som ultrakonservativ. Hans tongångar var ganska hårda från början men han har svängt. Han har vid ett flertal tillfällen proklamerat att Iran är öppen och redo för förhandlingar och har ansträngt sig för att hålla god kontakt med EU och främst Javier Solana. Medan Ahmadinejad gång på gång upprepat att det inte finns något att förhandla om och att Irans atomprogram ligger fast.

Ahmadinejad har också ansträngt sig för att isolera och minska Larijanis roll, tidigare den här månaden skickade han iväg Mojtaba Hashemi till Frankrike för att hålla samtal om atomprogrammet. Ett annat exempel som visade hur Ahmadinejad höll Larijani utanför var när Larijani under en presskonferens sa att Iran inte skulle delta i fredssamtalen om Irak i Sharm El-Sheik för att bli tillrättavisad av en japansk journalist som sa att Mottaki redan var på plats.

För Ahmadinejad är det en stor skillnad vem som är chefsförhandlare, skillnaden mellan Larijani och Jalili är som dag och natt för honom. För även om det är Khamenei som till slut bestämmer strategi och mål så kan han med Jalili påverka Khameneis beslut. Larijani hade en egen maktbas, han stod nära Khamenei och kunde agera utan Ahmadinejads stöd. Jalili må även vara en anhängare av Khamenei men han kommer att behöva förlita sig på Ahmadinejads stöd och råd. Det här ökar givetvis Ahmadinejads inflytande och roll över atomprogrammet.

Men beslutet att ersätta Larijani med Jalili har inte gått smärt fritt. På en gång var den kanske tyngste parlamentsledamoten, Ahmed Tavakoli, ute och kritiserade Ahmadinejads val av ersättare. 183 av de 295 parlamentsledamöterna skrev under ett brev där de ”tackade” Larijanis för hans insatser. Andra som ser Ahmadinejad som ett allt mer ökande problem var tidigt ute och ”beklagade” Larijanis avgång.

Det är allt mer uppenbart att Ahmadinejad börjar bli ett allt större utrikespolitiskt problem för regimen och Khamenei. Men samtidigt är han svår att få grepp på. Ahmadinejad är inte lika lätt att ”utpressa” och ”muta” som presidenter före honom. De flesta andra presidenter som Khatami och Rafsanjani använde presidentposten som ett sätt att klättra uppåt. De var mullor, presidentposten var bara ett steg i karriärstegen och de var medvetna om att de kunde gå längre. Men för Ahmadinejad är det stopp här. Det går inte att locka honom med löften om andra poster som kan spräcka presidentposten.

Därför är han också svårare att kontrollera. Det går nu intensiva rykten om att Khamenei kommer att göra sitt bästa för att få bort Ahmadinejad vid nästa val. Ledarartiklar som jag hänvisade till i början är en del av ryktesspridningen och en varning till Ahmadinejad.

fredag, oktober 26, 2007

Hammargren skriver bra...

Hammargren skriver klokt om Larijanis avhopp. Ska försöka lägga lite tid under helgen på frågan själv. Läs Hammargren här.

torsdag, oktober 25, 2007

Vatten och energibrist..

Ont om vatten…

Regimen varnar nu att det börjar bli ont om drickvatten i Tehran. Staden har växt mer än förväntat och vattenresurserna verkar inte räcka till enligt regimen. Tehrans ”vatten organisation” meddelar också att om en kris verkligen uppstår så har man reserver för att täcka staden i åtta timmar.

Energibrist...

Jag har känt mig lite små trött de senaste veckorna och som glasyr på det hela har jag drabbats av en jätteförkylning. Det har väl gjort att texterna den senaste tiden inte riktigt varit de bästa. Men jag ska bättra mig, förhoppningsvis efter lite sömn och vila..

onsdag, oktober 24, 2007

Mottaki har inte avgått ;-/

”Jag har inte avgått”…

Idag florerade det rykten om att utrikesministern Mottaki skulle ha lämnat in sin avskedsansökan. Men kort efter att ryktena på allvar började florera gick regimen ut och tog död på dem och meddelade att Mottaki fortfarande är utrikesminister och att man inte har diskuterat hans avsked. Mottaki själv sa att han ville och arbetade som att han kommer att fullfölja sitt uppdrag.

