måndag, april 30, 2007

Solana outar Khamenei...

Åååååå… jag är så chockad!

Idag sa Ahmadinejad att Iran kommer att närvara på säkerhetsmötet om i Irak i Sharm el-sheikh 3-4 maj. De senaste dagarna har regimen dragit ut på beskedet om sin närvaro och agerat som ett barn i trotsåldern, ena dagen lutat åt ett ja och andra dagen åt ett nej. Men redan för tre dagar sen skrev jag att regimen kommer att närvara för det finns inget annat i deras sinnesvärld. Man kan inte upprätthålla den retorik som regimen har och samtidigt vägra åka till en konferens om ett grannlands säkerhetsläge. Samtidigt söker regimen legitimitet, skulle jag imorgon arrangera en storkonferens i Beirut om toalettpapprets framtid och bjuda in regimen så är jag säker på att dem skulle skicka en representant. Själv är jag lite oroad över hur bra jag känner den här regimen ;-)

Solana outar Khamenei…

Efter sitt möte med regimens chefsförhandlare Ali Larijani, så ska Javier Solana ha sagt att diktatorn Khamenei kan tänka sig att inleda direkta förhandlingar med USA. Solana sa också att han skulle diskutera saken med USA: s utrikesminister Rice.

Men så fort det här kom ut fick Khamenei genast enorma problem. Skulle han vara redo att samtala med djävulen? Skulle han tänka sig direkta förhandlingar med USA? Han står ju över allt sådant. Men det var inte bara ett ego problem utan också för att den fanatiska fraktionen nog genast skulle ge sig på honom. Direkta förhandlingar med USA är för fanatikerna lika otänkbart som yttrandefrihet och Pridefestivaler.

Så idag gick Larijani ut och förnekade envist att han och Solana ens skulle ha diskuterat samtal med USA. Det är självklart skitsnack, det är klart att dem båda har diskuterat det och att Larijani påpekat för Solana att Khamenei och regimen är redo för förhandlingar.

Det Larijani inte hade räknat med var att Solana skulle hålla en presskonferens om det. Så medan Larijani hoppas att Solana tar med sig Khameneis förhandlingsvilja till Rice och amerikanerna så beslutar Solana att dela med sig det till resten av världen. Det här tvingar Khamenei att genast förneka några sådana tankar ens passerat hans huvud.

söndag, april 29, 2007

Lillebror...

Min lillebror har börjat blogga, det verkar inte vara så himla ofta eller aktivt men han bloggar iaf. Så vill du läsa om fotboll, traktorer och manligkärlek så är det här bloggen för dig.

Ahmadinejad och ungdomen...

Under torsdagen höll Ahmadinejad ett tal som var riktat mot unga Iranska kvinnor. Han började med att säga att hans regerings viktigaste uppgift var att respektera dem unga. Han pratade också om kulturella värderingar och hur viktigt det är att Iranska kvinnor behåller sin tro till islam. Men la samtidigt till att det är oerhört viktigt att ungdomar behåller sin ”värdighet” och respekterar Islams lagar och regler, m.ao hijab. Han avslöjade också att hans regering tillsatt ett råd som ska komma med råd och nya strategier i hur unga Iranier ska spendera sin fritid. Misstänker att det här rådets förslag kommer att innebära att killar ska gå med i Bassijs och kvinnor ska vara hemma och föda barn.

fredag, april 27, 2007

Uppdateringar...

Irak kickar ut MKO

Den Irakiska regeringen är nu på väg att sparka ut Folkets Mujaheddin. Det efter ett önskemål från regimen samtidigt som Irakierna inte har mycket övers till organisationen efter dess samarbete med Saddam regimen. Folkets Mujaheddin var länge den ledande oppositionsgruppen mot regimen men efter att ha tagits Saddams sida i Iran-Irak kriget förlorade organisationen både stöd och anseende hos Iranier. Den Irakiska regeringen har nu tillsatt en kommitté som ska arbeta med deportationerna. Men det ser inte ut som att Irak kommer att skicka MKO-medlemmarna tillbaka till Iran.

Sharm al-Sheikh konferensen..

Den 3-4 maj kommer ännu ett säkerhetsmöte om Irak att hållas i Sharm al-Sheikh i Egypten. Hittills har samtliga inbjudna länder i regionen sagt ja, utom Iran som avvaktar. Regimen är inte helt säker på ”tiden, innehållet och platsen” för konferensen. Men det är fullständig bullshit och regimen kommer att närvara.

Nästa stöt..

Regimen representant i UNESCO vill nu få FN att förbjuda ”kränkningar av religioner, kulturer och civilisationer”. Det här är en del av efterspelet efter filmen ”300”.

Förhandlingar...

Igår höll regimens chefsförhandlare Ali Larijani och EU: s Javier Solana ett femtimmar långt möte för att hitta ingångar till nya samtal om regimens atomprogram. Regimen har inte sagt något konkret om själva mötet men Larijani har uttrycker samtalen som ”goda och konstruktiva”.

torsdag, april 26, 2007

onsdag, april 25, 2007

Ahmadinejad utser ny rådgivare..

