torsdag, maj 31, 2007

En hektisk vecka..

har det varit. Med väldigt mycket jobb och faktiskt en del politik, men mest jobb ;-)
Men det har varit oerhört rolig vecka, det känns helt underbart att ha ett jobb som man tycker är roligt och stimulerande. Det är nog inte alla som känner så…

Men hur som helst, det blir inte så mycket bloggande under de kommande dagarna. Imorgon ska jag ut på landet och vara med när partistyrelsen diskuterar ett par hundramotioner till Folkpartiets Riksmöte och på lördag bär det av till Jönköping för lite kampanj med LUF. Det ska också bli roligt, jag har inte kampanjat på riktigt sen valrörelsen, dessutom så är vårkampanjen riktigt bra och flygbladen sjuktsnygga.

Dessutom så fyller jag år på lördag så det blir nog att stanna kvar hos vänner i Jönköping, en helt underbar studentstad och dessutom väldigt vacker stad på våren/sommaren.

Tills dess går det alltid bra att läsa om lillebrors I-lands och landsbygdsproblem.. ;-)

onsdag, maj 30, 2007

Vapensmuggling och den fetaste bankskulden...

Va? Iranska regimen smugglar vapen, näeee…

De turkiska myndigheterna har beslutat att utreda ett fall av vapenexport från Iran till Syrien, transporten ska ha skett via tåg. Upptäckten gjordes i fredags på ett godståg som spårade ut i närheten av staden Genc. De turkiska myndigheterna skyllde urspårningen på kurdiska separatister.

Man upptäckte USA tillverkade raketer och gevär. Den turkiska järnvägen transporterar både passagerare och gods från Iran till Syrien. Regimen förnekade omedelbart inblandning. Ali Larijani sa att det rörde sig om ”regionala grupper” som agerar utanför regimens kontroll. Larijani hotade också med att de ”vänliga relationerna” mellan Tehran och Ankara kan komma att försämras som liknande ”desinformation” kommer ut.

Parlamentsval

Nästa parlamentsval kommer att hållas den 14: e mars 2008 och registreringen av kandidater börjar den 5: e januari 2008. Samtidigt så ligger en lag som väntar på underskrifter som ska jämka dagarna för president och parlamentsval. Vilket betyder att om lagen går igenom så kan Ahmadinejads första presidentperiod bara att bli tre år och han står upp för omval redan 2008.
Anti-intellektualism!

Regimen uppmanar landets professorer och intellektuella att inte ha några band med ”utlänningar”. Underrättelsetjänsten uttryckte idag en stor oro över Iranska professorers kontakter med utlänningar. Geniet på Informationsministeriets anti-spionage avdelning sa att utländska medborgare knyter kontakt med Iranska forskare på diverse seminarier för att skapa underrättelse källor.

Ja, egentligen så har ju puckot på informationsministeriet rätt, anledningen till att man åker på seminarier som vetenskapsman är just för att knyta kontakter och utbyta information!

Självklart så är målet att skrämma upp alla till att kapa av alla band man har till ”utlänningar”. Får se nu hur Khatami hade tänkt hålla sin ”dialog mellan civilisationer”:

Money for nothing...

Den Iranska regimen förbjöd nyligen 150 personer från att låna pengar från statens banker. Det är ett tämligen smartdrag eftersom det rör sig om personer som i Sverige förmodligen inte skulle få komma i närheten av en bank eller kreditinstitut. Värst av alla anses Hamid Baqeri Darmani vara, som enligt regimen, är skyldig 20 000 000 000 000 Rial till Iranska banker, i kronor så är det närmare 15 miljarder kronor. Det är, återigen officiella siffror, lika mycket som regimens årliga budgetunderskott.

tisdag, maj 29, 2007

Skulle du tänka dig att köpa en bil av den här mannen?



Eller vad sägs om ett säkerhetspolitiskt samarbete?

Lite väl sent ute...

Idag rapporterar SVT Text följande:

Myndigheterna i Iran har gripit ännu en amerikansk-iransk akademiker som anklagas för att ha spionerat för utländsk räkning.

Den gripne är sociolog och konsult hos miljardären George Soros samhällsorganisation Open Society. Han greps för knappt två och en halv vecka sedan.”

Den person SVT Text syftar på är Kian Tajbakhsh. Som de själva skriver, det var ett tag sen han greps..

Hur som helst så agerar regimen planenligt. Två av de tre intellektuella iran-amerikaner som gripits har också nu formellt åtalats för att ”hota den nationella säkerheten” samt spionage. Det är Haleh Esfandiari och Kian Tajbakhsh. Även journalisten Parnaz Azima kommer att åtalas på samma punkter. Medan regimen nu formellt förnekar att man gripit Ali Shakeri.

Att Esfandiari och Tajbakhsh nu officiellt har åtalats ger de båda iaf hyffade garantier att de kommer att överleva händelsen. Regimen vill inte upprepa misstaget med den Iransk-kanadensiska journalisten Kazemi och även om de båda riskerar dödsstraff så kommer de inte att dömas till det. Regimen vill helst undvika någon större uppmärksamhet kring folk de avrättar, därför brukar man hävda att alla man avrättat varit ”mördare, våldtäktsmän eller knarkkungar”. Läget är däremot värre för Ali Shakeri som regimen förnekar ha gripit samtidigt som ingen verkar ha hört av honom på länge.

Förresten, så är det här den 901 bloggposten. Kan ju alltid hoppas att den 1000:e är mycket muntrare och gladare ;-)

måndag, maj 28, 2007

Förhandlingar, en större triumf för Iran än USA...

Jag har surfat runt bland de bloggar jag läser och ser att det är ganska tomt om det historiska mötet i Baghdad mellan regimen och Irak. Även DN och SVD verkar vara lite smått ointresserade av att komma med några analyser. Den enda som gör ett försök är Johan Ingerö och jag tycker att han hamnar lite fel.

Jämförelsen mellan Clinton och G.W.B haltar en aning. Det är sant att Clinton försökte få till förhandlingar med Irans dåvarande reformistiske president Khatami. Clintonadministrationen flirtade hejvilt ett tag med Khatami, man erbjöd ursäkter, WTO-medlemskap och att avskaffa
en del sanktioner (bla att tillåta export av flygplansdelar till Iran). Och Khatami var sugen.

Men bakgrunden och syftet var något helt annat än idag. Clintonadministrationens mål var att stärka de reformistiska mullorna, främst Khatami, i regimen och därmed förhoppningsvis kunna underminera Khamenei och de konservativa mullorna i Iran. Målet var att få ett Iran som man kunde acceptera och leva med i regionen.

Men den gången satte Khamenei stopp. Anledningen var enkel. Varför skulle han tillåta förhandlingar och dialog med den ”stora satan” när han dels var i underläge och dessutom tillåta förhandlingars vars enda syfte var att underminera hans maktposition. Det spelade ingen roll hur många sanktioner Clinton erbjöd sig att avskaffa eller hur många medlemskap i WTO som han erbjöd, Khamenei och regimen hade inget att vinna på samtalen.

Idag är läget ett helt annat. Regimen sitter säkert och Khamenei må ibland vara pressad men han sitter mycket säkrare nu än han gjorde 2000. Det gör att regimen kan komma till förhandlingsbordet och nästan diktera villkoren.

Däremot kommer amerikanerna till bordet av desperation. För amerikanerna så är läget i Irak det absolut viktigaste. Regimbyte som var Clintons plan kan man glömma att åstadkomma med dessa förhandlingar. För nu förhandlar man med Khamenei själv. Att få stopp på våldet i Irak kommer att vara den amerikanska regeringens största huvudbry oavsett vem som sitter i det ovala rummet.

Det här gör att regimen är den part som lättast kan ställa krav. Jag misstänker att regimens förhandlingsmetod kommer att vara ”låt bli vårt atomprogram och vi lugnar ner läget i Irak”. Redan nu är strategin framgångsrik. Förra veckan gick den andra av FN: s säkerhetsråd satta tidsfristen ut, regimen skulle ha slutat anrika uran eller förvänta sig nya sanktioner. Regimen har tvärtom ökat anrikningen av uran.

