fredag, augusti 31, 2007

Regeringen offrar yttrandefriheten, taktik eller privata ambitioner?

Den förra regeringen öppnade upp en farlig väg som tyvärr den borgerliga alliansen väljer att vandra på, nämligen tystnaden och diktaturvurmandets väg. När den Iranska regimen och Ahmaidnejad häromdagen skällde ut den svenska regeringen för Nerike Allehandas publicering av Muhammed som rondellhund så regeringens reaktion att Iran har all rätt att protestera. Samtidigt glömmer man bort att den svenska regeringen har en förbannad skyldighet att stå upp för och försvara sina medborgares demokratiska rätt och friheter.¨

Den svenska regeringens tystnad har konsekvenser. Det ger den Iranska regimen och Ahmadinejad råg i ryggen och legitimitet. Det ger hans antisemitiska konspirationsteorier om sionister legitimitet och det ger honom råg i ryggen när han vet att han kan spela ut hela sitt register utan något eller litet motstånd och mothugg. Det blir i det närmaste tragiskt när Ahmadinejad sitter i Tehran och ”ursäktar” den svenska regeringen och säger att publiceringen är ett verk av sionister som är en ”liten men välorganiserad” grupp vars syfte är att förstöra banden mellan Sverige och Iran.

Varför så tyst?

Jag har två teorier.

Den första är att man vill slippa en storm som karikatyrprotesterna mot Danmark. Då var den danska statsministern tidigt ute och försvarade yttrandefriheten något som förargade regimerna i mellanöstern än mer som beordrade ut massorna för att protestera. Det vill regeringen nu undvika så man håller en lågprofil och hoppas att det hela ska blåsa över. Den här strategin verkar ha gå åt helvete nu när OIC kritiserar Sverige och publiceringen av karikatyren och demonstrationer i Pakistan.

Den andra är Carl Bildts personliga ambitioner.

Det har länge ryktats om att Javier Solana kommer att sluta i förtid och hans mandatperiod går ändå ut 2009. Samtidigt som Carl Bildt alltid varit ute efter ett toppjobb ute i Europa samtidigt som han nog ogärna vill vara med om ett ovisst val 2010.

Men för att kunna få ett sådant toppjobb och komma från ett litet land som Sverige så gäller det att gnida rätt gubbars kulor och inte stöta sig med för många andra. För den som tar över efter Solana kommer förmodligen att få förhandla med Iran om atomprogrammet och mellanöstern kommer under många år framåt vara en oroshärd där EU kommer att vilja påverka. Då måste den personen som företräder EU vara någon som diktatorerna tror sig kunna prata med och den bron bränner man lätt om man börjar prata för mycket om demokrati och frihet. Den här teorin skulle kunna förklara Bildts tystnad, Sveriges inbjudan av Mottaki och utrikesministerns brist på engagemang för demokratifrågor.

tisdag, augusti 28, 2007

Ideologen uttalar sig!

Den lilla tidningen Nerikes Allehanda har fått Ahmadinejads uppmärksamhet. För nu har presidenten själv uttalat sig och fördömt tidningens beslut att publicera en karikatyr av Muhammed som rondellhund.

Han anklagade sionister för att ligga bakom publiceringen och menade att det måste vara ett jobb av personer som inte tror på religion. Ahmadinejad menade att sionisterna som är en liten men organiserad rörelse i Europa, arbetar aktivit för att förstöra Europas prestige.

Någon borde fördöma Ahmadinejad för hans idoga och organiserade arbete att skämma ut Iran och iranier..

Ideologi...

Regimens största hjärnor har slagit till igen. Det iranska utrikesdepartementet har kallat till sig det svenska ambassadrådet Gunilla Von Bahr för att protestera mot tidningen Nerike Allehandas beslut att publicera en teckning föreställande profeten Muhammed som en rondellhund.

Låt vara att den iranska regimen har lika stor insikt och förståelse av begrepp som yttrandefrihet än en treåring har av strukturreformer. Men det mest korkade är att regimen verkar vara angelägen om att stöta sig med alla.