Idag utsåg Ahmadinejad en ny politisk och säkerhetsrådgivare, Rulloah Hosseinian. Hosseinian tillhör den fundamentalistiska falangen och är mullah av graden Hojatoleslam.

Han anklagades av reformister för att ligga bakom en rad mord på sekulära Iranier, medan han i sin tur anklagade reformisterna för att ligga bakom kedjemorden på intellektuella 1998. Saeed Emami som senare greps för morden begick enligt regimen självmord i sin cell.

Emami blev så småningom Hosseinians efterträdare som vice underrättelseminister under Ali Fallahian. Fallahian i sin tur var underrättelseminister under Rafsanjani. Fallahian är sedan 1996 internationellt efterlyst för Mykonos morden och sedan 2007 för terrordådet i Buenos Aires 1994 som krävde 85 liv. Fallahian är också åtalad för att ha planerat mordet på Kazem Rajavi.

måndag, april 23, 2007

Uppdatering...

Regimen visar prov på humor..

Regimen i Iran erbjöd igår dem 15 brittiska soldater som greps av regimen för några veckor sedan att hjälpa dem i deras skrivande av sina memoarer. Regimen är villig att skicka över bilder, kassettband och videofilmen som ”visar på britternas glädjefyllda tid” under sin tid i Iran. Men regimen kommer bara att hjälpa britterna om de får ”garantier” att soldaterna inte kommer att straffas av den brittiska regeringen. Och dem säger att fanatiker inte har humor…

Regimen hoppas..

Regimen verkar nu verkligen hoppas på nya förhandlingar med EU-länderna om landets atomprogram. Irans chefsförhandlare Ali Larijani kommer att möta Javier Solana igen nu på onsdag och regimen gläds över att EU inte ställt några krav på Iran inför det här mötet. Regimen utrikesdepartement säger att ”utsikterna om ett fungerande avtal” är möjliga.

Vad som förändrats är dock lite oklart bortsett från att Solana gått med på att träffa Larijani personligen och utan några förbestämda krav.

Ahmadinejad vill sabba för Larijani..

Intressant är också att se hur Ahmadinejad gör att för att försvåra Larijanis arbete. Idag så attackerade han den Europeiska Unionen för dess ”ensidiga ställning till förintelsen” och uttalandet gjorts i en intervju med en spansk tv-kanal.

Noterat..

Något annat som kan noteras är att regimen nu går till attack mot Ryssland. Chefsförhandlaren Larijani som oftast uttrycker sig tämligen diplomatiskt varnade idag Ryssland i ganska hårda ordalag för att göra byggandet av Bushehr-verket till en politisk fråga. Regimen misstänker att Ryssland förhalar byggarbetet på Bushehr efter påtryckningar av USA medan ryssarna menar att regimen misslyckas med att uppfylla sina ekonomiska åtaganden.

Lite mer om 300...

Kulturministern Mohammad-Hossein Saffar Harandi uppmanade igår alla iranska artister att ”svara på Hollywoods förolämpande och anti-iranska film”. Det är givetvis filmen 300 han pratar om. Harandi sa att filmen var ett beräknat drag från landets fiender för att ta ”hämnd på den iranska nationen”. Hrmm, argumentationen känns lite bekant...

Förövrigt..

Så har den här bloggen fyllt lite mer än 2 år, första inlägget publicerades 27/3 2005. Det har blivit 867 inlägg. Märkligt vad tiden går fort...

söndag, april 22, 2007

Jag lovade, men kan inte låta bli för det är så rooligt..

Under helgen så bad jag en kompis sammanställa lite länkar åt mig om den lilla kampanj som just nu drivs mot mig från tokrojalister och allmänt galna människor. Det var en diger samling text, det handlar om närmare 40 inlägg fördelade på ca: tre bloggare. Nu har jag inte läst alla men huvudinnehållet är bla, att jag är regimvän, ett hot mot Iran, svikare osv, osv. En del av texterna är faktiskt stoor humor...

Här är "alla" inlägg som hittades...