Rimligtvis borde USA vara fullt upptagen med att lobba för och ta fram nya hårdare sanktioner men det har tyst kring det. USA har inte velat provocera mullorna och ge de skäl att dra sig ur samtalen.

Så jag räknar kallt med att USA kommer att få följande ultimatum: ”vi får skaffa kärnvapen och ni får ett stabil(are) Irak”.

Det här kommer amerikanerna köpa till slut. USA är splittrat och det finns ingen "nationell enighet" kring Irak-kriget, många vill dra sig ur så snart som möjligt. När det finns ett sådant missnöje kan man också förvänta sig att politiska opportunister kommer att växa fram som svampar, sådana som Richardsson, Kerry och Edwards som över en natt kan svänga i sina positioner för att blidka väljarströmmar i sin jakt på Vita Huset. De möter en Khamenei som inte behöver bry sig om några väljarströmmar eller opinionstryck, de som tycker annorlunda slängs i fängelse eller kan utmanövreras på något sätt.

Valet kommer att vara tämligen enkel för den som vinner valet 08. Antingen spenderar USA några år till i säkerhetsrådet och kör igenom halvmesyrer till sanktioner i allians med Kina och Ryssland. Bara för att få se regimen skaffa kärnvapen om 3-8 år eller så ger man med sig och går till historien som den president som lyckades stabilisera Irak, ett tag iaf.

Vill man ge Bush cred för någonting är just det att han trots alla missar, kritik och missnöje hållit kvar vid sin linje. Hade fler haft den övertygelsen som Bush har hade förhandlingarna kunnat vara en triumf för USA...

De möts igen..

Regimens delgationsledare, Hassan Kazemi Qomi, avslöjade nyss att det blir ett nytt möte i Irak om ungefär en månad. Bara några timmar tidigare sa USA: s Ryan Crocker att partnerna inte hade bestämt något datum för ett nytt möte. Jag misstänker att Hassan Kazemi Qomi inte hade fullmakt att lova ett nytt möte från Khamenei och att det var först efter att han avrapporterat som Khamenei gav Qomi tillåtelse att säga ja till ett nytt möte.

Positiva amerikaner..

Regimen har ännu inte gjort några uttlanden om hur mötet med amerikanerna har gått. Misstänker att det sker nu en intensiv bearbetning av delegationen från Khamenei och gänget. Samtidigt som varje ord måste vägas på censurens guldvåg innan regimen vågar säga något officiellt om mötet. Men redan tidigare idag var utrikesministern Mottaki ute och hävdade att USA måste lämna Irak för att blodbadet ska stoppas.

Men amerikanerna verkar vara nöjda med mötet men säger att man lämnade det historiska mötet utan att bestämma tidpunkt för ett nytt eventuellt möte.

Ledaren för USAs delegation Ryan Crocker hävdar att han under samtalen krävt att Iran ska sluta upp med att beväpna terrorister inne i Irak och stoppa flödet av iranska sprängämnen och ammunition in till Irak.

Ryan Crocker och Hassan Kazemi Qomi ska också ha skakat hand med varrandra innan mötet började. Vilket får väl ses som ett tecken på att regimen inte använde mötet till att bara obstruera...

Bild från Reuters

Stärkt tes...

För att stärka den tes som jag framförde i mitt förra inlägg så kan jag tillägga att reigmen nu helt har petat FN-ambassadören Javad Zarif från den delegation som nu "samtalar" med USA i Baghdad. Tidigare var det sagt att Javad Zarif skulle leda delegationen men han petades till förmån för Hassan Kazemi Qomi. Javad Zarif ingår nu inte ens i delegationen.

Javad Zarif utsågs till FN-ambassadör av Khatami och har bland annat varit inbjuden att tala vid ett seminarium arrangerat av George Soro's Open Society Institute och Kian Tajbakhsh. Kian Tajbakhsh sitter nu i fängelse och kommer troligen att anklagas för att ingå i det "nätverk av spioner" som regimen säger sig ha avslöjat. Zarif har nära band till Rafsanjani och reformisterna. Han skickades till FN redan 1989 av Rafsanjani och arbetade som vice utrikesminister under både Rafsanjani och Khtatami tills han utsågs till FN-ambassadör 2002.

Vad gäller själva mötet så närvarade Irakiska diplomateroch landets premiärminiter Nuri Al-Maliki. Det första mötet hölls hemma hos Al-Maliki. Nu hålls det samtal bakom lyckta dörrar. Presskonferenser väntas i slutet av dagen. Ska bli intressant att se om det blir en gemensam presskonferens eller två skilda. Blir det en gemensam så är förhandlingsframgångarna enorma, men misstänker att det kommer att röra sig om enskilda. Så långt vill nog inte regimen gå på "första dejten".

söndag, maj 27, 2007

Vi avlöjar "spionerna" först!!!

Regimen har upptäckt en konspiration..

Eller rättare sagt, ett nätverk av spioner organiserat av USA och västvärlden. Det hävdade regimmedia runt om i Iran utan att gå in på detaljer. Nyhetsbyrån Irna, hävdade att informationsministeriet (underrättelsetjänsten) kommer att presentera fler detaljer under de kommande dagarna.

Men låt mig redan nu gå händelserna i förväg och berätta för er vad det är regimen kommer att avslöja, för det är väldigt enkelt.

Om bara två dagar ska amerikanska och iranska diplomater träffas för första gången sedan revolutionen. Det här är inte omtyckt i stora delar av regimen, många förstår inte poängen med mötet och vad det ska utmynna i samtidigt som man kallar det ett svek mot revolutionen osv. Till de största och starkaste kritikerna tillhör Ahmadinejads fundamentalistiska falang och kritiken har varit hård. Så hård att de nu tvingat fram Khamenei som spenderat de senaste månaderna i något som närmast skulle kunna betecknas som dvala. De senaste två veckorna har Khemenei rest mer och hållit fler tal än det senaste halvåret. Allt för att synas och visa vem som verkligen bestämmer. Bland annat var Ahmadinejad tvungen att besöka Khamenei och få dennes ”välsignelse” innan han reste till Vitryssland.

Men fundamentalisterna har egentligen inget med upptäckten av ”spionnätverket” att göra. Egentligen så hade det varit så logiskt och tajmingen hade varit perfekt. Informationsministeriet upptäcker ett spionnätverk finansierat av USA bara någon dag innan det historiska mötet.

Men så enkelt är det inte.

Långtifrån.

Det hela handlar om ett oerhört komplicerat maktspel inom regimen, Rafsanjani vs Khamenei rond ettusentrehundrafyrtiotvå.

Spionnätverket regimen har upptäckt råkar alla på ett eller annat sätt ha band till Rafsanjani och hans försök att etablera kontakter i USA. Att Rafsanjani tillhört de som alltid velat förhandla med ”stora satan” är väl känt. Han gjorde ett par försök under sin tid som president men samtliga försök dödades effektivt av Khamenei. Rafsanjani är också den i regimen som ansträngt sig hårdast med att skaffa kontakter bland politiker och opinionsbildare i USA. Detta har skett med Khamenei goda minne, just för att Rafsanjanis kontakter också varit till gagn för honom och regimen samtidigt som Khamenei kunnat kontrollera Rafsanjanis kontakter.

Men nu när regimen ger sig i kast med att etablera kontakter med USA så vill Khamenei vara helt säker på att det är han som ingångarna till USA och inte någon annan. Därför är arresteringsvågen just nu dels ett sätt att förstöra Rafsanjanis kontaktnät och för att etablera egna.

De sammansvurna är;

Ramin Jahanbegloo är den första kuggen i det hela. Han greps redan förra året men frigavs efter att ha erkänt att hans ”kunskaper” kan ha utnyttjats av ”fientliga nationer”. I förhör så ”erkänner” han att han känner Haleh Esfandiari och säger att hon ska ha introducerat honom till ”särskilda organisationer” i USA som ska ha gett honom stipendier för att studera intellektualism i Iran.