Regimen, Ahmadinejad och hans rådgivare måste fatta att det inte finns något att vinna på det här. Inte ens inrikespolitiskt kan regimen tro att den kan piska upp en sådan stämning och göra detta till en så stor fråga att det här skulle löna sig. Det vet regimen till och med av erfarenhet när iranier minst sagt reagerade svalt på ”karikatyrkrisen”. Det finns inte heller en så pass stor grupp av militanta islamister i Sverige som skulle nicka med stämmande och applådera regimen i Iran. Så varför ta och göra bort sig så fatalt i ett land som även om det inte är vänligt inställd till regimen ändå inte är fientlig?

Svaret på frågan stavas ideologi. Ahmadinejads regering är bokstavs troende och är redo att gå långt för att sätta ner foten. Det är väl säkert på något sätt beundransvärt.

måndag, augusti 27, 2007

Parlamentsledamot saknas...

Ryska säkerhetsstyrkor letar nu efter en Iransk parlamentsledamot som var på väg från Moskva till Vitryssland på ett officiellbesök. Regimen anklagar inte de ryska myndigheterna och skyller det skumma affären på den Iranska ambassaden i Moskva som inte verkar ha brytt sig om att leta efter eller efterlysa den försvinnande parlamentsledamoten.

fredag, augusti 24, 2007

Dagens skörd..

Another one bites the dust!

Idag kom det väntade beslutet, Ahmadinejad sparkar chefen för landets centralbank, Ebrahim Sheibani. Enligt regimen så har Sheibani valt att självmant avgå, men det sa man om de två ministrar som sparkades förra veckan. Redan då gick det rykten om att Sheibani var nästa person att få gå men regeringen förnekade det. Sheibani är nu den sjundeministern som avgår under Ahmadinejads två år som president.

Regimen kommer att utse Sheibani som landets representant i världsbanken.

Regimen griper frisörer...

Bassijs och polisen i Iran går nu runt och på order från regeringen stänger igen frisörsalonger som erbjuder “icke-islamiska frisyrer”. Under de senaste två veckorna har regimen stängt igen 13 herrsalonger. Samtidigt har landets frisörorganisation förbjudit landets frisörer att plocka ögonbryn hos män samt att klippa ”avvikande västfrisyrer”. Regimen har också stängt igen 11 skönhetssalonger för kvinnor som antigen saknat tillstånd eller för att ha erbjudit ”satanistiska” saker som tatueringar som är förbjudna i Iran. Även kosmetiska produkter för män är förbjudna.

Ahmadinejad behöver hjälp..

Dagens fredagsbön gick i stödets tecken. Stöd till Ahmadinejad. Khameneis närmaste man, ayatollah Jannati, tillägnade det stora tv-sända fredagsbönen till att försvara Ahmadinejad och dennes regering. Jannati betecknade Ahmadinejads regering som stark och modig. Dessutom har regimen nu utlyst kommande vecka som ”regeringsveckan”.

Iran och IAEA överens om tidtabell!

Iran och IAEA har kommit överens om att regimen ska ha närmare två månader på sig att besvara en rad frågor som IAEA har om landets atomprogram. Tidtabellen spikades efter två dagars förhandlingar mellan regimen och IAEA.

Regimen tar fram en bomb…

Regimen avslöjade idag att man inom kort kommer att presentera en egen tillverkad precisionsmissil som fått namnet ”Qased”. Missilen ska ha en teknologi som bara ett fåtal andra länder har och ska vara tillverkad i Iran.

onsdag, augusti 22, 2007

Ahmadinejad skämtar..

Mer om Iran-amerikanerna


Regimen avslöjar nu att förundersökningen i fallet med Iran-amerikanerna Haleh Esfandiari och Kian Tajbakhsh nu är över. Inom kort kommer en domare att besluta om deras status. Det mesta talar dock för att det blir milda domar.

Hahahahaha!!!

President Ahmadinejad är på resande fot och försöker desperat att få in investeringar till landet. I ett möte med iranier bosatta i Azerbaijan sa Ahmadinejad att Iran är världens säkraste plats att investera i. Det är oklart om någon i publiken dog av skrattanfall som uttalandet måste ha orsakat!

tisdag, augusti 21, 2007

Esfandiari släppt..