http://ardi.rastakhiz.org/blog/?p=254
http://ardi.rastakhiz.org/blog/?p=467
http://ardi.rastakhiz.org/blog/?p=471
http://ardi.rastakhiz.org/blog/?p=472
http://ardi.rastakhiz.org/blog/?p=473
http://ardi.rastakhiz.org/blog/?p=475
http://www.ardi.rastakhiz.org/art/2007/fp/ms.pdf
http://ardi.rastakhiz.org/blog/?p=367
http://ardi.rastakhiz.org/blog/?p=470
http://ardi.rastakhiz.org/blog/?p=469
http://ardi.rastakhiz.org/blog/?p=468
http://nimafromiran.blogspot.com/2007/02/gammal-luf-ordfrande-hetsar-fram-krig.html
http://nimafromiran.blogspot.com/2007/02/kurdistan-och-iranierna-i-luf.html
http://nimafromiran.blogspot.com/2007/03/christoffer-jansson-lmnar-luf-besviken.html
http://nimafromiran.blogspot.com/2007/04/luf-medlemmar-fr-instruktioner-infr.html
http://nimafromiran.blogspot.com/2007/04/majeed-safaee-ger-sig-p-iranier-och-fr.html
http://nimafromiran.blogspot.com/2007/04/varfr-kallas-majeed-safaee-khatamivn.html
http://nimafromiran.blogspot.com/2007/04/majeed-safaees-lgner-avsljas.html
http://nimafromiran.blogspot.com/2007/04/ardavan-khoshnood-utmanar-majeed-safaee.html
http://nimafromiran.blogspot.com/2007/04/radiointervju-med-ardavan-khoshnood-om.html
http://nimafromiran.blogspot.com/2007/04/alla-vill-vara-med.html
http://nimafromiran.blogspot.com/2007/04/majeed-safaee-jmfr-iranier-med-radikala.html
http://iranframforallt.blogspot.com/2007/02/svar-till-ngra-kommentarer-i.html
http://iranframforallt.blogspot.com/2007/02/luf-och-kurdistan-frgan.html
http://iranframforallt.blogspot.com/2007/04/majed-safaee-en-khatamianhngare-och.html
http://iranframforallt.blogspot.com/2007/04/arvin-brjar-blogga-igen-ardavan-i-radio.html
http://iranframforallt.blogspot.com/2007/04/ardavan-i-radio.html
http://iranframforallt.blogspot.com/2007/04/majed-safaee-och-hans.html
http://befriairan.blogspot.com/2007/01/majed-safaee-vem-r-det-ardavan-har.html
http://befriairan.blogspot.com/2007/02/borgerlig-regering-vill-inte-ha.html
http://befriairan.blogspot.com/2007/02/ofattbart-vissa-saker-vet-man-t.html
http://befriairan.blogspot.com/2007/04/majed-safaee-mste-ha-glmt-oss-majed.html
http://ashkano.blogspot.com/2007/04/no-more-advertisement.html
http://ashkano.blogspot.com/2007/04/luffaren-frn-iran-tolka-det-som-ni-vill.html
http://www.setiz.se/sv/prs/pub/fdiI.pdf
http://iranifokus.blogspot.com/2006/06/iran-i-lufls.html

Annars...

Spenderade annars helgen i Örebro och komrix som var oerhört trevligt och lärorikt. Har också flyttat till Stockholm och börjar mitt nya jobb imorgon, ska bli oerhört skoj. Återupptar Iran bloggandet från och med imorgon...

fredag, april 20, 2007

Iran och så lite privata nyheter..

Utrikesministeriet förnekar...

Utrikesministeriets talesman Mohammad-Ali Hosseini förnekade idag uppgifterna från amerikanskt håll att den Iranska regimen skickar vapen till Talibanerna i Afghanistan. Enligt USA lyckades de amerikanska styrkorna i Kandahar förhindra en vapenleverans till Talibanerna. Vapnen ska ha varit tillverkade i Iran. Jag tror faktiskt på Hosseini när han förnekar, för om det är så att regimen skickar vapen till Talibanerna (är rätt säker på att dem gör det) så är det inte regeringen eller armén som gör det. Det är revolutionsgardet och dem har utrikesministeriet inte någon som helst makt över...

Ingen får backa..

Ahmadinejad trummar på och igår höll han ett tal i staden Fasa och sa bland annat att "ingen får backa från Irans rätt till atomenergi, inte ens för en dag". Kan nog tolkas som kritik och hot mot Ali Larijani, regimens chefsförhandlare, som idagarna ska möta Javier Solana för att diskutera Irans atomprogram och möjligheterna till fortsatta samtal.

Åså det privata...

Har idag fått ett nytt spännande och säkerligen stimulerande jobb som också innebär att jag kommer att flytta till Stockholm igen. Vilket också känns oerhört skoj, men nu till helgen bär det av till Örebro och Folkpartiets komrix. Det ska också bli hur skoj som helst...

torsdag, april 19, 2007

Dagens skörd...

Mördade i Islamsnamn frigavs...

Högsta domstolen Iran har under kort tid friat sex personer som var dömda för mord. Dessa sex tillhör Bassijs, en av regimens miliser, och har enligt uppgifter mördat fem personer i Kerman i centrala Iran. Skälet till morden var att dessa fem personer ansågs vara ”moraliskt korrupta” och eftersom morden skedde i ”islams namn” frigavs de sex personerna.

Spara pengar enligt Islam...

Regimen presenterade idag en ny modell för islamiskt banksystem. Systemet har tagits fram i samarbete mellan Irans centralbank och religiösa experter. Nu måste detta nya system godkännas av regimen och när det är gjort så får vi veta hur man på islamiskt sätt kan spara pengar. Enligt Islam är ränta förbjudet.

Lite politik..

Ahmadinejad till attack...