Haleh Esfandiari åtke till Iran i december för att hälsa på sin sjuke och 93-åriga mor och har sedan dess förbjudits att lämna Iran. Hon leder tanksmedjan ”Woodrow Wilson Center for Scholars” mellanöstern avdelning och är en god vän med Faizah Hashemi, Rafsanjanis dotter. Hon greps den 9/5 och står nu åtalad för att ha försökt upprätta ett ”nätverk i syfte att störta den islamiska republiken”.

Sedan dess har regimen i tur och ordning gripit eller förhindrat en rad andra Iran-amerikaner från att lämna landet. Bland andra Parnaz Azim en journalist för Radio Farda som sponsras av USA. Ali Shakeri, framstående akademiker för University of Californa samt Kian Tajbakhsh som jobbar som konsult för George Soros Open Society Institute. Även Shakeri var i Iran för att hälsa på sin sjuke och döende mor.

Shakeri, Tajbakhsh och Esfandiari rör sig i samma kretsar och har alla bjudit in ”reformister” med koppling till Rafsanjani och den förre presidenten Khatami till diverse seminarier i USA.

Till dessa kan man också lägga till Hossein Moussavian som anklagas för att ha sålt viktig information till den tyska säkerhetstjänsten. Det är ett brott som är belagt med dödsstraff och att Moussavian lyckades bli fri mot borgen borde egentligen vara uppseendeväckande, men inte om man tänker på att hans beskyddare heter Rafsanjani. Moussavian tillhörde en av regimens vassaste diplomater och har varit en Rafsanjanis allierade.

När Moussavian först greps så spekulerade jag i om det kunde vara en del i maktkampen men fastnade nog ändå för att han verkligen hade fastnat med handen i syltburken, men nu blir mönstret allt mer tydligt. Alla med band och kontakter till Rafsanjani och dennes ambitioner att utveckla kontakter i USA arresteras.

Så det här handlar inte om att fundamentalisterna vill stoppa diplomatiska band med USA utan om att Khamenei vill ha monopol på kontakterna med USA.

Ahmadinejad och ekonomi…

Häromdagen skrev jag att Ahmadinejad hade beordrat bankerna att sänka sina räntor till 12 % och reaktionerna på nästa nobelpristagares beslut kom direkt. Dagen efter Ahmadinejads order som uppges ha skett via telefon från hans besök i Vitryssland, så flydde investerare från Irans aktiemarknad. Det var främst de privata bankerna som fick ta smällen. Samtidigt spekuleras det nu att ekonomiministern Davoud Danesh-Ja’afari var helt ovetande om Ahmadinejads beslut och att han nu kan vara på väg bort.

Ahmadinejads försvarade sitt beslut med att de lägre räntorna kommer att hjälpa landets fattiga medan ekonomer menar att det tvärtom kommer att skrämma iväg investerare från landet.

Sharialagen in action…

En domstol dömde häromdagen två män till döden. Männen vars bara förnamn angavs, Tayyeb och Yazdan anklagades för våldtäkt. Metoden? Jo, männen ska läggas i en säck och kastas utför en klippa. Det verkligt sjuka är att det inte är så hemskt ovanligt i Iran…

fredag, maj 25, 2007

Samtal inte förhandlingar...

Dagens stora fredagsbön hölls av regimens nya stjärnskott Ahmad Khatami som försökte övertyga folket och säkert sig själv att Iran är ointresserade av förhandlingar med USA. Han sa bland annat att alla de som förordar förhandlingar med USA avviker från ”Imam Khomeinis” linje och sa att det kommande mötet mellan regimen och USA: s diplomater bara är samtal om läget i Irak och ska inte under några omständigheter ses som några förhandlingar.

Det här visar än en gång hur känsligt beslutet att ”samtala” med USA är inom regimen. Khamenei har tagit en risk i och med att han gick med på samtalen och gör nu allt för att fäkta bort fanatikerna.

onsdag, maj 23, 2007

Fet uppdatering...

Ransonering!

Den Iranska regimen beslutade att skjuta upp den planerade bensinransoneringen med tvåveckor, det eftersom att alla inte fått sina ransoneringskort. Men priserna höjdes med ca 25 % men bensinpriset ligger ändå på runt 70 öre litern, kanske det lägsta bensinpriset i världen. Men ransoneringen och prishöjningen av bensin är inte helt okontroversiellt. Eftersom Iran är ett av världens största oljeproducenter anser många Iranier att de har rätt till billig bensin. Det har gjort att regimen under många år kraftigt subventionerat bensinpriset, en uträkning från IMF beräknade att 17.5 % av landet BNP gick till olika former av energisubventioner. Men trots att Iran är en av världens största oljeproducenter så importerar Iran också enorma mängder olja på grund av att landet inte har kapacitet att raffinera olja.

Att regimen väljer att ransonera bensin istället för att bara höja priserna beror säkerligen på att man inte vill späda på inflationen ännu mer.

Inflation upp, ränta ner…


Regeringen beslutade igår att sänka räntan, de statliga bankerna sänkte räntan från 14 till 12 % och privata bankerna rån 17 till 12 %. Syftet med sänkningen sägs vara för att skapa konkurrens mellan de statliga och privata bankerna. Samtidigt flaggade centralbanken att inflationen beräknas stiga till 17 % under året, en ökning med 3.5 % från förra året.

Fallet kring Moussavian...

Den förre toppdiplomaten Hossein Moussavian anklagas för att ha läckt känslig information till en ambassad i Tehran. Förra veckan släpptes Moussavian mot borgen men utredningen fortsätter. Moussavian var en av regimens toppdiplomater i atomförhandlingarna under Khatamis presidentperiod. Den gruppen leddes av mullan Rowhani och höll en betydligt mer försonlig linje i förhandlingarna med EU-3. Bland annat gick man med på att stoppa anrikningen av uran.

Därför söker sig regimen utanför regionen…

Ahmadinejads främsta vänner och allierade befinner sig i Venezuela, Zambia, Kuba och Vitryssland för i regionen har regimen väldigt lite att hämta. Missnöjet med regimens tonläge och inblandning i Afghanistan, Irak och regimens stormaktambitioner har gjort att många arabstater nu åter vänder ryggen till regimen. När arabstaterna och Iran höll ett möte i Jordanien under förra veckan gick den Palestinske presidenten Mahmoud Abbas närmaste man Saeb Erekat till attack mot Mohammed Larijani (Ali Larijanis äldrebror och tidigare vice utrikesminister). Erekat uppmanade regimen att sluta upp med sin anti Israeliska retorik och istället arbeta för en två statslösning.

Erekat sa bland annat;

“Rita in Palestina i kartan istället för att ta bort Israel”.

Regimens förhandlare klart…

Regimen har beslutat att skicka landets FN-ambassadör till mötet med USA i Irak. Det är Javad Zarif som kommer att träffa USA: s ambassadör i Irak, Ryan Crocker. Mötet ska hållas i Baghdad den 28/5.

Ett hyffsat val från Khamenei, Zarif är inte galen och kommer inte att spendera hela mötet åt att prata om profeten Mohammed och USA som den stora satan, vilket hade varit fallet om Ahmadinejad fått åka eller fått skicka någon från sin omgivning. Valet visar återigen att Khamenei kan vara intresserad ytterligare förhandlingar med USA.

Ny runda med sanktioner?

IAEA skriver i en rapport att den Iranska regimen inte bara struntat i att sätta stopp för urananrikningen utan utökat anrikningen. Snart går den andra tidsfristen ut och nu väntar förmodligen nya sanktioner och straff regimen.

Iran-amerikaner gör bäst i att inte besöka Iran.

Trots att regimen hållit en hård ton mot USA så har man välkomnat amerikaner som velat besöka Iran. Det mest för att man upptäckte att gisslandramat i början av revolutionen inte direkt gav några pluspoäng men också för att kunna använda argumentet att man inte har något mot det amerikanska folket utan landets regering. Samtidigt som man hoppas att folk ska åka tillbaka till USA och berätta om det fantastiska och ”fria” landet Iran.