Förändring…

Förändringen i tonläge var kanske den enda skillnaden i bytet av Larijani mot Jalili, något som blev uppenbart när de båda idag träffade EU;s Javier Solana. Som del av avlämningen följde Larijani med Jalili till Rom för att träffa Solana.

Efter mötet så utlovade Jalili att han skulle gå igenom förhandlingarna med ”styrka” medan Larijani sa att ”Iran är alltid redo för förhandlingar”. Larijani pekade också indirekt Khamenei som skälet till hans avsked. Han sa bland annat; ”Irans linje ligger kvar och kommer inte att bytas om Iran byter förhandlare eller ens president”. Med andra ord så menar Irans förre chefsförhandlare att det är Khamenei som står för den hårda linjen och inte Ahmadinejad.

Ny diplomatisk vår…

Ahmadinejad säger att Iran inom kort kommer att ge sig på en diplomatisk offensiv. Ahmadinejad menade att regimen kommer inom kort att skicka ut företrädare för att besöka en rad länder och försöka arrangera en rad internationella konferenser i Iran.



tisdag, oktober 23, 2007

Flaggning..

Regimen flaggar idag för att det kan komma att bli en del förändringar inom utrikesdepartementet efter att vice utrikesminister Saeed Jalili utsetts till chefsförhandlare...

måndag, oktober 22, 2007

Larijani lämnar...

Larijani lämnar..

Under lördagen avgick Ali Larijani väldigt hastigt som chefsförhandlare, enligt regimen ska Larijani ha försökt lämna sitt uppdrag vid ett flertal tillfällen men blivit övertygad om att stanna. Men den här gången ska Ahmadinejad ha godtagit Larijanis avskedsansökan. Regimen meddelar att inget kommer att ändras med landets atomprogram efter Larijanis avgång och det var väl kanske det som störde akademikern Larijani, att han skulle vara ansvarig för förhandlingar i en regim som inte är intresserad av förhandlingar.

Avgången kanske inte är helt oväntat eftersom Larijan och Ahmadinejad aldrig riktigt dragit jämnt. Droppen som kanske fick bägaren att rinna över var när Ahmadinejad förra veckan skickade Mojtaba Samareh Hashemi till Frankrike för att förhandla om atomprogrammet.

Det är svårt att säga hur och vad det kommer att förändra. Larijani försvinner inte från rådet utan bara avgår från positionen som generalsekreterare. Samtidigt måste man komma ihåg att alla SNSCs beslut måste godkännas av Khamenei. Jalili må vara en vän till Ahmadinejad men han står också Khamenei nära, därav kanske anledningen till att båda männen känner sig till freds med valet.

Politiskt står Larijanis efterträdare Saeed Jalili närmare Ahmadinajed och hans uttalanden hittills om atomprogrammet låter mycket som ”soundbites” från Ahmadinejad. I utrikespolitiken har Jalili mest gjort sig känd som en pajas. Det var Jalili som föreslog att kommunisten Castro skulle konvertera till Islam och han var en av initiativtagarna till Ahmadinejads galna brev till bland annat Bush och Angela Merkel.

Ahmadinejad möblerar om regeringen?

För att Jalili ska kunna bli Irans nästa chefsförhandlare och generalsekreterare för SNSC så måste han antingen vara minister för någon av de departement som har en plats i rådet, överbefälhavare eller representant för Khamenei. Han uppfyller inget av kraven. Just nu är han bara vice utrikesminister. Detta kan bara betyda att Khamenei utnämner honom som representant för honom eller så måste det att Ahmadinejad snart kommer att möblera om regeringen. Hetaste tipset är att utrikesministern Mottaki lämnar inom kort...

