torsdag, mars 30, 2006

Chefen för rättsväsendet avgår, igen!

Chefen för regimens “rättsväsende” har lämnat in sin avskedsansökan till diktatorn Khamenei. I sitt avskedsbrev klagar Mahmud Hashemi Shahrudi över sin vacklande hälsa, det komplexa arbetet och det faktum att det finns ”olösliga problem” inom rättsväsendet. Detta är andra gången Shahrudi försöker lämna sitt uppdrag, första gången var för ett år sen men då avslogs hans ansökan på grund av att presidentvalet närmade sig. Khamenei har ännu inte officiellt godkänt Shahrudis avskedsansökan.

onsdag, mars 29, 2006

Khamenei: högst upp på agendan, sätta "Israel i brand".

Spaniens före detta premiärminister Jose Maria Aznar berättade förra veckan att übermullan och Irans ”andlige ledare” Khamenei berättade för honom 2001 att högst upp på regimens agenda var att ”sätta Israel i brand”. Khamenei ska också ha förklarat för Aznar varför Iran måste utropa krig och krossa Israel och USA.

Korta nyheter

2 000 000 inspektioner och räder runt om i Iran på ett år!

Regimens säkerhetsstyrkor har genomfört närmare 2 000 000 inspektioner och räder på offentliga platser runt om i Iran och det bara under de senaste 12 månaderna, det enligt en rapport som nyligen släppts från landets polisväsende. I rapporten framgår det också att säkerhetsstyrkorna och polisen gjort ca: 6000 ingripanden per dag i huvudstaden Tehran under samma period. Regimen skryter också med att man under året stängt igen 5 789 företag och affärer för att de agerat icke-islamiskt och att minst 700 kvinnor arresterats på grund av deras klädsel.

Det stenhårda trycket på människor och främst i Tehran ingår i regimens plan för att ”öka den nationella säkerheten”, något som fått speciellt hög prioritet sedan Ahmadinejad tillträtt som president.

Bloggarnas fiende nr 1!

Igår utsåg regimen Hamid Shahryari till generalsekreterare för ”Supreme Council for Diffusion of Information”. Rådet är en del av regimens stora censur apparat och ligger under president Ahmadinejads kontroll, ett av rådets viktigaste uppgifter är att ”övervaka” Internet och se till att Iranier inne i landet inte använder Internet på ett sätt som kan ”kränka Islam” eller utgöra ett hot mot staten.

Shahryari har de senaste åren drivit den islamistiska hemsidan hawzah.net och skapade sig ett rykte som en ultrakonservativ student vid sina studier i staden Qom under 80-talet.

tisdag, mars 28, 2006

Splittringen fortsätter..

Den så kallade reformistiska fraktionen inom regimen skrivit och undertecknat ett ”hemligtbrev” till Irans ”andlige ledare” Khamenei. I brevet anklagar reformisterna vissa personer (det är klart att man syftar på Ahmadinejad) inom regimen för att föra en ”oansvarig och farlig” politik när det kommer till landets atomprogram. I brevet kritiseras också president Ahmadinejads uttalanden om förintelsen och hans tal om att utplåna Israel. Brevskrivarna ber Khamenei att i framtiden stoppa liknande uttalanden i framtiden. I brevet varnar man också för att regimen nu är på väg mot en djupkris om inget görs omedelbart.

Vi har under den senaste tiden skrivit en hel del om den splittring som finns och råder inom regimen och att den börjar bli allt mer uppenbar och offentlig. Allt sedan revolutionens början har det funnits ideologiska motsättningar mellan olika fraktioner inom regimen, men man har ändå lyckats hålla det värsta av bråket under ytan och utåt visat en enig front vid tider av kris. Men nu verkar situationen vara en annan, medan regimen ställs inför ett av sina största hot så är bråken många och tonläget högt mellan de olika fraktionerna.