Men det håller på att ändras under Ahmadinejad. På kort tid har regimen arresterat fyra Iran-amerikaner och anklagat dem för spioneri. Den senaste är Columbia University forskaren Kian Taibakhsh. Samtidigt har regimen nekat visa till en rad amerikanska forskare som varit på väg till Iran för att delta i ett seminarium.

Den hårda linjen kan bero på att regimen tror att den kan använda Iran-amerikanerna för att få hem de revolutionsgardister som USA grep i den Irakiska staden Erbil i februari i år. Samtidigt så kan det vara ett tecken på maktstriderna inom regimen inför mötet med USA i Baghdad. Förhoppningen från Ahmadinejad falangen kan vara att med gripandena av Iran-amerikaner antingen få USA att ställa in mötet eller se till så att mötet från USA:s bara kommer att handla om frigivningen av Iran-amerikanerna.

Den “korkade åsnans” återupprättelse!

Det är intressant att notera hur USA: s förre presidenten Jimmy Carter kommit att bli regimens kelgris. Efter hans kommentarer igår om att Bush som den sämsta presidenten i USA: s historia så verkar regimmedia glömt allt och han beskrivs som en tung och viktig statsman som framför svidandekritik mot den sittande presidenten och USA: s mellanösternpolitik. Det verkar vara glömt att det var Carter som var president i USA under själva revolutionen och att han ansågs vara regimens fiende nummer ett av Khomeini som bland annat kallade Carter för en ”korkad åsna” om jag inte minns fel.

tisdag, maj 22, 2007

Kärlek mellan diktaturer...

Tryck först på play, läs sen...




Ahmadinejad; "We are friends, and we see no barriers in our relations.... Our cooperation can lead to increased regional, and international security."

Lukashenko: "We have very good, friendly relations ... There is nothing we cannot discuss.



I was made for lovin you baby
You were made for lovin me
And I cant get enough of you baby
Can you get enough of me

Tonight I wanna see it in your eyes
Feel the magic
Theres something that drives me wild
And tonight were gonna make it all come true
cause Luka, you were made for me
And Luka I was made for you

måndag, maj 21, 2007

Kortisar..

Nästa film…

Nu har regimen hittat en ny film att klaga på. Efter filmen ”300” som enligt regimen kränkte den Iranska ”nationen” så har regimen nu skickat en formell protest till den franska ambassaden i Tehran för att filmen ”Persepolis” kommer att visas under Cannes festivalen.

Filmen handlar om livet efter den islamiska revolutionen, visas på onsdag och tävlar om Palme d’Or priset.


Problem? No, no problem!

I onsdags gjorde Ahmadinejad ett försök till att krypa till korset och försöka få tillbaka utländska investerare till Iran. Men försöket måste nog betecknas som ett stort misslyckande istället kan man ifrågasätta hur bra koll Ahmadinejad har på landets ekonomi.

Först gjorde han ett storstilat uttalande om att Iran är på väg mot ett stort ekonomiskgenombrott (ekonomisktsammanbrott vore nog mer passande). Sedan försökte han
lugna (och lura) investerare med att säga att Iran är ett av världens säkraste länder att investera i. Det sist nämnda är det nog väldigt få som håller med om, speciellt med tanke på att Ahmadinejad för bara ett år sen ville stänga ner Tehran börsen och hänga ett par investerare i landet för att statuera ett exempel.

Därefter så började han prata om att inflationen och arbetslösheten egentligen inte är något större problem i Iran. Han berättade att den officiella arbetslösheten har sjunkit och att inflationen egentligen inte var regimens fel utan berodde på världsmarknaden. Medan inofficiella siffror visar att arbetslösheten i Iran idag ligger mellan 15-20 % och inflationen också närmar sig 20 % strecket.

Men de siffrorna kallade Ahmadinejad för ”humbug” och skapade av makter som vill Iran illa, osv.

lördag, maj 19, 2007

Bildt i regim media..

Carl Bildt i regim media!

Tydligen så stödjer nu Sverige den Iranska regimens linje i atomförhandlingarna. Det är nämligen vad som kablas ut i Iran. Enligt regimens nyhetsbyrå har Carl Bildt i ett brev till ett visst ”politiskt aktiv grupp i Stockholm” (misstänker att det är en av oppositionsgrupperna) berättat att han i sitt samtal med Irans utrikesminister ska ha sagt att Sverige tycker att Iran, likt andra länder, har rätt till atomenergi. Bildt ska också ha sagt att ”det grundläggande för att skapa en permanent och hållbart fred är att lösa våra problem genom ömsesidig respekt och avtal”.

Letade lite snabbt efter Bildts brev men hittade det inte. Men så här går det om man sätter sig ner för att snacka lite med regimens män och dessutom väljer helt fel person att snacka med.

Minister överlevde förtroendeomröstning

Irans utbildningsminister överlevde ett seriöst försök att avsätta honom i onsdags, detta var tredje gången sedan Ahmadinejad valdes 2005 som parlamentet försökte kicka en av Ahmadinejads ministrar.

Men den här gången var det rätt nära och utbildningsministern Mahmoud Farshidi kom undan med blotta förskräckelsen när 89 parlamentsledamöter röstade för att sparka honom medan 139 ledamöter kom till hans räddning. Anklagelserna mot Farshidi var bland annat att han misslyckats med att höja lärarlönerna samt för nepotism och inkompetens.

Ahmadinejad ryckte själv ut för att rädda sin minister och menade att hans regering bara fått ärva problemen.

Förhandlingar med USA inte populärt bland regimens elit…

Att regimen nu gått med på att förhandla och diskutera läget i Irak med USA har fått en hel del män i regimenstopp att skruva på sig. Medan regimen kräver att alla förhandlingar om regimens atomprogram bör från början vara villkorslösa så sätter en rad personer ur regimen upp krav som de anser att USA måste uppfylla för att några samtal ska kunna hållas. Till dessa krav hör bland annat att USA ska erkänna den islamiska revolutionen, frysa upp regimens tillgångar m.m.

Intressant att notera är också att de personer som gått till angrepp mot de kommande förhandlingarna är personer som på ett eller annat sätt har ganska starka band till Ahmadinejad.

Kritiken mot beslutet har gått så långt att Khamenei fick under gårdagen gå ut och sätta ner foten. Under ett tal i onsdags sa han att samtalen med USA bara fokuserar på Irak och att det inte betyder att regimen har övergivit revolutionens principer. Han uteslut också alla samtal på högre nivå och sa att samtalen om Irak kommer att ske på ambassadörsnivå i Irak.

Sen för att verkligen försäkra att han fortfarande hatar USA så spydde han lite plikttroget galla över USA och Bush administrationen…

onsdag, maj 16, 2007

Roligt test...och jag är,

Ännu en såndär rolig internettext som jag den här gången hittade hos Ingerö. Jag är;




och





Ee.. Apocalypse now?! hrmm...

tisdag, maj 15, 2007

IAEA inkompetent eller vilseledd?

IAEA inkompetent eller så har regimen dolt något?

När den Iranska regimen förra månaden hävdade att man kunde anrika Iran i storskala uttryckte IAEA stor skepsis och sa att regimen saknade kapacitet. Men efter en inspektion som gjorts med kortvarsel i söndags konstaterade inspektörerna att Iran hade runt 1300 centrifuger i drift vid anläggningen i Natanz. Samtidigt slår IAEA fast att det uran som nu anrikas är till för bränsle för kärnreaktorer och måste anrikas betydligt mer för at kunna användas i kärnvapen.

Gott så!

Regimen hade ju faktiskt uppgett att man hade större kapacitet och bränslet kan enligt IAEA inte användas till något annat än kärnreaktorer.

Kan man tycka!

Problemet är att det här understryker misstanken att IAEA inte har en aning om vad regimen egentligen gör. Först hävdar man att Iran bara har några få hundra centrifuger igång och sen efter en ”överrasknings” inspektion upptäcker att det egentligen rör sig om många, många fler. Vad är det som säger att IAEA inte har fel när det kommer till hur mycket regimen anrikar bränslet och vad det ska gå till. Så om IAEA är fel ute är det då meningen att vi bara ska lita på regimen? IAEA känns inte helt trovärdig..