Kritik..

Jalilis utnämning har inte bara mötts av glädje hos regimen. Den konservative och kanske den mest inflytelserike parlamentsledamoten Ahmad Tavakoli kritiserade utnämningen av Jalili och sa att han saknade den erfarenhet och kunnande som Larijani besitter.

uppdatering..

Fattigdomen ökar...


Regimen medger nu att fattigdomen i Iran ökar och har ökat under Ahmadinejads presidentperiod. Social och välfärdsministern erkände att antalet personer som lever under fattigdomsgränsen har ökat med 7.5 %. Regimen hävdade att 1,94 miljoner människor befanns sig under fattigdomsgränsen och att den siffran minskade till 694 000 personer men har nu återigen ökat.

Regimen ogillar..

Att regimen starkt ogillar den fredskonferens som sponsras av USA i mellanöstern är inte oväntat men nu ger sig Ahmandinejad på att indirekt hota de grannländer som deltar. Ahmadinejad sa idag att ”fredskonferensen” inte är något annat än en ”sionistisk fälla”. Han varnade länderna för att bli duperade och han uppmanade länderna att inte ge med sig mot fienden. Ahmadinejad upprepade mantrat; ”den sionistiska regimen är nära att kollapsa”.

torsdag, oktober 18, 2007

Priset för Iraks stabilitet...

Idag avslöjade den irakiska regeringen att Iran och Kina får kontrakt att bygga två nya kraftverk i Irak till ett pris av 1.1 miljarder dollar. Iran ska bygga ett kraftverk i den shiitiska Sadr City, vilket är hemstaden till terrorist ledaren Moqtada Al-sadr med starka band till regimen i Tehran. Samtidigt har Iran lovat att sälja el väldigt billigt till södra Irak och nästan helt gratis bygga två stora kraftverk i de shiitiska städerna Karbala och Najaf.

Den amerikanska militären var inte sen med att visa sitt missnöje genom att påpeka att Iran använt företag som täckmantel för att smuggla in vapen och terrorister in i Irak. Amerikanska utrikesdepartementet höll däremot tyst och sade sig vara tacksam för alla företag och länder som bidrar till återuppbyggnaden av Irak.

Vilket får mig att bli väldigt konspiratorisk om det här inte är priset för ett stabilt Irak. Att man ”ger bort” en del av landet till Iran.

Så här,

För bara några månader sedan träffades Iran och USA:s ambassadörer i Iran under uppmärksammade former där de båda lovade att bidra till Iraks återuppbyggnad och stabilitet. Sedan dess har USA trappat ner anklagelserna mot att Iran mördare och understödjer terrorister. Någon månad senare går Bush administrationen ut med att läget är lugnare i Iran och att den nya Irak strategin fungerar, antalet terrorattacker har minskat….

onsdag, oktober 17, 2007

From Russia with love…

Putins besök i Iran ser ut att bli en stor framgång för regimen, den iranska alltså. Sent igår kväll kom uttalandet som regimen lite halvt väntade på, Putin själv tog till orda och sa att dröjsmålet i byggandet av kärnkraftverket Bushehr inte hade några politiska anledningar och att ryssarna arbetar hårt med att färdigställa verket så snart som möjligt.

Samtidigt har ryssarna och Iran kommit överens om att Ryssland ska bistå regimen med bränsle till reaktorerna för Bushehr och att det använda bränslet därefter ska återvända till Ryssland.

Putin fick också träffa Khamenei, något som få statsöverhuvuden får göra. Khamenei uppmanade Ahmadinejad och Putin att utveckla det ekonomiska samarbetet mellan länderna och vips annonserades det ut att länderna utarbetat ett avtal som kommer att göra att handeln mellan länderna ska växa till 200 miljarder dollar fram till 2010.

tisdag, oktober 16, 2007

Nya vänner...