Det finns en hel del orsaker till det:

1) Regimen har aldrig varit så här isolerad, Evo Morales, Fidel Castro och Hugo Chavez undantaget så är det inte många andra världsledare som vill befatta sig med regimen och Ahamdinejad.

2) Missnöjet i landet, det pågår nu dagliga protester mot regimen. Arbetslösheten är hög, fattigdomen utbredd och ekonomin i landet är kört i botten. Regimen kan inte längre använda sitt främsta vapen, oljan för att sätta skräck i omvärlden för utan den skulle ekonomin i landet kollapsa helt och regimen med den.

3) Dåligt "ledarskap". Under Khomeinis tid så fanns det ett tydligt ledarskap inom regimen. Khomeini var egentligen enväldig och hade den auktoritet som krävdes för att sätta alla på plats och bringa ordning i leden. Även om det fanns stora ideologiska skillnader mellan fraktionerna lyckades Khomeini genom ett skickligt maktspel hålla alla på mattan. De egenskaperna och respekten har inte Khamenei varken bland folket eller inom regimen. Alla vet att Khamenei var en nödlösning när den givne efterträdaren Montazeri avsattes när hans kritik mot Khomeini blev alldeles för högljutt. Khamenei anses inte heller av många mullor ha tillräckliga ”religiösa” kvalifikationer som behövs för att inneha ämbetet.

4) Khamenei är inne på sitt sista varv, han är över 70 år och enligt rykten så lider han av levercancer och har inte länge kvar att leva. Samtidigt är det val till det s.k. ”Expertrådet” senare i år (troligtvis oktober) där de olika fraktionerna slåss om att få så stor makt som möjligt så att deras kandidat kan bli nästa ”andlige ledare”. Det betyder också att allt fler helst vill distansera sig ifrån ett eventuellt fiasko i atomprogramet och eventuella sanktioner. Det finns de i regimen som har förstått att kärnvapen inte kommer att lösa de ekonomiska, sociala och demokratiska problemen i landet. Där väljer man att sakta men säkert distansera sig och gräva egna "skyttegravar".

5) Ahmadinejad, han må vara oerhört omtyckt bland fundamentalisterna men utanför den snäva kretsen är hans stöd minimal och det gäller främst bland den stora unga befolkningen i Iran. Det bevisades av det massmöte som Ahmadinejad försökte hålla i Tehran under februari 2006. Regimen lyckades locka 80 000 personer från hela landet (De första siffrorna från regimen sa att de var "flera miljoner" på plats, någon timme senare förvandlades siffran till "flera hundratusen" och landade slutligen på 80 000).

6) En allt modigare opposition inom landet. Under en lång tid var oppositionen inne i Iran ganska svagt. Men i och med de stora studentdemonstrationerna och frihetskämpar som Ganji börjar allt fler att öppet trotsa regimen. Det har lett till dagliga strejker och demonstrationer mot regimen, en situation som håller på att bli ohållbar.

måndag, mars 27, 2006

Ahmadinejad anklagar Khatami för förräderi!

President Ahmadinejad har inte mycket övers för sin föregångare Khatami. Under ett möte i underrättelseministeriet kallade han Khatami för en förrädare. Ahmadinejad ifrågasatte Khatamis många resor utomlands och frågade om inte det var ett tecken på spioneri. Ahmadinejad har även tidigare anklagat chefsförhandlaren under Khatamis tid, Rowhani för förräderi. Ahmadinejad är mest upprörd över Khatamis senaste resa till Tyskland där han träffade den Tysklands kansler Angela Merkel.

Ahmadinejad börjar att allt mer känna pressen och han söker just nu syndabockar för den ökande pressen på regimen. Dessutom visar det hur splittrat regimen är just nu, en populär president som satt under två mandatperioder med Khameneis välsignelse anklagas av Ahmadinejad för förräderi. Trycket ökar på Ahmadinejad …

Larijani möter på motstånd, regimen fortfarande splittrat!