Regimen smutskastar..

Just nu påggår en smutskastningskampanj i regimmedia mot Haleh Esfandiari som jag skrev om här igår. Den 67-åriga Esfandiari anklagas för att motverka den islamiska revolutionen och att spionera för USA och Israel. Samtidigt trycker media upp artiklar där Esfandiari och hennes man anklagas för att vara Mossad agenter och för att samarbeta med diverse olika organisationer vars enda syfte ska vara att störta regimen.

Gå in här och kräv att Haleh ska släppas fri.

Köns segregering i sjukhus

Hälsoministern Kamran Baghergi Lamkarani presenterade nyligen ett lagförslag som ska leda till att kvinnor och män ska delas upp i olika avdelningar på offentliga sjukhus. Kvinnor ska då bara behandlas av kvinnliga läkare och sköterskor och män ska bara vara i kontakt med läkare av samma kön. Detta för att även sjukvården ska följa Sharialagarna om ingen fysiskkontakt mellan män och kvinnor.

Problemet som hälsoministern uppenbarligen inte tänkt på är att det på grund av de könsdiskriminerande lagarna och utbildningssystemet finns långt fler manliga än kvinnliga läkare. Fast inom kort kan den pendeln svänga helt då 67 % av alla läkarstudenter idag är kvinnor. Tänkande verkar inte vara hälsoministerns starkaste sida...

måndag, maj 14, 2007

Uppdateringar..

Regimen arresterar Iran-amerikan...

Under förra veckan arresterade regimen Haleh Esfandiari, en Iran-amerikansk akademiker och ledare för Woodrow Wilsons Center. Esfandiari åkte tillbaka till Iran förra året för att hälsa på sin sjuke mor förra året. Nu hålls hon fången i Evin fängelset.

Esfandiari har hållits fången i Iran sedan december då maskerade män stal hennes baggage och pass när hon försökte lämna landet i december. Sedan dess har hon regelbundet kallats till förhör. Esfandiari är 67 år gammal och har bott i USA sedan 1980.

Iran inte omtyckt!

Regimen har inte bara problem med EU och USA utan även i regionen. Häromdagen kritiserade Yemens regering den Iranska regimen för att ge stöd till Shiitiska rebeller som slåss i den norra provinsen Saada i Yemen. Regimen förnekar inblandning.

Regimen försökte värva spioner...

Den Israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet hävdar att den lyckades avslöja en plan från den Iranska regimen att rekrytera spioner i Israel. Målet var att försöka få Israeler av Iranskt ursprung att agera som spioner. Enligt Shin Bet ska regimen har gjort minst 10 rekryterings försök under de senaste två åren.

söndag, maj 13, 2007

Iran och USA pratar om Irak!

Iran har nu gått med på att prata med USA om läget i Irak. Det kommer att röra sig om ett direkt möte i Irak och vilka som ska träffas är ännu inte klart. Datum och andra detaljer ska förhandlas fram av regimen och USA under veckan. Enligt regimen så har de gått med på mötet efter önskningar av den Irakiska regeringen. Detta kommer att vara det första officiella mötet mellan USA och Iran sedan 1979.

Intressant att se vem Iran skickar. Gissar att det står mellan Mottaki och Larijani. Khamenei gör bäst i att stoppa Ahmadinejad från att göra resan...

torsdag, maj 10, 2007

Bloggen i SMP i samband med Mottakis Sverige besök...

En karismatisk person, med humor, men utan tvekan en fundamentalist.
Så lyder liberala ungdomsförbundets vice ordförande Majed Safaees beskrivning av den iranske utrikesministern Manouchehr Mottaki. Majed Safaee har bott i Sverige sedan 1989 och är född i Mashad, Irans näst största stad. Han skriver regelbundet om det sociala och politiska läget i Iran på bloggen "Fria Iranvänner". För honom är det viktigt att Sverige markerar vikten av mänskliga rättigheter i kontakterna med Iran, men han är orolig över den okunskap han mött hos svenska politiker och tar centerledaren Maud Olofsson som ett exempel. Hennes protest - att sträcka fram handen när hon träffar honom är löjlig, anser han. I Expressen tangerar journalisten Kristina Hultman det Safaee ger uttryck för. Hon undrar retoriskt om Olofsson kommer att kunna skilja på religiös övertygelse och diktatur när Mottaki sannolikt kommer att vägra skaka hand med henne. Det visade sig mycket riktigt att han inte heller gjorde det. Jag har sett i tidningarna att du vill hälsa, men vi har en annan tradition, markerade han. I ett värsta scenario, enligt Safaee, hade Mottaki istället åkt hem och berättat att hans religion blivit kränkt. Det har hänt förr. Som under förra veckan då Mottaki skulle ha träffat den amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice. Väl på plats lämnade han mötet, utan att växla ett ord med henne, med motiveringen att violinisten som spelade i lokalen var för utmanande klädd.

I diplomatiska relationer är det knappast gångbart att kräva av sin gäst att "ta seden dit man kommer". En av de mest grundläggande insikterna är att visa respekt för motpartens religiösa övertygelse. Ingen skulle komma på tanken att bjuda Dalai Lama på biffstek när han är på besök i Sverige. Därför borde det heller inte vara så svårt att niga eller bocka när man hälsar på en iransk utrikesminister. Kritiken mot den iranska regimens kvinnosyn är inte betjänt av en sådan medveten eller omedveten provokation. Det är att göra det alltför enkelt för Mottaki. För det andra, säger Safaee om Olofssons poäng om att visa upp sig själv som exempel på att kvinnor i Sverige kan få viktiga positioner, så kommer han att peka på det faktum att Iran har en kvinnlig vicepresident - Fatemeh Javadi. Att hon sedan inte har något egentlig makt, spelar i det sammanhanget mindre roll, säger han. För Iran har 10 vicepresidenter.

Den iranske utrikesministerns besök i Sverige har kritiserats hårt. Inte minst av Majed Safaees egen partikamrat Fredrik Malm, som på Dagens Nyheters debattsida krävt av regeringen att de ska ställa in sitt möte med honom. Flera exiliranska kvinnoorganisationer i Sverige har i samband med besöket också krävt att Sverige bryter alla politiska och kulturella förbindelser med Iran.

Är det då det bästa sättet att utöva påtryckningar för mänskliga rättigheter: att bryta kontakten? Problemet med den svenska utrikespolitiska linjen har inte varit att man talat med diktaturer, utan att man undvikit att tala med demokratier. När Carl Bildt mötte Mottaki hade han precis landat efter ett besök i världens största demokrati; Indien. Ett land ingen svensk utrikesminister har satt sin fot i sedan 1993. Relationer är inget man ska undvika inom utrikespolitiken, utan tvärtom söka.

Smålandsposten

Blixten!

Hans Blix verkar ha tappat alla proportioner. Under en NPT konferens i Wien gick Hans Blix bland annat på regimens linje och tyckte att ”förutsättningslösa och direkta samtal” mellan Iran och alla berörda parter är den bästa lösningen för Irans atomprogram. Alltså ställer sig Blix bakom regimens krav att få fortsätta anrika uran oavsett hur förhandlingar går.

Dessutom går stjärnan Blix med på att ge en intervju till regimens nyhetsbyrå IRNA som citerar honom med att säga att omvärlden och USA bör ge Iran garantier att inte försöka ”byta ut regimen”.

Vart är Per Ahlmark när man behöver honom?

onsdag, maj 09, 2007

Dagens inlägg...

Argument debatten…

Igår förnekade moderaten Ewa Björling, ledamot i utrikesutskottet, att Mottakis besök i Stockholm var en eftergift till den Iranska regimen för att frige dem två svenska byggnadsarbetarna. Själv så tror jag nog inte riktigt på det. Dels med tanke på hur det här besöket kom nästan direkt efter frigivningen och samtidigt som oppositionen är dödstysta. Så något lurt är det.