Ahmadinejad verkar vilja ta tillbaka all den tid som han fick sitta ute i frysboxen medan Larijani och Khamenei redde ut situationen med de 15 gripna britterna. Idag var han ute och skrädde inte på orden när han sa att den iranska armén kommer att ”hugga handen av” de utländska makter som hotar Irans territorium. Men han försökte också att vara diplomatisk när han sa att regimen kan tänka sig att etablera ”relationer med alla stater och nationer utom den sionistiska regimen”.

Oljeminister i trubbel...

Men dagen har inte bara inneburit hätska propagandatal från Ahmadinejad. Återigen har han problem med sin regering och just nu går det rykten om att hans oljeminister Kazem Vaziri som varken var Ahmadinejads första eller andra val till posten är på väg att få kicken. Anledningen misstänks vara att regimen inte drar in tillräckligt mycket pengar på oljan och att stora investeringar har uteblivit. Så idag fick regimens vice president, Parviz Davoudi gå ut och döda alla rykten om att Vaziri är på väg ut. De båda anlände tillsammans till den Internationella olja, gas och petrokemiska utställning som hålls i Iran just nu. Davoudi kommenterade också ryktena genom att säga, ”följ inte rykten och håll er till verkligheten”.

Polischefen till attack...

Polischefen gick under onsdagen till attack mot Tehran borna för den kritik som polisen fått efter den senaste räden mot kvinnor som inte klär sig enligt den islamiska lagen. Han sa att kritiken är ”politiskt motiverat” och menade att dem som kritiserade polisen bara försökte vinna popularitets poäng inför parlamentsvalet. Han avslutade med att säga att kvinnor som klär sig i korta kläder, har mycket smink och visar sitt hår kommer att bli ”konfronterade”. Han avslutade med att säga att över en miljon iranska kvinnor varnades förra året i Iran för att inte klä sig tillräckligt islamiskt och närmare 10 000 fall gick till domstol. Det han dock inte nämnde är de 1000 tals fall där polisen bara griper kvinnor utsätter dem för sexuellt våld under förespeglingen att dem inte följt dem islamiska lagarna eller klätt sig utmanande.

Noterat:

Iranier oroas just nu av en mystisk sjukdom som hittills dödat sju personer och ytterligare 15 har insjuknat och är satta under karantän. Symptomen sägs vara, feber, halsont och inflammerad nacke. Men läkarna har uteslutit både fågelinfluensa och kolera.

Regimen planerar på att hålla den första internationella seminariet om ”profeten Mohammeds dygder”. Runt 50 muslimska stater beräknas delta. Konferensen syftar till att hitta strategier för att stärka utbildningen i muslimska skolor.

tisdag, april 17, 2007

Jag har fett lessnat...

Jag har lessnat och tänker för första och sista gången här på bloggen göra ett mer personligt inlägg. Under en längre tid har ett gäng personer ute i bloggsfären drivit någon form av kampanj mot mig. Detta ”braintrust” främsta argument är att jag egentligen är "regimanhängare" och att jag aktivt ska ha "stött Khatami".

Alla som någonsin läst den här bloggen, känner mig eller träffat mig förstår nog att det här är rena fabler och lögner. Jag har ignorerat det ett bra tag nu eftersom "attackerna" kommer ifrån människor som befinner sig lååååångt ifrån den politiska mittfåran och som kan betecknas som rättshaverister med för mycket tid, men jag har ändå börjat lessna på skiten.

De två senaste attackerna finns att läsa här och här, och mitt bemötande finns i kommentarerna (här och här). Hade egentligen tänkt att skriva ett längre inlägg, men inser snabbt att jag verkligen inte orkar lägga ner mer tid på idiotin, blir mest matt och trött...


Förövrigt är detta alla bloggposter som jag har skrivit om Khatami, den som hittar något inlägg där han hyllats får gärna visa det för mig...



Personen bakom bloggen, Nima from Iran...

Och ja, braintrusten samlar styrka och fortsätter..

Fortfarande inga bevis bara insuniationer och hänvisningar till vad en del vänner "minns". Intressant då att jag har andra mer oberoende personer från gruppen som inte alls delar samma "minnesbild", men ja det gäller att komma ihåg att dessa anklagelser kommer ifrån en person som anser det vara en "skyldighet att älska sin egen nation", fascicm någon? Det blir också roligt när personen som kallar LUF för en sekt samtidigt okritiskt hyllar en död diktator och önskar att han återvänder till makten. Iran nästa nekrokrati?

Kan också klargöras att denna person försökte bli medlem i LUF och fick ett nej eftersom hans demokratiska sinneslag inte direkt är liberalt.

Har också märkt att det tydligen skrivits spaltmeter om mig och temat på en del bloggar och ja, man blir bara matt... Men lovar, det sista inlägget om det här och imorgon börjar jag blogga om viktigare saker....

Svenskarna fria

Idag släppte regimen de två svenskar som hållits fågna och dömdes till två års fängelse för spioneri samt för att ha arbetat illegalt i Iran. Regimen säger att de två svenskarna frigavs efter en begäran från de svenska myndigheterna och att regimen ville visa "good will". Urban Ahlin fanns på plats och han tackade den Iranska regimen för att ha tagit väl hand om de två svenskarna.