I torsdags träffade Irans chefsförhandlare och Khameneis närmaste man Ali Larijani det Iranska parlamentet för att informera parlamentsledamöterna om läget i förhandlingarna kring landets atomprogram. Anledningen till Larijanis besök var att försöka få hela regimen att ställa sig bakom regimen och samla leden. Men kritiken mot Larijani var enligt uppgifter stundtals hård under parlamentsförhöret, Larijani kritiserades för att uppge irrelevant och felaktig information. Kritiken gick så långt att parlamentets talman Haddad Adel fick gripa in mot kritikerna och anklagade de kritiserande parlamentsledamöterna för att göra politik av den nuvarande krisen.

söndag, mars 26, 2006

Protestera mot Fatemehs dödsdom!

Regimen hotar återigen Fatemeh Haghighat-Pajooh med dödsstraff. Haghigat-Pajoo dödade sin ”tillfälliga man” (tillfälliga äktenskap är tillåtet i Iran) efter att han försökt våldta hennes 15 åriga dotter. Hon skulle egentligen ha avrättats 2002, men avrättningen sköts upp på grund av den internationella pressen. Men nu vill regimen återigen försöka att avrätta Hagighat-Pajoo, nytt datum för hennes avrättning är satt till den 1:a april, den sista dagen på det persiska nyåret.

Regimen hoppas kunna avrätta henne snabbt och tyst för att undvika internationell uppmärksamhet. Där uppmanar vi er att protester och kräva att regimen tar tillbaka dödsstraffet mot Fatemeh Haghighat-Pajoo, maila Irans ambassadör i Sverige på; ambassador@iran.se eller Ahmadinejad själv här.

lördag, mars 25, 2006

Wallstreet Journal om Akbar Ganji

Successful democratic revolutions tend to have iconic figures: Think of Nelson Mandela in South Africa, Vaclav Havel in Czechoslovakia, Lech Walesa in Poland and Viktor Yushchenko in Ukraine. These men not only led their movements to victory but also, through their personal suffering, become emblems of the suffering of their people.

In Iran, the iconic figure is Akbar Ganji, who on Friday was released from Tehran's Evin prison after serving a six-year sentence. Mr. Ganji first incurred the regime's wrath when, as a journalist in the late 1990s, he implicated former president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani in the killing of dozens of opposition figures. From prison, which Mr. Ganji mainly spent in solitary confinement, he also wrote his "Republican Manifesto" calling for an end to clerical rule. That manifesto has become a bible of sorts to Iranian opposition groups, especially the politically potent student movement.

Last year, Mr. Ganji went on a three-month hunger strike, which nearly killed him but also brought international attention to his plight. In the end, the authorities were forced to keep him alive -- an implicit admission that the conscience and will of a single man could compel the regime's surrender. Now Mr. Ganji's wife speculates that the clerics want nothing more than to put the case behind them, in the hope that his influence will wane with the memory of his near-martyrdom.

They shouldn't count on it. "My views have not changed at all," a rail-thin but still defiant Mr. Ganji said upon his release. "Jail and pressures never forced me to change my views. Today, I'm more determined to say what I said six years ago."

Iranians will be listening. So should we.

fredag, mars 24, 2006

Regimen fängslar barn och familjer till politiska aktivister!

Amnesty International uttryckte idag oro över regimens senaste arresterings våg i staden Ahwaz, där familjer och barn till framstående politiska aktivister i staden Ahwaz gripits. Amnesty International är nu oroliga över att familjemedlemmarna och främst barnen nu riskerar tortyr.

Ma’soumeh Ka’bi 28 år gammal och fru till den kände politiskeaktivisten Habib Nabgan arresterades tillsammans med parets FYRAÅRIGE son Imad i slutet av februari. Fyra andra av deras barn i åldrarna 6 till 13 år arresterades också men släpptes efter 24 timmar i fångenskap. Habib Nabgan har själv tvingats att fly Iran och har mottagit hot om att hans familj kommer att mördas eller torteras om han själv inte återvänder till Iran. En annan som greps samtidigt är Sakina Naisi, mor till fembarn och tremånader gravid. Även hennes 19 åriga son Nahez greps, han släpptes efter tiodagar. Regimen raserade också familjens hem.