Men om vi ponerar att jag har fel och att det verkligen är som Ewa Björling sa, att Sverige skickat en inbjudan till Iran för att få hit utrikesministern och prata om Irans atomprogram. Det bevisar i sådana fall min andra och mycket viktigare tes om att UD inte verkar ha en aning om vad den gör. Att ta hit Mottaki för att prata med honom om Irans atomprogram är som att anlita Michael Jacksson som barnvakt, nämligen en mycket dålig idé.

Anledningen är enkel, Mottaki har noll och intet att säga till om när det kommer till Irans atomprogram. Vill man komma åt Irans atomprogram så ska man snacka med Khamenei, Jannati eller Ali Larijani. Så om Irans atomprogram låg på bordet som första prioritet och det hela inte var en eftergift för de två frigivna svenskarna så är det väldigt lätt att konstatera att det enda UD åstadkom var att ge regimen och Mottaki en lyckad PR-turné.

Ahmadinejad kickar...

Ahmadinejad beordrade idag finansministern att sparka hela ledningen för ett av landets största försäkringsbolag, Iran Insurance Company. Ahmadinejads drastiska krav kommer efter klagomål om nepotism samt tecken på utspridd ekonomiskbrottslighet. Ahmadinejad skrev i brevet att finansministern skulle leta efter ”ansvarfulla, ärliga och kompetenta personer”.

Militärplan krashar..

Ett iranskt militärplan av modellen F5 kraschade idag norr om Khuzestan. Regimen har ännu inte avslöjat vad som orsakade krashen. Piloten omkom.

Moussavian fri mot borgen...

Idag avslöjade regimen att Hossein Moussavian kommer att släppas på borgen från och med ikväll. Moussavian greps redan den 30/4 och inte tidigare den här veckan som det var sagt tidigare. Direkt efter frisläppandet släppte Rafsanjanis ”Expediency Council” ett uttalande och uttryckte sin glädje över beslutet. Samtidigt meddelade regimen att Moussavians gripande inte hade något att göra med landets atomprogram. Regimen meddelar också att Moussavians fall är ”särskilt privat”.

Jag blir allt mer nyfiken över vad det här kan röra sig om egentligen. Antigen så har Moussavian sålt hemligheter, men då skulle han nog inte släppas mot borgen och Rafsanjani skulle inte arbeta för att få honom fri. Är det en ny maktkamp under uppsegling och Moussavian råkade bara bli ett offer för att komma åt Rafsanjani och reformisterna. Det tredje scenariot som också är tänkbart är den att Moussavian lever en livsstil som inte är accepterat av regimen – det skulle förklara varför man är tyst om vad det rör sig om, varför Rafsanjani är redo att sticka ut nacken för Moussavian och varför Moussavian släpptes mot borgen.

Go back to Russia!

Lisa: Wait Dad! Good news, everyone! You don't have to eat meat! I've got enough gazpacho for everyone. [Crowd murmurs.] It's tomato soup, served ice cold! [Crowd laughs out loud.]

Barney: Go back to Russia!

Ibland får man roliga mail eller, ja, jag får sådana ganskaofta och allt som oftast låter det så här;

Majed,
Ett tips om du inte kan acceptera vad Carl Bildt och regeringen gör och säger: Lämna landet och åk tillbaks tilldet land du kommer ifrån. Om du har fåtten massa bidrag av skattemedel så lämna gärna tillbaks dom pengarna innan du drar.Vi svenskar klarar oss bäst utan invandrare!!

Björn Bergman Huddinge

Med andra ord, Go back to Russia..

Citaten därovan är hämtade från Simpsons och avsnittet då Lisa blir vegetarian...

tisdag, maj 08, 2007

Sverigebesöket i Iranskmedia...

Mottakis Sverige besök har rönt uppmärksamhet på hemma plan. Mötet med utrikesminister Carl Bildt har helt kommit i skymundan gentemot Mottakis möte med Olofsson. Vilket får mig att misstänka att Carl Bildt i alla fall höll en bra och hård linje mot Mottaki.

Den statliga nyhetsbyrån Irna skriver att de båda ministrarna pratade länge och väl om utökat ekonomiskt samarbete. Olofsson ska också ha talat om möjligheterna för utökade bilaterala band med Iran.

Och medan Olofsson koncentrerade sig på handskakning och hälsningsfraser så greps ännu en kvinnorättsaktivist i Iran, Zeinab Peyqambarzadeh. Hon tillhörde dem 33 kvinnor som greps den 4:e mars efter en fredlig demonstration. Zeinab kallades igår till revolutionsdomstolen och fördes därefter till Evin fängelset. Hennes borgen sattes till närmare 20 000 euro. Även journalisten Maryam Hosseinkhah och Fatemeh Govaraie har nu fått kallelser att inställa sig inför revolutionsdomstolen…

Övrigt..

Så kommer jag att vara med i argument lite senare ikväll föratt just diskutera Iran..

Maud borde hålla sig borta från utrikespolitiken...

Jag har ännu inte hört om hur det gick i mötet mellan Mottaki och Bildt men för Maud tycks det inte ha gått så himla bra. Hon vidhöll vid sin taktik och utsträckta hand och Mottaki parerade ”kuppen” på ett bra sätt.

I DN säger Maud så här

Han sa att han hört att jag ville hälsa, berättade Maud Olofsson. Men sedan sa han: "Hos oss gör vi så här", och lade händerna i kors över bröstet. "Men i Sverige gör vi så här", sa jag och sträckte fram min hand. Så vi markerade våra positioner.

Du kan inte respektera att han av religiösa skäl inte tar alla i hand?

-Man hänvisar till religion, men det handlar också om en syn på kvinnan. Jag markerade våra traditioner. Jag vill också bli respekterad, säger Maud Olofsson.


För det första, Maud har fel i "Sverige gör vi inte" saker och ting på ett visst sätt. Sverige är ett multikulturellt land och då finns det inte bara ett sätt att göra saker på. Utan vi respekterar andras religiösa tillhörighet och tro, oavsett hur korkade de må vara.

För det andra så hade Maud Olofsson chansen att göra en markering istället valde hon att uppträda som en 7-åring i trotsåldern med Jimmie Åkesson retorik.

När Mottaki säger att han hört talas om hennes planer på att hälsa så hade hon kunnat sagt ”okej, Sverige är ett demokratiskt land och vi respekterar alla oavsett kön, sexualitet, etnicitet och religion. Hur står det till i Iran?” och så hade hon, om hon varit det minsta påläst, kunnat på ett kraftfullt sätt markerat mot regimen på ett sätt som var viktigt och relevant. Nu blev det bara platt, fjantigt och Mottaki framstår återigen som den mer tolerante och Sverige förlorar ännu en möjlighet att göra något vettigt i Iran frågan.

Om själva resan!

Jo, det är klart att inbjudan av Mottaki var en eftergift till regimen för frisläppandet av dem två svenskarna. Det är bara att lyssna på oppositionens tystnad. Sahlin har varit knäpptyst och det beror på att Urban Ahlin nog varit införstådd i att det här var priset som Sverige fått betala för att få hem svenskarna från Iran.

Mottaki på UI!

Jag var en av de få som fick chansen att se Mottaki framföra sitt anförande om ”Multilateralism och global säkerhet” vid Utrikespolitiska institutet idag. Jag var egentligen inte inbjuden och fick reda på arrangemanget från en vän vars arbetsgivare fått en inbjudan. Men jag lyckades anmäla mig på onsdagen för att på fredagen veta att jag inte längre fanns med på listan och att det gjordes säkerhetskontroller. Men tack vare hjälp från en journalist och lite påtryckningar så fick jag en inbjudan från Sipri som höll i arrangemanget.

Mottaki är skärpt, karismatisk och till skillnad från många av hans kollegor inom regimen så ler han ofta och har humor. Samtidigt får man också säga att han är en helt okej talare, med tanke på att engelska nog inte är hans första eller andra språk. De första 5 minuterarna var dock extremt pinsamma och jobbiga att lyssna på och det märktes att Mottaki hade svårt att ställa om till engelska, men efter ett tag lyckades han ganska bra. Dock så borde hans talskrivare i framtiden tänka på att Mottakis möjlighet att uttrycka vissa svåra engelska ord är tämligen begränsat.