Regimen har beslutat att frige Iran-amerikanen Haleh Esfandiari mot borgen. Borgensumman sattes till 320 000 dollar och enligt hennes advokat nobelpristagaren Shirin Ebadi så kommer Haleh Esfandiari att lämna fängelset idag.

Esfandiari greps tillsammans med några andra Iran-amerikaner för några månader sedan och anklagades för att planera att störta regimen. Jag skrev redan när Esfandiari greps att hon inte riskerade livet trots att hon skulle mycket väl ha kunnat dömts till döden av regimen. Hade en "vanlig" iranie åtalats för liknande brott är jag säker på att han eller hon hade gått ett mycket brutalare öde till mötes. Men Esfandiari har samarbetet och gett regimen vad den ville ha och då är regimen villig att visa "nåd". Jag kan tänka mig att Esfandiari kommer att benådas av Khamenei om hon officiellt ber om ursäkt och kommer att få återvända till sin familj...

måndag, augusti 20, 2007

Dagens skörd..

Kritik även från oljeministern..

Irans förre oljeminister Kazem Vaziri Hamaneh varnade häromdagen president Ahmadinejad att Iran står inför en energikatastrof på grund av den höga konsumtionen. Hamaneh fortsatt med att säga att om Iran inte hittar en lösning inom de kommande 15 åren så kommer landet att stå inför en katastrof. Det har visat sig att bensinransoneringen som regimen införde förra månaden har haft liten effekt och att regimen fortfarande måste importera stora mängder energi och bensin. Samtidigt erkänner Hamaneh att han verkligen fick sparken. I en intervju säger han att ”jag avgick inte eftersom jag fortfarande kan arbete, ingen som kan arbete avgår… att sparka mig var presidentens idé och jag godtog hans begäran”.

Wooops..

I dagarna släppte Rafsanjani ut sina memoarer och det har väckt ilska i Iran. I boken (har själv inte läst den) ska Rafsanjani ha skrivit att den islamiska revolutionens ”fader” och ”ledare” Khomeini i mitten av 80-talet ska ha accepterat att slopa sloganen ”död åt Amerika”. Rafsanjani minns att under ett parlamentsmöte den 4:e juli 1984 ska en parlamentsledamot Imam-Mousavi ha föreslagit att slopa sloganen ”Död åt Amerika och död åt Sovjetunionen” och att Khomeini ska ha gått med på detta men velat invänta rätt tillfälle.
För detta har Rafsanjani fått löpa gatlopp. Han anklagas från vitt skilda håll nu för att ha ”smutskastat” och förvrängt Khomeinis ord.

Detta kommer ganska olägligt för Rafsanjani som nu kandiderar till ordförande posten till det mäktiga Expertrådet. Tidningen Keyhan som är trogen den nuvarande ”ledaren” Khamenei anklagade Rafsanjani för att ha ”missförstått” Khomeini. Detta kan tyda på att Khamenei har en egen kandidat till Expertrådet, mina pengar är står på att han heter Kashani.

Lite humor...

Appropå det här så tänke jag bara tipsa om det här inlägget i Sias blogg, humor ;-)

fredag, augusti 17, 2007

update

Terrorister, damn right!

Fredagsbönen är en komisk tillställning varje fredag i Iran. Det är då regimen verkligen visar sitt sanna ansikte. Då får mullor runt om i Iran ett helt fritt spelfält där de får analysera och kommentera politiska händelser i Iran och runt om i världen.

Idag höll ayatollah Seyyed Ahmad Khatami (inte att förväxlas med den tidigare presidenten) att revolutionsgardet bör vara stolta över att ha förts över USAs lista över terroristorganisationer. Han uttryckte beslutet som ännu ett ”gyllene blad i revolutiongardets historia”.

Andra länder och ledare är stolta över tillväxt och BNP siffror, regimen i Iran är mest stolt när någon av deras organisationer terrorstämplas.

Kritiken mer detaljerat!