Det är självklart väldigt glädjande att de två svenskarna nu får åka hem till sina familjer, dock är jag lite intresserad över att se vad regimen fick i gengäld.

Är i Umeå fram tills imorgon, återkommer med mer bloggande snart...

söndag, april 15, 2007

Regimen vill ha Pelosi..

Idag citeras Mohammad-Nabi Roudaki som också är vice ordförande i parlamentets utrikesutskott säg att Iran är "redo att träffa Pelosi".

Mer om 300...

Regimen försöker nu få sina grannländer att förbjuda filmen. Igår protesterade Iranska ambassadören i Förenade Arabemiraten över att filmens premiär. Regimen ser premiären som ett "negativt inslag" i relationerna mellan länderna.

Khatami till Italien...

Irans förre president Mohammad Khatami fortsätter att dra nytta av den "goodwill" som Ahmadinejads katastrofala presidentperiod skapat åt honom och hans tid som president. Nu närmast är Khatami inbjuden för att resa till Italien och tala om sitt arbete med "dialog mellan civilisationer", som egentligen är skitsnack. Khatami kommer också att få träffa påven och vatikanens premiärminister.

lördag, april 14, 2007

300 och dum nationalism

Var och såg filmen 300 häromdagen, dels för att jag hört att det var en bra film och dels lite nyfiken över uppståndelsen. Filmen har kritiserats inte bara från regimen men också från en rad exiliranier för att filmen framställer iranier som onda.

Och visst kan man se det så.

Om man är
1) spritt språngande galen.
2) ”dum nationalist”

För det första, man skulle kunna tolka in lite allt möjligt in i den filmen. Är du emot Irak-kriget så kan du komma ut från biosalongen och hävda att filmen är en neokonservativ våt dröm och är du neokonservativ kan du hävda att filmen är ett bevis på det moraliska förfallet i Hollywood osv.

Min personliga teori är att filmen är en konservativ och puritanskt konspiration som ska övertyga alla kids om att disciplin och välansade skägg är bättre än slacking, sex och piercings. Men det får bli en helt annan inlägg, namnlista och medföljande debattartiklar.

Reaktionen från regimen är inte helt oväntat, den tar givetvis varenda möjlighet till att hävda sin utsatthet och trumma på antiamerikanismen. Det som jag stör mig på är när Iranier utanför Iran blir så upphetsade att man startar namnlistor, skriver debattartiklar och tar till sådana brösttoner för att stoppa en film. Det är ett problem! För det visar att en del iranier dels verkar sakna förståelse för vad yttrandefrihet egentligen innebär och dels visar det på ”dum nationalistiska” tendenser.

Jag hejjar på Iran under fotbolls-VM och blir glad när Anja tar guld men jag blir faktiskt inte fullt så upphetsad över att Persien var världens centrum för 2500 år sen och gråter inte på Gustaf II Adolfs dödsdag. Visst det är lite coolt med att Persien dominerade världen, men det stannar där och jag har svårt att hetsa upp mig.

Medan för många så är Irans historia och främst den tiden då Persien sträckte sig över halva jordklotet nästan lika med himmelriket. Historiebeskrivningen från den här tiden hos en del iraniern är oerhört naiv och den här tiden beskrivs som den bästa på jordklotet. Det är som att inget varit så bra som det var då och att inget kommer att bli bättre än det var då. Sen struntar man fullständigt om det är sant eller om det verkligen inte är så att det säkerligen var ett helvete att leva på den tiden. Det är ”dum nationalism”.

”Dum nationalismen” skapar också problem i demokratikampen och den Iranska regimen utnyttjar det till max. ”Dum nationalismen” gör tillexempel att många iranier inte kan tänka sig ett självständigt Kurdistan oftast med den vaga motiveringen om Irans "nationella suveränitet".
Som att Iran verkligen skulle bestå utav en enda ”nation” som verkligen skulle ha så mycket gemensamt.

Jag har hört många sekulära iranier och som kallar sig för demokrater hävda att dem hellre skulle dö och hellre stödjer regimen än tillexempel ser ett självständigt Kurdistan, självstyrande arabisk del eller om USA skulle få för sig att göra en repris av Irak-kriget. Det här utnyttjar givetvis regimen, dels genom att ständigt spela olika etniska grupper mot varandra och använda sig av en nationalistiskretorik som går hem hos en del. Ahmadinejad är ett strålande exempel. I början av sin presidentperiod var Ahmadinejads retorik religiöst nu är den extremt nationalistisk.

För att förtydliga min poäng så kan man jämföra reaktionerna mellan två filmer med samma tema, 300 och Braveheart. Två krigsfilmer med goda hjältar som står emot en stor, ond imperium som vill åt deras mark och frihet. Fast jämförelsen är inte helt korrekt, eftersom den goda killen i Braveheart faktiskt genomgående framställs som en hyvens kille medan Leonidas i 300 är homofobisk, kung över en fascistisk stat, känslomässigt störd och kommer att släppa ut sin son utan kläder mitt i vintern för att dräpa en varg med händerna när sonen fyllt 7 år.