Iran sponsrar terrogrupper..

Israels försvarsminister och Iran födde Shaul Mofaz berättade igår att den Israeliska staten vet att den Iranska regimen finansierar palestinska terrorgrupper och att den aktiviteten har ökat på senare tid. Mofaz berättade att mullorna i Tehran bara under februari överförde 1.8 Miljoner dollar till terrorgruppen Islamisk Jihad. För bara någon vecka sen erkände ledaren för Al-Aksa Martyrerna att organisationen finansieras av terrorgruppen Hezbollah. Hezbollah i sin tur får sina pengar från den Iranska regimen och beskydd från den Syriska. Den Iranska regimen har också lovat miljardstöd till terrorgruppen Hamas.

torsdag, mars 23, 2006

Nyhetsläget i Iran..

Det råder just nu något av en nyhetsstiltje i Iran på grund av nyårsfirandet. Stora nyheten idag är ett domstolsutslag i Storbritannien som friade en skola som förbjudit en elev ifrån att bära slöja. Det har lett till att regimen och en organisation ”The Islamic Human Rights Commission” nu kritiserar Storbritannien för brist på religionsfrihet. Regimen publicerade också en rapport som visar att det bor 2 100 britter i Iran, man insinuerar att det är människor som ”flytt förtrycket” i Storbritannien för att hitta ”religionsfriheten” i Iran. Det från en regim om bara godkänner tre religioner, Islam, Kristendom och Judendom, men som ändå förföljer och trakasserar landets kristna och judar i landet. Andra stora nyheter är kravallerna i Paris och att Ahmadinejad har gjort ett oplanerat besök på ett fosterhem i Tehran. Samtidigt som man jublar över att Lukasjenko ”vunnit” det vitryska ”valet”.

onsdag, mars 22, 2006

Regimen släpper strejkledare, men inte alla!

Enligt rapporter från Iran så ska en del personer ur busschaufförfacket i Tehran ha släppts ur fängelset den 18/3, det handlar om Ibrahim Madadi, Yaghoub Salimi och två andra styrelsemedlemmar av Teherans busschaufförfack. Även Mansour Hayat-Ghaybi släpptes men fängslades igen 24 timmar senare. Däremot vägrar regimen att släppa ledaren för facket Mansour Osanlou. Läs mer om busschaufförstrejken i Tehran här.

Arresteringar i Iran..

Den Iranska regimen har under den senaste veckan arresterat 8 personer i staden Sardasht. De åtta anklagas för att kommunicera med den Iranska oppositionen, för att bland annat ha ringt in till oppositionell radio och tv kanaler. En av de anklagade Karim Rasoolzadeh har redan dömts till åttamånaders fängelse.

Ahmadinejad avskaffar sommartid!

Galningen och Presidenten Mahmoud Ahmadinejad har i ett dekret förbjudit sommartid av religiösa skäl. Anledningen som förts fram av regimen är att många troende muslimer har svårt att med precision räkna när det är bönestund när klockan vrids fram eller tillbaka. Därför har regimen beslutat att avskaffa sommartiden, i samma dekret skriver Ahmadinejad att studenter och offentliga institutioner nu måste öppna en timme tidigare än vanligt.

tisdag, mars 21, 2006

Från en galning till en annan!

Idag gratulerade Ahmadinejad den vitryske diktatorn Alexander Lukashenko till valsegern. Ahmadinejad sa också att han var övertygad att relationerna mellan Vitryssland och Iran kommer att blomstra nu när Lukashenko omvalts, Ahmadinejad bjöd även Lukashenko till Iran.

måndag, mars 20, 2006

Gott Nytt år!

Idag den 20:e mars firas det iranska nyåret Noruz, (saal e tahvil). Klockan 19:25:35 faller det nya året in.