Den nyss av Ahmadinejad sparkade industriministern Ali Reza Tahmasebi kritiserade Ahmadinejad hårt i sitt avskedsbrev som nu läckt ut. Tahmasebi klagar i brevet på Ahmadinejads planekonomiska syn på ekonomin, där priser har frusits, att industrier ständigt saknat kapital samt att hans ministerium ständigt utsatts för personalbyten på viktiga poster.

Han avslutar brevet med att säga ”Jag lämnar härmed min avskedsansökan till min broder (mao Ahmadinejad) så att han kan välja någon som är mer på hans linje”.

Tahmasebi var så besviken på Ahmadinejad att inte ens dök upp på överlämningscermonin som hölls där Ali Akbar Mehrabian utsågs till tillförordnad industriminister.

torsdag, augusti 16, 2007

Kritik mot Ahmadinejad..

Nu får Ahamdinejad kritik från lite oväntat håll. Det är chefen för Irans rättsväsende ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi som under ett tal kritiserade presidenten med att bland annat säga, ”om vi ständigt byter chefer och ministrar kommer inget att förändras”. En rad tidningar har valt att publicera Shahroudis kommentarer och det är inte ofta religiösa ledare så öppet kritiserar regeringen. Samtidigt går det rykten om att den sparkade industriministern i sitt avskedsbrev ska ha kritiserat Ahmadinejads ledarstil.

Även chefen för polisen, Esmaeel Ahmadi-Moqaddam kritiserar nu regeringen för att förhindra polisen att göra sitt arbete. Han menade att polisen inte kan vara ansvarig för att se till att regeringens beslut om bensinransonering efterföljs och att man bara åtagit sig uppgiften eftersom regeringen inte inrättat ett sådant organ.

I botten..

You owe us!!

Ja, så tycks Irans förre president och favoriten till ordförande posten i Expertrådet resonera. Under ett tal gick Rafsanjani till hård attack mot Europa och tyckte att européer var skyldiga Iran något eftersom Europa fått så mycket ”teknologi och kunnande” från Iran efter revolutionen. Han gick inte in närmare på vad Europa har ”fått” från Iran, men ja, om han menar alla högutbildade Iranier som flydde landet efter att han och gänget tog över så har han en poäng.

När du bara trodde att regimen inte kunde sjunka lägre…

Så kommer nästa djupdykning. Igår krävde en Iransk domare att fem argentinska medborgare skulle ställas inför rätta. Det rör sig om Argentinas förre detta inrikesminister Carols Corach, domaren Juan Jose Galeano, åklagarna Eamon Mullen och Jose Barbaccia samt den tidigare chefen för Argentinas judiska center, Roben Baracha. Om dessa fem inte dyker upp i Iran och domstolen i Tehran inom en vecka kommer regimen att gå ut med en internationell arresteringsorder.

Anledningen?!

Jo, regimen påstår att dessa fem har förfalskat dokument och bevis i samarbete med terroristorganisationer för att få regimen i Iran att verka skyldiga till terroristattacken mot judiska centret i Buenos Aires 1994 som krävde 85 personers liv. I oktober 2006 pekade en argentinsk åklagare ut Hezbollah som skyldiga till dådet och utfärdade en arresteringsorder på Rafsanjani samt sju andra iranier.

USA terrorstämplar Revolutionsgardet!

Frågan är bara varför det dröjt så länge?

onsdag, augusti 15, 2007

Uppdatering…

Här finns det gott om pengar!

Regimen skryter om att landets “säkerhetsbudget” har 20 dubblats det senaste året. Pengarna ska gå till att bekämpa rebeller, smugglare och andra ”element som påverkar säkerhetsläget”. "Säkerhetsbudgeten" sägs nu ligga på 140 000 miljarder rial.

2 ministrar bort..

Ahmadinejad har lessnat på två av sina ministrar och har kickat både industri och oljeministern. Avskedandet kommer efter att kritiken mot Ahmadinejads ekonomiska politik växt ytterligare under den senaste tiden.

Oljeministern Kazem Vaziri-Hamaneh var aldrig Ahmadinejads val. Utan han fick nöja sig med honom efter att han misslyckats med att få tre av sina kandidater godkända av parlamentet. Nu bara efter några få månader får Vaziri-Hamaneh kicken. Han fick också bära mycket av hundhuvudet och ta mycket kritik efter bensinransoneringen som regeringen införde tidigare. Ahmadinejad hoppas också att den här gången få någon av sina kandidater till posten godkända när parlamentsledamöterna är för upptagna med annat, som parlamentsvalet som kommer till våren.