Iran och Ryssland har svårt att förhålla sig till varrandra. För bara något år sen så såg Iran ryssarna och Putin som garanten för att undvika sanktioner och sitt atomprogram, mycket beroende på att det är ryssarna som bygger regimens kärnkraftsverk i Bushehr och har bistått med teknologin till atomprogrammet. Men nu är Putin i Iran och regimen lovar goda nyheter. Putin är den första ryska president som besökt Iran på nästan 65 år, innan han var det Stalin som besökte Iran men då tillsammans med Churchill och FDR.

Nu hoppas regimen på att det här besöket ska vara början på en allians mellan Iran och Ryssland mot USA. Regimens media är fylld av jämförelser på hur alliansen som ”befästes” i Tehran mellan USA, Ryssland och Storbritannien fick den tidens tyrann, Hitler, på fall. Nu hoppas man att en ny allians mellan Iran, Ryssland och en del andra stater ska tvinga USA på fall.

Regimen har ingen anledning att känna sig besvikna över besöket heller. Putin ”varnade” USA att använda en f.d. Sovjetstat för ett krig mot Iran. Med andra ord så hotade Putin f.d. sovjetstater från att upplåta sitt territorium till amerikanska baser.

Fyller även ett annat syfte..

Putins besök i Iran fyller även ett annat syfte, nämligen det att regimen kan visa att den inte är isolerad och en stormakt. Med Putin på besök i Tehran och välvilliga leenden mellan Ahmadinejad och en rad andra presidenter från forna sovjetstater är det klart att regimen använder tillfället för att spänna musklerna..

Uppdatering..

Putin har hittills bara lovat att fortsätta det "nukleära" samarbetet med Iran och har inte sagt något alls som Bushehr. Vilket inte lär glädja regimen. Dem kommer att försöka pressa honom på att ge ett definitivt besked..

måndag, oktober 15, 2007

Iran och Putin

Ekonomi..

Lite i det tysta försöker nu regimen att genomföra en ekonomiskreform. Under söndagen avslutade parlamentet debatten om förutsättningarna för privatisering av en liten del av ekonomin och socialisering av en annan. Privatiseringarna ska främst ske i mindre sektorer som jordbruk samtidigt som de också innebär att regimen stärker sitt grepp inom en rad andra sektorer, såsom banker osv.

Utöver det beslutade parlamentet att införa separata budgetar för universiteten. Tidigare fick universiteten dela på en klumpsumma men nu ska regimen identifiera mer trogna universitet som kommer att få större resurser.

Samtidigt kommer rapporter från regimen som visar att dess målsättning att hålla arbetslösheten på 10 % inte kommer att kunna nås. Regimen hävdar att arbetslösheten just nu ligger på 9.9 %. En siffra som säkerligen är mycket, mycket högre med tanke på att arbetslösheten bland kvinnor är skyhög. Medan regimen bara medger att arbetslösheten hos kvinnor är något högre än den hos män.

Putin och Iran-resan..

Regimen förnekar att det skulle finnas en hotbild mot Putin i Iran och jag är benägen att hålla med. Regimen är knappast intresserad av att få Rysslands president mördad på sitt område och säkerhetsåtgärderna kommer att vara rigorösa. Jag tror nog att Putin är säkrare i Iran än han är i Ryssland. Så något större betydelse ska man varken ge hoten eller ryktena.

Samtidigt meddelar regimen väldigt lägligt att man hoppas på goda nyheter från ryssarna om Bushehr verket som ryssarna lovat att bygga åt Iran. Egentligen skulle verket ha varit klart men ryssarna har dragit ut på byggandet och anklagat regimen för att inte ha följt finansieringsplanen. Regimen anklagar istället ryssarna för att ha fallit för påtryckningar från USA.

fredag, oktober 12, 2007

ååå.. så gay...

Det finns homosexuella i Iran, men inte så många. Det säger nu en talesman för Ahmadinejad som säger att presidenten blev felciterad och fel översatt. Istället menade Ahmadinejad att det inte finns så många homosexuella i Iran som det finns i USA.