Innehållet var dock inget nytt eller revolutionerande. Han pratade om hur Iran och den nuvarande regimen stött och arbetat för diverse nedrustningsavtal, att Iran samarbetar med IAEA och inte har något att dölja. Samtidigt som han menade att ”vissa stater” (underförstått USA) politiserar Irans atomprogram för att skifta fokus från det som sker i Irak. När det kom till Irak sa Mottaki att Iran stödjer den Irakiska regeringen och anser att det bästa sättet att uppnå stabilitet i Irak är att de utländska trupperna lämnar landet. Han krävde också en tidtabell från USA om ett tillbakadragande.

Det var också intressant att notera vilka andra som befann sig i rummet. Bortsett från Mottakis följe som till stor del bestod av folk från den Iranska ambassaden däribland ambassadören. Fanns också representanter från en rad andra ambassader och diktaturer som Kuba, Zimbabwe, Venezuela och Vitryssland.

Det mest skrämmande med Mottakis följe var tre filmare och fotografer som fanns med. Dessa ägnade hela föreläsningen att med skrämmande precision och noggrannhet filma alla som befann sig i lokalen. Medan SVT: s och TV4s kameror var riktade mot Mottaki och scenen spenderade regimens kameramän sin tid åt att filma publiken. Samtidigt som Rolf Ekéus insisterade på att alla skulle uppge namn och organisation innan de fick ställa frågor under den mycket korta frågestunden. Så om du är en Iransk oppositionell eller bara en iranier som har en kritiskfråga så kan du räkna med att regimen lätt sen kan räkna ut vem du är och hur du ser ut. Ekéus kanske borde ha tänkt på det.

Men det blev tre frågor sammanlagt. Två av dessa var rätt menlösa och tillät Mottaki att fortsätta prata på medan han blev ställd och helt undvek en fråga från en person som undrade varför regimen satt munkavle på och arresterar landets forskare och vetenskapsmän (själv fick jag inte ställa min fråga eftersom Ekéus insisterade på att ställa den sista frågan själv).

Protesterna…

Utanför utrikespolitiska institutet stod uppemot 200 personer och demonstrerade mot Mottaki och regimen. Missförstå mig rätt, jag förstår demonstrationerna, jag förstår ilskan och delar den. Inom räckhåll för dem finns en högt uppsatt representant som har många människors liv på sitt samvete och som egentligen förtjänar att sitta bakom lå och bom, istället får han träffa svenska ministrar och skämtar friskt med Rolf Ekéus och svenska journalister.

Men den Iranska oppositionen måste lära sig att vara smartare, för i dagsläget så ger man regimen gratispoäng. Det är aldrig okej att i en demokratistat slå ner poliser, försöka storma en byggnad och kasta ägg på helt oskyldiga personer. Man vinner ingenting på det. Jag är övertygad om att oppositionen hade vunnit mer idag om den hållit en tyst sittstrejk utanför. Istället hamnade fokus på oroligheterna och rubrikerna blev ”Våldsamma protester” och ”polisman slogs ner”.

Samtidigt satt Mottaki i en presskonferens och berättade om ”Iraniers rätt att protestera och uttrycka sina åsikter” och hur ”Iran respekterar deras åsikter”. Helt plötsligt lyckas en urartad demonstration få en företrädare för en vidrigregim att framstå som demokraten. För den som inte kan så mycket om Iran är bilden ganska klar, våldsamma protester utanför medan en leende minister pratar om rätten att tycka olika. Oppositionen måste helt enkelt bli smartare...

Maud och Bildt

Jag har nästan ingen som helst info om hur Mottakis möte med Bildt och Maud gick. Sträckte Maud fram handen? Sa någon av dem något vettigt? Någon som vet mer? Maila!!!

Varken svensk eller regimens media verkar inte ha gjort något större väsen av mötena, jag vet inte om det är ett bra eller dåligt tecken...

Annars en stressig dag…

Det har varit en tämligen stressig dag. Har aldrig fått så många samtal från journalister som bara ville fakta kolla. Vilket i sin tur är extremt roligt och betyder att den här bloggen och jag har ett visst förtroendekapital och trovärdighet, det är faktiskt extremt stort.

Noterat...

Mottaki är den högsta representant för regimen som besökt Sverige sedan Shahen. Själv har jag faktiskt fortfarande inte landat i vad jag tycker om det här besöket, men det beror och andra sidan på om Maud och Bildt gjorde ett vettig insats för mänskliga rättigheter eller inte.

måndag, maj 07, 2007

Mottaki and me...

Såg Mottaki tala på utrikespolitiska institutet lite tidigare idag, en bisarr upplevelse. Återkommer med reflektioner senare inatt när jag har mer tid..

söndag, maj 06, 2007

Hela havet stormar eller hand i syltburk?

Den historia som just nu överskuggar allt annat är fängslandet av Hossein Moussavian, en av regimens toppförhandlare i atomförhandlingarna, under Khatamis tid som president. Regimen vill fortfarande inte officiellt säga vad Moussavian har arresterats för, men rykten säger att det handlar om ”spioneri” och att han skulle ha sålt information om Irans atomprogram till EU-länder.

Den här historien är intressant av hemskt många skäl.

1) Moussavian var medlem i inflytelserika ”Supreme National Security Council” (SNSC). Moussavian arbetade väldigt nära Irans dåvarande chefsförhandlare Hassan Rowhani, som utsågs till SNSC av Khamenei.

2) Rowhani tillhör en av de mer moderata mullorna inom regimen och var en av de första som Khamenei bytte ut när Iran lade om kursen till en hårdare attityd mot väst.

3) Rowhani är avskydd av Ahmadinejad och fundamentalisterna. Bland annat ville Ahmadinejad åtala Rowhani för förräderi. Anledningen var att Rowhani gick med på att stoppa Irans urananrikning.

4) Det är Tehran ökände åklagare Saeed Mortazavi som håller i Moussavians fall. Vilket är väldigt olycksbådande för Moussavian. Det betyder att Moussavians öde är redan på förhand bestämt och att straffet kommer att bli hårt. Dödsstraff eller så får han hoppas på att han fortfarande har högt uppsatta vänner kvar.

5) Moussavian sitter i fängelse, alltså inte husarrest som det är brukligt när regimens egna män åker dit. Nu sitter Moussavian i Evin fängelset i Tehran och hans fall utreds av Informationsministeriet och underrättelsetjänsten. Vilket betyder att Moussavian inte har det särskilt bekvämt just nu.

6) Khamenei har tagit sin hand ifrån Moussavian. Varken Saeed Mortazavi eller Ahmadinejad skulle våga gå så långt mot en av regimens egna män utan att först ha informerat Khamenei.
Jag är själv lite osäker på vad det här är egentligen. Det är mycket möjligt att Moussavian ertappats med fingrarna i syltburken och det kan också röra sig om en falangstrid inom regimen. Det som talar emot att Moussavian ensam skulle ha sålt information till Tyskland är att om det hade varit helt sant så hade regimen inte gjort en sådan nyhet av gripandet. Moussavian hade förts bort, förhörts för att sen ”begå självmord” eller hastigt insjukna och dö. Istället har det blivit cirkus. Det som talar emot att det är en falangstrid är att det hela är för nära Khamenei, skulle Moussavian avslöja att Rowhani haft en del i det här så är Khamenei helt plötsligt inblandad.

Dagens vinnare är Ahmadinejad och Larijani. Ahmadinejad för att han kan peka på den förra reformistiska regeringen och fortsätta kalla dem för landsförrädare och nu med ammunition. Medan Larijani kan säga att anledningen till att sanktionerna kommer nu under hans ”vakt” är att han inte är redo att sälja ut sig själv. De närmaste dagarna blir väldigt intressanta, grips eller händer det något med Rowhani så är det fullt krig inom regimen.

Maud Olofsson gör mig nervös!