Industriministern Alireza Tahmasbi var den andra ministern som fick kicken. Hans avsked var också väntat och lär ha kommit efter att han vägrat att ge nyckelpositionen i sitt departement till folk som Ahmadinejad handplocka.t

Det här startade omedelbart rykten om att ett flertal andra ministrar hängde löst. Däribland finansministern, ordförande för centralbanken och utrikesministern. Men det förnekar Ahmadinejads vicepresident Ali Saeedlu som säger att det för närvarande inte finns några planer på fler ändringar i Ahmadinejads kabinett.

måndag, augusti 13, 2007

Tillbaka...

I helgen hade LUF kongress och en helt fantastiskt sådan. Kan säga att jag hade väldigt roligt och dessutom är jag omvald vilket givetvis också är roligt. Därför har det inte blivit så mycket bloggande under helgen. Själv mest nöjd med att LUF även i fortsättningen kommer att vara tydlig i utrikespolitik och mellanöstern...

Men tänkte lägga upp två artiklar som publicerats den senaste veckan.

Först en replik i Atonbladet:

Elli Ziai och Arvin Khosnood blandar konspirationsteorier, historierevisionism med diktaturvurmande (27 juli). Att som de påstå, att Iran under Mohammad Reza Shah Pahlavi var ett fritt och demokratiskt land, är inget annat än pinsam historierevisionism eller bara blind okunnighet. Shahens brott mot mänskligheten och hans förtryck finns väl dokumenterat och det finns i dag ingen som på allvar och med ett rent samvete kan påstå att Iran under Shahen var ett fritt och demokratiskt land.

Att som skribenterna vill isolera den iranska regimen var inte en särskilt framgångsrik väg under 80-talet och en totalbojkott av regimen som artikelförfattarna vill se är inte heller troligt. Regimens främsta bundsförvanter i dag är diktaturer som knappast kommer att rätta sig in i ledet. Dessutom är isolering fel väg. Historien har visat att handel och utbyte är det bästa sättet att sprida demokrati och frihet.

Istället bör handel med Iran uppmuntras inom nästan alla områden samtidigt som handelsavtal och utbyten ska innehålla krav på att regimen ska respektera mänskliga rättigheter.
__________________

Den här är lite längre och har varit med i ett par landsortstidningar..

I skymundan pågår just nu en av världens viktigaste och mest avgörande maktkamper. I Iran slåss regimens olika falanger om makt och inflytande när det gamla gardet av mullor dör en efter en.

Just nu ligger en av Irans mest inflytelserika och mäktigaste personer på sin dödsbädd. Det är den 80-åriga ayatollan Meshkini tillika ordförande för det mäktiga Expertrådet. Expertrådet har en viktig och avgörande roll i Irans komplicerade maktstruktur. Till dess uppgifter hör att utvärdera diktatorns arbete (eller som han kallas den "andlige ledaren"), rådet har grundlagsstadgad makt att avsätta den "andlige ledaren" om denne inte bedöms kunna utföra sina uppgifter samt att tillsätta en ny "andlig ledare".

Rådets 86 mullor väljs av folket men först efter att kandidaterna noggrant kontrollerats och godkänts av väktarrådet. Rådet blir än mer betydelsefullt med tanke på att den väljs på mandatperioder på åtta år samtidigt som den sittande diktatorn är närmare 80 år och ryktas lida av njurcancer.

Bakom den nuvarande "andlige ledaren", Khamenei, finns två huvudkandidater för att ta över. Den ena är den före detta presidenten Hashemi Rafsanjani, en politisk räv som spenderade sina två mandatperioder som president med att plundra landet och fylla sina egna fickor. Men Rafsanjani är också en pragmatiker som länge förespråkat dialog med USA, en friare ekonomi samtidigt som han inte motsätter sig ökad socialfrihet.