Stort grattis. Förhoppningsvis bringar det nya året inte bara glädje och god mat, utan även frihet, demokrati och mänskliga rättigheter till ett folk som lidit tillräckligt.

/Fria Iranvänner

Don’t speak of the….

Det Nationella Säkerhetsrådet (SPCS, Supreme National Security Council) skickade under förra veckan ut ett direktiv där man beordrade nyhetsredaktioner runt om i landet att inte nämna eller ta upp att landets kärnvapenprogram skickats till FN’s säkerhetsrådet. I direktivet skriver SPCS att ordet ”säkerhetsråd” inte får förekomma i nyhetsrapporteringen.

Nyhetsredaktionerna för de statliga medierna lydde givetvis genast och under onsdagen (15/3) rapporterade TV och Radio att IAEA avslutat sitt möte utan att komma fram till ett beslut. Ironiskt nog var det tidningen Kayhan som ägs av übermullan och den ”andlige ledaren” Khamenei som under torsdagen var först ut att berätta att Iran skickats till säkerhetsrådet och det i form av en notis. Regimen är riktigt oroliga..

Regimen vill locka turister.

Iran startar en charmoffensiv för att locka turister till landet. Landet har köpt reklamutrymme i stora medieföretag som BBC, CNN, Tyska ZDF, Al-Jazeera och Al-Arabia. Samtidigt har regimen beslutat att erbjuda turister två veckors visum på alla stora flygplatser. Förhoppningen är att göra Iran till ett av de tio största turistländerna i världen.

Att regimen köper reklamtid hos BBC (vars hemsida man blockerar) och CNN (som man slängde ut ur landet för bara någon månad sen) är rätt uppseendeväckande. Reklamkontraktet med BBC lär tydligen vara ganska stort.

Cox and Forkum med adress Ung Vänster?

söndag, mars 19, 2006

Bilder på en fri Ganji!


Ganji och hans fru efter frigivningen

"My husband is so weak physically now. He is just 108 pounds. But I'm happy he is back home … He needs rest, please don't put too many questions to him. He's not going to be so outspoken."

"No, I'm more radical than before," Ganji interrupted.

"We don't want him put back in prison," Shafiei said with a laugh.

lördag, mars 18, 2006

Korta nyheter

Turister döms till 18 månaders fängelse!

En domstol i Iran avslog i förra veckan en överklagan som de två europeiska turisterna lämnat in mot sina 18 månader långa fängelsestraff. Det var i november Donald Klein (Tyskland) och Stephane Lherbier (Frankrike) hamnade på Iransktvatten efter att ha åkt vilse under en fisketur från det Förenande Arabemiraten. Klein och Lherbier dömdes till 18 månaders fängelse för att illegalt tagit sig in på Iransktterritorium.

Japan skär ner import av olja från Iran

Det Japanska oljebolaget Nippin Oil Corp avslöjade förra veckan att företaget kommer att skära ner sin import av Iranskolja med 15 % på grund av det internationella tryck som ligger på regimen. Iran är Japans tredje största oljeleverantör.

Ganji ute ur fängelset men INTE fri!

TT sprider idag en felaktig nyhet! Den Iranska journalisten och demokratikämpen Akbar Ganji är INTE frigiven. Enligt regimens egna uppgifter har Ganji bara fått tillåtelse att åka hem till familjen under det persiska nyåret (21/3). Men han ska egentligen ha frigivits den här veckan eftersom hans sex år långa fängelsestraff tagit slut. Men redan nu talas det om att regimen kommer att rikta nya åtalspunkter mot Ganji (mer om det senare).

Uppdatering:

Ganji kanske är fri ändå. Regimen menar att Ganjis fängelsestraff går ut 30/3 och därför har han bara fått permission. Han har tillåtelse att vara med familjen under hela nyråsfirandet som slutar 3/4. Om det här stämmer så är det oerhört goda nyheter, Irans främste dissident och en av regimens fräckaste kritiker inne i Iran är äntligen fri!

torsdag, mars 16, 2006

Cox and Forkum

Regimen allt mer missnöjd med Ahmadinejad!