Men hur som helst, jag minns inte att engelsmän upprördes eller skapade namnlistor för att stoppa Braveheart eller menade att filmen framställde engelsmän som onda. Varför då? Jo, en förklarning är att ”dum nationalismen” inte är lika stark hos engelsmännen och att dem har en vettig mått av distans till sin historia. Det trots att Braveheart har en mer realistisk story som man skulle kunna hävda att biopubliken skulle kunna köpa som sann jämfört med 300, där perserna går i krig med en 10-meter lång snubbe som uppenbarligen inte kände smärta, har bödlar med yxor som armar och spartaner som går till krig iklädda minimala toga kalsonger.

Om själva filmen, jo extremt cool och häftig action som bör ses på bio. Ska nog själv försöka se den igen, snart…

onsdag, april 11, 2007

Håll dig hemma Pelosi!

Demokraternas Nancy Pelosi verkar ha fått smak för diktaturvurmande efter sitt besök i Syrien. Nu planerar hon att eventuellt besöka Iran och min spontana reaktion är att hon måste ha ett hål i huvudet. Under sin resa till Syrien, där hon bland annat träffade presidenten och diktator Bashar Assad, nämnde hon inte en enda gång Syriens katastrofala behandling av oppositionella och landets brist på demokrati. Pelosis diktaturvurmande gick så långt att hon till och med kritiserades av Human Rights Watch.

Så nu funderar samma person göra en PR-resa till Iran och regimens propagandaapparat gnuggar händerna. Varför, ja delvis för att kunna jävlas med president Bush och delvis för att visa upp att demokraterna har en plan för att stabilisera mellanöstern. Så nu ska Nancy Pelosi åka till Iran för att öppna upp för en dialog med fundamentalisterna och Ahmadinejad.

Visst, det hade kunnat vara försvarbart om Pelosi hade valt att träffa Larijani eller Rafsanjani på neutralmark. Men nej, hon ska åka till Iran, låta regimen utnyttja henne till fullo och förmodligen hålla käften om regimens brott mot de mänskliga rättigheterna. Allt för att träffa en halvgalen president med minimalmakt över utrikespolitiken. För Pelosi kommer inte att komma i närheten av att få träffa Khamenei, för han har mer att förlora på att kopplas ihop med henne än vad han har att vinna på att träffa henne.

Förövrigt lite komiskt att en diktator inser att han har mer att förlora på att sammankopplas med en demokrat än tvärtom...

tisdag, april 10, 2007

Tecken på ett fiasko?

Just när man tappat hoppet om utrikesbevakningen i svenskmedia så hittar man något att klamra sig fast på. Titti Nylander på ekot visade att hon gjort sin hemläxa när hon påpekade att utspelet från regimen förmodligen är ett större bevis på fiasko än framgång. Även om min tilltro till den ryska staten inte är så hög när det kommer till frågor som rör Iran.

Man ska komma ihåg att Ahmadinejad egentligen skulle komma med den ”stora nyheten” till regimens nationaldag i februari, men det blev ingen stor nyhet. Istället skapade regimen en fjantigt jippogrej som ”nationella dagen för atomteknologi”. Det här “utspelet” ska visa dels att regimen inte tänker backa och att atomprogrammet är för att stanna och dels tvinga väst till nya förhandlingar.

Det finns två intressanta saker att notera, chefen för Irans atomenergi organisation, Reza Aqazadeh, säger att regimen nu planerar att installera och kicka igång 50 000 centrifuger samtidigt planerar regimen att annonsera byggandet av två nya kärnkraftsverk inom kort.
Det andra är att andra mer hökaktiga män inom regimen börjar prata om en eventuell dialog och förhandling med USA. Däribland parlamentets talman Gholam-Ali Haddad Adel som uppmanade väst att börja prata med Iran ”som en självständig stat”. Haddad Adel är egentligen en klåpare utan någon större makt och med väldigt lite att säga om regimens atomprogram men det är signifikativt att han nu kan tänka sig samtal med ”den store satan” även om han ställer ”krav”.

måndag, april 09, 2007

Atomprogrammet...

Idag kom det sedan länge väntade beskedet från Ahmadinejad om Irans atomprogram, samtidigt döptes den 9/4 till ”nationella atomenergi dagen”. Dock är det oklart om dagen blir en helgdag i framtiden, men elever på skolorna fick idag ägna sin dag åt att lyssna på Ahmadinejad och kommenderades ut på gatorna för att på olika sätt hylla ”framgången”.

Ahmadinejad körde sitt vanliga race och menade att ”atomenergi” är det ”iranska folkets rättighet” osv. Samtidigt skickade regimen fram Irans chefsförhandlare för att betona regimens vilja till förhandlingar, Larijani berättade att han inom kort kommer att kontakta Javier Solana. Samtidigt uttryckte Larijani förhoppningar om att EU inom kort kommer att acceptera Irans atomprogram.

söndag, april 08, 2007

Vinnare och förlorare...