Motkandidaten är Rafsanjanis motsats, det är den nuvarande presidenten Ahmadinejads mentor Ayatollah Mesbah-Yazdi. En domedagsprofet och ultrafanatiker som helt vill isolera Iran och som anser att den enda vägen till att skapa himmelriket på jorden är att krossa och döda de "otrogna".

Hittills har Khamenei skickligt hållit Ahmadinejad och ultrafanatikerna borta från utrikespolitiken och landets atomprogram. Genom att utmanövrera Ahmadinejad har han lyckats minska ultrafanatikernas roll i utrikespolitiken samtidigt som han gett dem större handlingsfrihet att handskas med "omoraliska och icke-islamiskt beteende" inne i Iran.

När det nuvarande Expertrådet valdes i december förra året tvingade Khamenei kvar Meshkini på ordförandeposten trots att denne varit allvarligt sjuk en längre period och spenderade större delen av 2006 på sjukhus. Khamenei ville inne i det längsta undvika den maktkamp som nu verkar oundviklig mellan Expertrådets två viceordföranden, Ayatollah Mesbah-Yazdi och Rafsanjani.

Vinner Mesbah-Yazdi maktkampen så ligger vägen öppen för honom att ersätta Khamenei och kröna sig själv till nästa "andliga ledare". Bara tanken på Mesbah-Yazdi, vars fanatism och antisemitism är jämförbar med Hitler, som diktator i Iran med kärnvapen makt borde få omvärlden att rysa av skräck. Det som är värre är att mardrömmen nu kan bli verklighet. Mellanösterns öde och framtid för en lång tid framöver kan avgöras nästa gång Expertrådet träffas i Qom för att välja Meshkinis efterträdare.

torsdag, augusti 09, 2007

Jobben

Bushehr…

Reigmen klagar ännu en gång på att ryssarna drar benen efter sig och vägrar att bygga klart Bushehr verket. Nu byter regimen ton, från att ha hotat till att börja smått smöra för Putin. Nu sägs det att verket är ett tecken på det ”fina samarbete” mellan Iran och Ryssland och att färdigställandet av Bushehr kärnkraftsverk skulle inverka positivt på samarbete mellan länderna.

Jobben

Under 2005 och 2006 ökade arbetslösheten i Iran med mellan 1.2 – 1.3 miljoner personer. Samtidigt beräknas nu nio miljoner personer i åldrarna 20 till 24 på något sätt stå utanför arbetsmarknaden. Men samtidigt säger regimen att arbetslösheten minskade med 0.5 % under perioden mars – juni jämfört med ifjol. Regimen hävdar att arbetslösheten ligger på 10.5 %, isf en minskning med 11 % jämfört med förra året.


tisdag, augusti 07, 2007

Väktarrådet nu komplett..

Parlamentet beslöt idag att ge förnyat förtroende till Ibrahim Azizi som den 12:e och sista platsen i väktarrådet. Azizi fick 144 av 236 röster. För någon vecka sedan röstade parlamentet in Mohsen Esmaeili och Hosseinali Amiri som fick 159 respektive 150 röster. Hosseinali Amiri är den enda som är nyval och ersätter Abbas Ka´bi Nasab.

Personerna väljs på mandatperioder på sex år.

Väktarrådet består av 12 personer, 6 mullor som utses och avsätts av Khamenei och sex jurister som utses och avsätts av parlamentet. Det är mullorna i rådet som har den egentliga vetomakten. Väktarrådet kan också stoppa och lägga in sitt veto mot alla förslag från parlamentet som den anser strider mot islam. Samt godkänna kandidater till parlaments och presidentval.


måndag, augusti 06, 2007

Harry Potter en sionist!

Allt är en konspiration för regimen i Iran och då menar jag verkligen allt!

Tidningen Keyhan kritiserar nu kulturministeriet för att ha godkänt Harry Potter böckerna. Tidningen skriver att Harry Potter är en sionistisk agent som med svartmagi försöker att korrumpera mulimska barn.

Kortisar...

Tidning släcks ner...

Idag beslöt regimen att för andra gången på ett år att förbjuda tidningen Sharq. Beslutet togs av kulturministeriet. Anledningen är att tidningen ska ha publicerat en intervju med en person med "tvivelaktig moral". Tidningen ska ha bett om ursäkt, men det räckte inte.