Jag blir fett less på svenska politiker som gång på gång visar en extrem okunnighet när det kommer till Iran frågan. Det är faktiskt näst intill förolämpande att Sveriges vice statsminister inför ett besök av utrikesministern från en av världens värsta diktaturer inte verkar ha gjort sin hemläxa.

I en intervju i DN så berättar Maud Olofsson att hennes främsta tecken på protest kommer att vara att hon komma att räcka fram handen för att skaka hand med Mottaki. Hon förklarar det med:

Vad jag förstår kommer han inte att ta mig i hand, säger Maud Olofsson som dock
säger att hon tänker sträcka fram handen mot sin iranske gäst. - För oss är
det viktigt att visa att kvinnor i Sverige kan få viktiga positioner.

För det första, det är inte bara fundamentalistiska islamister som vägrar ta kvinnor i hand. Den ”regeln” följer även en rad moderata muslimer, såvitt Olofsson inte hade tänkt göra en generell markering mot Islam och muslimer så har hon inte mycket att vinna där. Om Maud är för ”påträngande” så kan Mottaki i värsta fall åka hem och berätta att hans ”religion blev kränkt”.

För det andra så kan Mottaki visa på att Iranska kvinnor kan nå precis samma position som Maud Olofsson genom att peka på Fatemeh Javadi och säga, jo vi har också en kvinnlig vice president och han kan säga att Iran hade en kvinnlig vice president även under förra regeringen. Sen att Iran har 10 vice presidenter och att rollen är tämligen menlös är nog ingen argumentation som Olofsson vill och kommer att ge sig in på, för hon har förmodligen ingen aning om nåt av det här.

SÅ SNÄLLA SNÄLLA, är det någon på regeringskansliet eller Centerpartiet som läser detta be Maud läsa på innan. Snälla, förbered henne. Mottaki må vara en fundamentalistisk islamist men han är inte korkad. Han tillhör en av de vassare ministrarna inom Ahmadinejads stab och om det här är Maud Olofssons plan och argument så kommer hon inte bara att göra bort sig själv utan också göra den Iranska oppositionen en gigantisk björntjänst.

Vill någon ur hennes stab ha tips så kan ni alltid nå mig på mailen ;-)

fredag, maj 04, 2007

Sympatiskt?

Esbati skriver ett inlägg där han hyllar Sydafrikas regering för att ha bjudit in terrororganisationen Hamas ledare Ismael Haniyeh till ett officiellt statsbesök, som första icke-arabiskstat. Att det är Sydafrika som gör det förklarar Esbati med;
De som kämpade mot apartheid i Sydafrika kan på ett djupare personligt plan begripa de umbäranden som palestinierna utsätts för, och behovet av internationell solidaritet för att orka strida vidare mot förtryckarna.
Det låter ju ganska sympatiskt, men vad beror uttalanden som denna på? Han i artikeln är förövrigt samma minister som bjudit in Haniyeh....

torsdag, maj 03, 2007

Uppdaterat!

Orkade äntligen ta tag i och uppdatera länkarna. Inga större ändringar, lade till fyra och tog bort två som var inaktiva. Vill också tipsa om en blogg som inte får så mycket uppmärksamhet som den förtjänar, Jenny Travis blogg är alltid lika rolig och intressant att läsa. En annan är "chefen" vars blogg man hittar här....

onsdag, maj 02, 2007

Kortisar..

Mannen med guldbyxorna!

Lärare har varit en av många yrkesgrupper som demonstrerat mot och kritiserat regimen under de senaste åren. För bara någon månad sedan demonstrerade tusentals lärare utanför parlamentet och krävde högre löner. Många av dem arresterades också. Under den senaste veckan har lärarna åter börjat organisera sig och det har ryktats om strejk och ytterligare demonstrationer. Då kliver mannen med guldbyxorna in, übermullan ayatollah Khamenei.

Khamenei som varit nästintill helt frånvarande den senaste tiden höll ett tal inför ett par tusen ditkommenderade lärare. Under talet så hyllade han lärarna för att vara en av de grupper som ”hårdast stridit” för den islamiska revolutionen. Samtidigt varnade han att fienden ständigt försöker använda utbildningsministeriet för att fälla regimen. Alltså en varning till alla lärare som funderar på att demonstrera för högre löner, dem kommer att ses som fiender till regimen.

Samtidigt meddelade regimen att utbildningsministeriet fått 60 % i ökade anslag för att höja lärare lönerna.

Regimen kommer inte att prata med USA!

Det sa en talesman för regimen om möjligheterna för samtal mellan Iran och USA under Sharm El-sheikh konferensen. Själv tror jag att det är helt beroende på vem som åker från regimens sida, är det Ahmadinejad så är nog inte USA intresserad. Åker Larijani så kommer någon form av kontakt att tas...

tisdag, maj 01, 2007

Regimen förbjuder hårvax...

Regimen förbjuder västerländska frisyrer…

Regimen gör sin årliga ”vår räd” i Tehran och nu fokuserar man på ungdomars frisyrer och mobiler. Frisörsamfundet i Tehran har sagt att moralpolisen i Iran har förbjudit ”västerländska” frisyrer. Frisörsamfundet har skickat ut dekretet till samtliga frisörer i landet och säger att alla som bryter mot reglerna kommer att sparkas ur samfundet. Ännu är det oklart om vilka frisyrer som regimen ogillar, men det rör sig nog om långt hår, punkfrisyr och användandet av hårvax.

Men regimen nöjer sig inte bara med det utan förbjuder också plockande av ögonbryn, diverse ansiktskrämer och kosmetika. Under de senaste veckorna har regimen slagit till hårt mot kvinnor i Tehran området som brutit mot de ”islamiska lagarna”.

Samtidigt meddelade regimen att landets Telekommunikations ministerium kommer att börja filtrera ”omoraliska” video och ljudmeddelanden som skickas via mobiler.

Varje år vid den här tiden gör regimen något liknande för att skrämma upp främst ungdomar inför sommaren. Förra året grep man tusentals ungdomar för diverse brott mot de ”islamiska lagarna”, det kunde vara alltifrån att man haft för mycket smink till att ha lyssnat på ”fel” musik. Nu ger man sig på frisyrer och mobiler. Det regimen verkar ha svårt att fatta är att dessa räder inte direkt stärker dess popularitet.

“Sluta tjaffsa”

”Sluta tjaffsa”, det sa parlamentets talman Gholam-Ali Haddad-Adel idag till ledamöterna i Tehrans stadsfullmäktige. I sitt tal sa Haddad-Adel att ledamöterna borde lägga undan sina meningsskiljaktigheter och istället tillgodose befolkningens behov. Tehran tillhör en av de städer där reformisterna gjorde comeback och där fundamentalisterna åkte på stryk i förra årets val till stadsfullmäktige. Borgmästaren i Tehran Mahmoud Bagher Ghalibaf som förlorade presidentvalet och har ett förflutet inom Revolutionsgardet har hittills hållit sig väl med reformisterna till fundamentalisternas stora vrede.

”USA förhandlar med terrorister”

Regimens chefsförhandlare Ali Larijani sa idag att USA håller hemliga samtal med terrorister i Irak. Det sa Larijani på en presskonferens efter att ha träffat storayatolla Sistani i Irak, samtidigt som han förnekade att Iran stödde terrorister. Jag vet faktiskt inte om jag helt litar på Larijani och undrar då vilka grupper det är som USA skulle ha talat med. Är det Sadr-milisen? Isf blir det intressant att regimen kallar dem för terrorister.

Själv blir jag lite nyfiken eftersom om det hade varit så att Larijani verkligen haft bevis så hade han lagt fram det och sänkt USA. Istället ger han inga detaljer och kommer med en svepande anklagelse, vilket skulle kunna tyda på att regimen vet något men vill inte säga det högt. Samtidigt tror jag inte att man kan avfärda det här eftersom det kommer från Larijani och inte Ahmadinejad. Men, ja, får se om utländskmedia nappar på det här och om det framkommer lite mer om vad Larijani snackar om.