Under de senaste dagarna har medier (menar då svenskmedia) mer eller mindre utsett regimen som vinnare i den senaste konflikten mellan Iran och Storbritannien. Jag motsätter mig inte att regimen kan ha tagit några poänger i hela den här konflikten det jag stör mig på är den fullständiga brist på professionalitet och kompetens som verkar råda hos svenskmedias utrikesredaktioner. Det blir smått pinsamt när Rapportredaktionen på Sveriges television hävdar att Irans verkliga makt finns i väktarrådet och att väktarrådet har med ”stigande oro iakttagit president Ahmadinejads utfall mot väst och kanske Irans beslut att fortstätta anrikningen av uran”.

För det första, Irans verkliga makt finns hos Khamenei. Väktarrådets makt över utrikespolitiken är minimal och dessutom utgörs väktarrådet av 6 mullor som utses av Khamenei. Alla beslut som rör Irans atomprogram handhas av Khamenei, det är knappast Ahmadinejad som bestämt att anrikningen av uran ska fortsätta. Det är inte heller Ahmadinejads utrikesdepartement som förhandlar med omvärlden, det är Khameneis högra hand Ali Larijani.

Det som är skrämmande är att om rapporteringen är lika bristfällig från resten av världen så gör man nog sig själv en tjänst genom att skita i SVT sändningarna framöver.

Men i frågan om vinnare och förlorare.

Ahmadinejad utsågs ganska tidigt till vinnare i den här konflikten, och ja han är en vinnare på flera sätt. Han ökade sin popularitet i den muslimska världen och säkert en del popularitet hos moderata Iranier hyste farhågor om en långvarig konflikt. Men han är också en förlorare, det Storbritannien lyckades med var att befästa bilden att det inte rörde sig om ett gripande utan en kidnappning av brittiska soldater. Det lär inte ha stärkt Ahmadinejads redan svaga position bland världens ledare och främst i västvärlden där en del ledare till och med kallade handlingen för kidnappning. Samtidigt är Ahmadinejad en förlorare på hemma plan, hos sina kärntrupper. Det var dem som demonstrerade utanför den Iranska utrikesdepartementet och krävde dödsstraff för britterna och i deras ögon gav Ahmadinejad vika för Storbritannien.

Khamenei och Larijani är förlorare eftersom hela den här historien inte kommer att betyda att ledare för EU-länderna kommer att vara mer villiga till förhandlingar med en regim som sysslar med ”kidnappning”.

Bland vinnarna tillhör de moderata krafterna inom regimen som den här gången vann fighten mot fundamentalisterna. De moderata mullorna visade att de hade Khameneis öra och uppmärksamhet medan fundamentalisternas önskan om ”riktig konflikt” inte vann något gehör hos Khamenei.

lördag, april 07, 2007

Kortisar..

Ska Shalit friges?

Medier inne i Iran säger att den Israeliska soldaten Gilad Shalit som kidnappades av Hamas för mer än 10 månader sen är på väg att friges. Det är premiärministern Mahmoud Abbas som tydligen trycker på Hamas för att inom kort frige Shalit. Abbas hoppas att Israeliska myndigheter ska frige ”hundratals Palestinier” som hålls i Israeliska fängelser men tillägger att Shalits frigivning inte hänger på frigivningen av de palestinska fångarna.

Men Abbas har tidigare lovat Shalits frigivning och misslyckats med att leverera.

Efterspel...

Jag förutspådde att regimen direkt efter frigivningen av de 15 brittiska soldaterna skulle återuppta en mer hätsk retorik mot britterna och britternas “kränkning” av Irans territorium skulle vara huvudämnet under fredagsbönen, men jag hade fel.

Den viktigaste fredagsbönen hålls i Tehran och direktsänds i statens TV och radiokanaler, vanligtvis ska den hållas av den konservative Ahmed Khatami, men nu plockades han bort till förmån för Khameneis nära vän Ahmad Jannati som också är ordförande för väktarrådet.

Han höll en relativ låg profil i frågan och ägnade sitt tal åt någon form av marxistisk analys om hur USA och Israel var på väg mot en ”internkollaps”. Samtidigt som han försökte mildra kritiken mot Ahmadinejad genom att påstå att presidenten är en populär figur i Egypten och att alla bör stödja regeringen.

Misstänker att det är så att Khamenei vill lugna ner båten och återigen få någorlunda normala relationer med EU länderna igen. Att bara några dagar efter frigivningen börja fördöma Storbritannien skulle nog inte generera den positiva PR som regimen så desperat behöver inom EU länderna. Det komiska med hela den här händelsen är att den har stärkt de moderata mullornas makt hos Khamenei och ytterligare försämrat fundamentalisternas position.

torsdag, april 05, 2007

Khamenei bakom scenen...