3dje rundan av samtal!

Idag hålls den 3dje rundan av samtal mellan USA och Iran om Irak. Samtidigt börjar regimen i propagandan öppna upp för samtal på ministernivå mellan länderna.

Populär programledare får gå...

En programledare i regim-TV har fått sluta. Den officiella anledningen är hans hälsotillstånd. Men det hela skedde bara någon vecka efter att han i sitt program ska ha hårt kritiserat den Iranska polisens sätt att hantera personer som klätt sig "omoraliskt". Programledaren uttryckte visserligen sitt stöd för gripandena och räd mot "omoraliska aktiviteter" men han tyckte att polisen gått för hårt fram och agerat arrogant.

Iran och Nicaragua allt närmare...

Iran har lovat att hjälpoa till att bygga ut och utveckla Nicaraguas infrastruktur i utbyte mot livsmedel. Regimen ska bygga en rad olika industrier, kraftverk och bostäder.

230 gripna..

Regimen meddelar idag att ödet för de 230 personer som greps vid en "olaglig rockkonsert" kommer att avgöras inom kort. Det var under gårdagen som regimen grep 230 ungdomar, däribland några med dubbeltmedborgarskap från Storbrittanien och Sverige, vid en rockkonsert. Regimen hävdar att ungdomarna var berusade och agerade mot "islamisk moral". 110 av de gripna hålls fängslade medan resten har släppts mot borgen. Det är ännu oklart om några med dubbeltmedborgarskap fortfarande sitter fängslade eller om de tillhör de som har släppts mot borgen.


torsdag, augusti 02, 2007

Uppdateringar..

Kriget mot Saudiarabien!

I regimmedia pågår just nu en ganska hård offensiv mot grannlandet Saudiarabien. Landet kritiseras för allt ifrån religiösa fatwan, USA: s beslut att sälja mer vapen till landet och att Saudiarabien nu gått med på att förhandla med Israel. Regimen spelar effektivt och medvetet på det nationalistiska arabhatet i Iran och Saudiarabien är en tacksam måltavla.

Nyligen började också regimen rapportera om att det är det Saudiska kungafamiljen som sponsrar den terrorstämplade och av många Iranier avskydda organisationen Folkets Mujaheddin. Enligt uppgifter betalar den Saudiska kungafamiljen upp till 30 miljoner dollar varje månad till organisationen.

Regimen hotar Kina..

Regimen hotar nu med att åtala det kinesiska företaget som fått kontraktet att bygga motorvägen mellan Tehran och Shomal. Anledningen är att vägbygget blivit försenat och regimen räknar med att lite hot kan få företaget att snabba på bygget. Regimen säger också att den kommer att börja skriva fler avtal med inhemska bolag i framtiden.

Fler avrättningar!

Idag avrättade regimen sju personer i staden Mashad. Däribland två ungdomar som dömdes till döden för att ha mördat en domare i Tehran. De två avrättade var Majid Kavoosi-Far 28 år och hans kusin Hossein 24 år. Bröderna dömdes också för mordet på fyra andra personer samt väpnat rån mot diverse banker i Tehran .

Ytterligare fem personer avrättades i Mashad under dagen. Samtliga unga män och enligt regimen dömda för mord, kidnappning, våldtäkt och för att smugglat och sålt droger.

onsdag, augusti 01, 2007

Journalister dömda till döden..

Regimen planerar att avrätta två kurdiska journalister inom kort. Båda är dömda till döden för att ”de är fiender till gud”. De två journalisterna som är Adnan Hassanpour och Abdolvahed Botimar dömdes till döden tidigare den här månaden av revolutionsdomstolar i Kurdistan.

Vilket brott dessa två journalister ska ha gjort sig skyldiga till är ännu oklart men människorättsorganisationer misstänker att det beror på journalisternas kontakter med Iransk oppositionsmedia.

Tehrans ökände chefsåklagare Saaid Mortazavi sa nyligen att 16 personer avrättades förra veckan och regimen planerar att avrätta 17 personer den här veckan.