Enligt Ahmadinejad är alltså USA bara mer gay än Iran.

SNL driver med Ahmadinejad...

torsdag, oktober 11, 2007

uppdatering..

Utveckling?

Regimen meddelar nu stolt att landets mest framstående tekniska universitet Amir Kabir University är platsen för mer än 150 olika “försvars projekt”. Det är numera mer ett försvarsindustriell utvecklingsplats än en skola för lärande.

Inflationen…

Centralbanken i Iran, CBI, meddelade igår att den nuvarande inflationen har nått 15.8 %. Det är en minskning med 2 % från förra månaden men ändå är inflationen långt över de 12.8% från April i år. Många befarar att inflationstrycket är ännu högre än regimen och centralbanken vill medge.

Humor…

Regimen TV-kanal IRIB har en sida där man kan läsa Khameneis tal och uttalanden. Inget konstigt för en diktatur. Men det intressanta är besökstatistiken, hur många som tagit sig tid att läsa den ”stores” tankar och tal. Flest träffar har Khameneis kommentarer kring ayatollah Meshkinis död fått, hela 94 personer har läst det, sen 31:a juli. Khameneis tal från internationella barndagen har hela 8 personer läst, osv.

Sen den 18:e juli har Khameneis tal och skrifter på IRIBs sida fått lite mer än 1200 träffar. Det är faktiskt ganska pinsamt för en man som säger sig vara ”andlig ledare” för 70 miljoner människor…

måndag, oktober 08, 2007

Sammanfattning från helgen..

Dejagah hoppar av landskamp..


Igår meddelade den Iran-tyska fotbollsspelaren Ashkan Dejagah att han drar sig ur Tysklands u-21 match eftersom han inte vill åka till Israel. Det har påbörjat en ryktesspridning om att Dejagah egentligen skulle vara en Ahmadinejad fantast och antisemit. Själv säger han bara att ”Alla vet att jag är en tysk-iranier. Jag vill inte säga något mer”. Förbundskaptenen för den tyska u-21 laget säger att han förstår Dejagah anledningar att inte resa.

Hade det varit av antisemitiska skäl eller politiska så hade det nog blivit ett jäkla liv men nu verkar det vara ganska lugnt. Jag har inte heller hört Dejagah uttrycka några direkt regimvänliga åsikter tidigare, bara det att han ännu inte bestämt sig om han vill spela i det iranska eller tyska landslaget i fortsättningen. Förmodligen säger han nej till landskampen av två skäl. Han har släkt i Iran och att åka till Israel ökar inte hans möjligheter till att få besöka dem så regelbundet som han gör nu. Skulle han resa till Israel skulle dörren till det iranska landslaget stängas helt. Regimen har dock varit helt lyriska över Dejagahs besked...

Yeah sure..

Regimen hävdade igår att det inte finns några som helst hemliga fängelser i Iran. Samtidigt hävdade regimen att iranska fängelser kan fungera som en modell för många andra länder och att regimen inte tillåter några som helst brott mot mänskligheten i sina fängelser. Ibland blir propagandaapparaten bara skrattretande.

Familjesammanhållning..

Nu ska regimen göra sitt för att få ner skilsmässosiffrorna i Iran. För nu tillsätter regimen en organisation som ska se över skilsmässotalen och fallen i landet för att undvika ”socialt haram”. Organisationen ska identifiera problem mellan par och lämna lösningar samt hålla stora möten där man instruerar par till ett lyckligt äktenskap.

Working hard or hardly working?

Ja, nu försöker regeringen att hävda att anledningen till att det går så dåligt för Ahmadinjead och hans regering beror på att dem inte lägger ner så mycket tid på att marknadsföra det dem jobbar med och istället bara fokuserar på sitt arbete. Många iranier önskar nog att Ahmadinejad pratade mer om det han tänker göra istället för att verkligen göra saker. För de ”reformer” han hittills skapat har varit katastrofala.

fredag, oktober 05, 2007

Qods day...