Gårdagens händelser var helt regisserade från Khamenei. Ahmadinejad lovar att hålla en presskonferens där de gripna brittiska soldaternas öden eventuellt skulle tas upp. Men på själva presskonferensen som var mer ett tal från Ahmadinejads sida så avslöjar han att soldaterna benådats av Iran som en ”gåva till det brittiska folket”. De femton soldaterna hade alla erkänt och bett om ursäkt och därför kunde regimen släppa dem. Samtidigt säger också regimen att man fått ett brev från Storbritannien där man bett om ursäkt för intrånget samt lovat att aldrig upprepa det.

Jag står fortfarande vid min tes att detta inte var en medveten kidnappning beordrat från högre ort, att det handlar om ett gäng revolutionsgardister som lite på eget bevåg gripit 15 brittiska soldater på vad som de själva ansett vara iransktvatten. För man ska komma ihåg att regimen inte är korkade, den här händelsen har inte direkt stärkt regimens anseende och kort när det kommer till den viktigaste frågan för regimen just nu, atomprogrammet.

Jag ställer mig också skeptisk till påståenden om att regimen skulle ha kidnappat britterna för att få hem de revolutionsgardister som hålls fångna i Irak. Varför riskera ytterligare internationell isolering och spoliera möjligheterna till samtal med EU-länderna för att få hem sex revolutionsgardister som redan suttit fängslade i flera månader och som säkerligen förhörts oändligt många gånger. Att allt det här skulle ha gjorts för att få hem Jalal Sharafi känns inte riktigt trovärdigt.

Jag tror att Khamenei försökt vara så konstruktiv som han kan i att försöka lösa den här konflikten. För han och en rad andra moderata krafter inom regimen insåg att det här inte skulle sluta bra för regimen. Det är bara att se på tonläget, regimen har varit lugn och resonerande samtidigt som Khamenei höll de mest extrema fraktionerna av regimen på mattan, tillexempel fick Ahmadinejad munkavle.

Khamenei har också hållit tyst. Hade han beordrat en kidnappning så hade han givetvis försökt plocka hem poäng på det här men istället har han hållit tyst. Han hade också kunnat tagit åt sig äran för frigivningen men skickade istället fram Ahmadinejad, varför?

Det är inte för att Khamenei inte gillar kameror och att stå på världsscenen, svaret har nog mer med inrikespolitik att göra. Hade Kahmenei själv benådat britterna så hade han kunnat räkna med att bli attackerad av fundamentalisterna för att vika sig för väst. För fundamentalisterna inom regimen så hade det varit helt legitimt för regimen att åtala dessa 15 britter och avrätta dem för att statuera exempel. Så dealen att släppa 15 britter mot en iransk diplomat, Jalal Sharafi, hade varit svårt för Khamenei att sälja.

Nu skickade Khamenei fram Ahmadinejad och fick benådningen att framstå som Ahmadinejads idé och beslut, det här försvårar givetvis läget för fundamentalisterna. För det är ju deras president som står för benådningen och i alldeles lagom distans från Khamenei. ¨

Så nu är britterna frigivna och väntas flyga hem till England om några timmar. Ahmadinejad kommer att få det svårt ett par dagar att sälja det här till fundamentalisterna som backar upp honom. Khamenei sitter nog hemma och pustar ut över att hela den här historien är över och bredvid honom sitter Ali Larijani som nu återupptar arbetet med att få till nya förhandlingar med EU om regimens atomprogram.

Sen tror jag att vi kan förvänta oss ”business as usual” från regimen från och med nu. Den resonerande tonen kommer att försvinna och på fredagsbönen nu på fredag så kommer dem 15 britternas agerande och britternas ”försök till invasion” att fördömas av diverse mullor runt om i landet. Samtidigt som gripandet kommer att ses som en ”seger för Islam och den stolta iranska nationen mot den stora satan och hans anhang”. Eller nåt sånt…

onsdag, april 04, 2007

som jag sa...

Britterna får åka hem och konflikten verkar vara löst. Det tog alltså lite mer än en vecka för regimen att släppa britterna.. lite mer om det snart..

Utväxling av fångar?

Idag meddelade regimen att diplomaten Jalal Sharafi som kidnappades i Baghdad för snart två månader har frigivits och är nu på väg tillbaka till Iran. Regimen skyllde då på USA och menade att det fanns vittnen på att det var ett irakiskt specialförband som står under USA kommando som utförde kidnappningen. Så nu har han alltså släppts och är på väg till Tehran.

Samtidigt meddelade regimen att den nu gör ytterligare försök att få hem de 5 revolutionsgardister som greps av amerikanska styrkor i den irakiska staden Irbil i januari. Den irakiska regeringen menar att de är nära att säkra frigivningen av de iranska diplomaterna.

Bygget av Bushehr står fortfarande still..

Regimen har problem med Ryssland som vägrar slutföra kärnkraftsverket Bushehr. Ryssarna anklagar Iran för att missköta finansieringen av verket medan Iran anklagar Ryssland för att dröja med bygget av politiska skäl. Hur som helst så hävdar regimen att verket är till 92 % klar och att man nu påbörjat utbetalningarna till det företag som bygger verket. På fredag ska en delegation från Ryssland träffa representanter för regimen för att diskutera finansieringen av Bushehr verket.