Idag högtidlighöll regimen Qods dagen (Qods är det arabiska namnet för Jerusalem) och som vanligt när regimen högtidlighåller något lovade man att utrota Israel och badade i antisemitism och antiamerikanism.

Men det verkar inte ha varit någon större succé i år. Förra året hävdade regimen först att hundratusentals iranier deltagit i demonstrationerna sen skrevs siffran ner till tusentals. I år börjar regimen med att hävda att tusentals iranier demonstrerade mot Israel. Irna verkar till och med försöka ursäkta det låga deltagarantalet genom att hänvisa till att ”festligheterna” i år hållits under fastemånaden Ramadan (som de flesta iranier faktiskt skiter i).

Men den här dagen är mest intressant för talen. Utrikesministern Mottaki höll ett tal där han förutspådde Israels kollaps eftersom USA snart kommer att vända landet ryggen.

Ahmadinejad gick självklart längre och lovade att arbeta för att få till en folkomröstning i Palestina om staten Israels existens. Hur en sådan omröstning ska gå till när palestinierna har svårt att hålla sams gick han dock inte in på. Ahmadinejad föreslog också att staten Israel kunde flytta till Europa, Kanada eller Alaska.

Fatah lös givetvis med sin frånvaro men Hamas ställde givetvis upp. Hamas delegaten fördömde fredskonferensen som ska hållas i höst och ansåg att den var en del i ”arrogansens konspirationer mot den palestinska nationen”:

Khamenei har hittills varit tyst vilket säkert återigen kommer att spä på ryktena om att han är död eller döende. Alternativ så kanske han kommer att hålla ett tv-sänt tal ikväll. Men hittills har det alltså varit tyst från Khamenei.

Annars…..

Ska man nog inte ge den här dagen någon större politisk betydelse. Jag är lite förvånad över de låga deltagarantalen för dem här dagarna är nog det närmaste en ”festival” man kommer i Iran. Det bjuds på gratis och offentlig underhållning och det är mycket folk ute på gator. I år hade administrationen i Tehran lockat med gratis ansiktsmålning för barn osv.

torsdag, oktober 04, 2007

Dagens uppdatering..

Regimen anklagar USA för mord och Ahmadinejad gnäller..

Den okände mullan Mehdi Tavakoli som sköts till döds vid en moské av okända gärningsmän har genast uppnått martyrstatus och regimen slog på den stora trumman igår. Genast anklagade regimen USA för att ligga bakom mordet i ett försök att så splittring mellan sunni- och shiamuslimer i området.

Den okände mullan Mehdi Tavakoli som sköts till döds vid en moské av okända gärningsmän har genast uppnått martyrstatus och regimen slog på den stora trumman igår. Genast anklagade regimen USA för att ligga bakom mordet i ett försök att så splittring mellan sunni- och shiamuslimer i området.

Och igår gjorde Ahmadinejad ett framträdande vid en moské i Tehran. Där Ahmadinejad kommenterade Lee Bollingers verbala örfil på Columbia University. Ahmadinejad sa bland annat: ”sionisterna ville förvandla tillställningen till en rättegång mot den Islamiska republiken i Iran, men med hjälp av gud förvandlades det till en scen där nationen kunde uttrycka sitt hat mot ledarna i vita huset”.

Samtidigt...

Avbokade parlamentets talman Gholam-Ali Haddad-Adel ett besök till Strasbourg där han skulle ha talat inför Europa Parlamentet nu på torsdag. Regimen ställde in besöket eftersom en rad europaparlamentariker träffat personer från den terrorstämplade organisationen MKO (MKO terrorstämplades efter ett par attentat mot regimen och stred på Saddam Husseins sida under Iran-Irak kriget).

onsdag, oktober 03, 2007

uppdatering..

Retoriken trappas upp..

Regimen trapper nu upp retoriken mot USA efter en period av någorlunda lugn. Under tiden då Irans och USA; s Irak ambassadörer träffades och det fanns hopp om förhandlingar mellan länderna så höll regimen en ganska låg profil gentemot USA. Men det verkar inte vara. Regimen anklagar nu USA för mordet på en lågrankad präst som mördades i Khash. Mehdi Tavakoli höll ett tal när han mördades av okända ”terrorister” enligt regimen.

Regimen anklagade också genast USA för att ligga bakom attentatet. Mullan Tavakoli som ingen riktigt hört talas om upphöjdes genast till martyr och hans begravning och död kommer säkerligen att bli en mastodont uppvisning.

Iran på väg att bli helt fri från dollar…

Det hävdar regimen som säger att man nu efter två års arbete bara använder dollarn i 15 % av sina olje transaktioner. När regimen och Ahmadinejad avslöjade det för två år sen så sågs det av omvärlden som Ahmadinejads försök till ekonomisk krigsföring men har visat sig vara en ganska bra affär eftersom dollarn tappat så mycket.

Men nu kommer det rapporter som säger att Iran i verkligheten har förlorat närmare 500 miljoner dollar på äventyret. Det eftersom dollarn är så pass dominerande i oljehandeln att regimen är tvingad till att betala en växlingskostnad vid varje transaktion.

tisdag, oktober 02, 2007

uppdatering...

Vi som vägrar släppa det..

Regimen ältar även idag Ahmadinejads mottagande vid Columbia University. Det har gått en vecka och regimen klänger fast vid den verbala örfilen som Nalle Puh vid en honungsburk.

Skolor..

Enligt siffror från regimen befinner närmare 70 % av landets alla skolor i så bedrövligt skick att de borde stängas ner. Ahmadinejads regering lovar självklart ökade satsningar och mer pengar. Att det sen inte finns några pengar har nog Ahmadinejad inte tänkt så mycket på…

Qods day…

Regimen laddar upp inför Qods day eller Jerusalem dagen, då regimen uppmärksammar situationen i Palestina. Dagen infaller i år den 5:e oktober och propagandaapparaten är nog i fullgång med att rekrytera demonstranter och andra som kan ställa upp i statspropagandan. Vi kan nog också förvänta oss ännu en ”Israel ska utplånas…” tal från Ahmadinejad. Säkerligen deltar någon Hamas funktionär som säkerligen kommer att synas med glädjetårar i ögonvrån över allt hat mot Israel som kommer att spys ut.

måndag, oktober 01, 2007

Lite bittert..

Så kan man sammanfatta stämningen hos regimen för tillfället. Att Ahmadinejad blev utskrattad av ett gäng universitetskids som är uppfostrade i ett land som regimen anser är intellektuellt och kulturellt underlägset den stora iranska civilisationen har satt sina spår.

Direkt efter att Ahmadinejad återvänt från USA började han prata om att hans besök i USA bara påmint honom om Irans storhet. Samtidigt som propagandaapparaten fortsatte hävda att det rörde som sionistiska konspirationer och att Ahmadinejad skötte sig utmärkt under sitt tal på Columbia University. Utrikesdepartementets talesman hävdade att Lee Bollingers tal var resultatet av ”vissa krafters” påtryckningar och att universitetsledningen egentligen i hemlighet beundrar Ahmadinejad.

Samtidigt hävdar regimen också att det är en sionistisk konspiration att USA nu har terrorstämplat revolutionsgardet. Regimen hävdar att det är amerikanskavundsjuka på landets stora tekniska och vetenskapliga framgångar. Att USA terrorstämplar Revolutionsgardet gjorde att Iran genast svarade med att terrorstämpla CIA.

Nu har Ahmadinejads båda New York besök floppat. Förra året när han under stor uppmärksamhet åkte till USA och verkligen haussade upp sitt tal för att bara ge dravel och i år genom att bli utskrattad och förminskad av studenter innan sitt tal. Frågan är om han får åka nästa år också eller om regimen då bara skickar Mottaki.