"For 27 years after the revolution, America wanted to get Iran to the Security Council and America failed. In less than six months, Ahmadinejad did that."

onsdag, mars 15, 2006

Khamenei skickar Larijani för att förklara..

Spänningen inom regimen stiger och allt fler av regimens egna män har börjat ifrågasätta den kompromisslösa strategi som landet valt i förhandlingar kring landets atomprogram. För att lugna ner stämningen har Übermullan och Irans ”andlige ledare” Khamenei valt att skicka Irans chefsförhandlare Ali Larijani till parlamentet. Där ska han under morgondagen redogöra för regimens strategi i förhoppning att lugna ner och stärka leden.

Snälla EU och Freivalds, hjälp Ahmadinejad!

Iran´s president attackerade under tisdagen västvärlden under ett tal i staden Gorgan. Ahmadinejad sa bland annat att det råder brist på ”kloka politiker” i väst och att han egentligen inte vill besöka länder i västvärlden. Den senaste tiden har debatten varit livlig i Iran om vilka konsekvenser eventuella sanktioner mot landet kommer att få, ett av dem kan vara att regimens män förläggs med reseförbud. Något som Ahmadinejad välkomnade under sitt tal.

I sitt tal sa Ahmadinejad bland annat (fritt översatt):

”De säger att vi inte kommer att låta Ahmadinejad resa till vissa västerländska länder om det Iranska folket inte överger sitt sökande efter fredlig atomenergi. Men jag säger att jag inte ens vill titta på deras ansikten … Jag brukade tro att det fanns kloka politiker i väst. Men under de senaste månaderna, då jag träffat dem ansikte mot ansikte, har jag tyvärr sett att det enda som man måste kämpa för att se i västvärlden är kloka politiker”.

Borde inte EU och Sverige hjälpa Ahmadinejad och ge honom reseförbud så att han slipper åka hit och vi slipper ha honom här? Win – Win situation!

Regimen misslyckas med att stoppa populär folkfest!

Received reports indicate that the regime's brutal forces have attacked Iranians celebrating the Festival of Fire (Chaharshanbeh Souri). This is an ancient Persian celebration, predating Islam by a couple of thousand years; it marks the approaching of the Iranian new year (which is also pre-Islamic), celebrated on March 21, the vernal equinox. People build small bonfires and jump over the flames to purify and purge themselves of all the negativity and pain of the passing year so that they can begin the new year with a clean spirit and fresh outlook.

During this celebration, it is also customary to light sparklers and throw fireworks. Since the beginning of the Islamic Revolution, the mullahs have done everything they could to dissuade the people of Iran from continuing these Persian celebrations, calling them pagan in an attempt to eradicate the Persian heritage from Iran.

Over the past few weeks, there were threats of major March 14 clashes, as the mullahs continued to force the issue of this celebration being haraam – religiously prohibited or unclean - because it occurs during the religious month of Mohharram, which is fraught with mourning for Shiite martyrs. Fatwahs were issued by various major and minor clerics. The regime also warned against sparklers and fireworks, insisting that they are banned; shops that sold these items were closed and padlocked by the regime's security forces from weeks before.
Last week, KAYHAN, the mouthpiece newspaper belonging to the Fuehrer Mullah Khamnei, in yet another shameless and fascistic attempt at destroying all things Persian, pronounced the observance of the ancient Persian New Year and the pre-New Year celebration of the Festival of Fire to be Haraam (forbidden by Islam or religiously unclean).

Mullah Golpaigani who wrote the edict indicated: "The use of fireworks, sparklers and fire crackers which will lead to fun, conviviality and frolic is haraam and any further references to all Persian traditions and culture before Islam is directly anti-Islamic and immoral."

Ahmadinejad and members of the Mullah hierarchy who knew that all of the regime's measures against this festival may fail, left Tehran leaving the majority non-Iranian security forces to savagely attack the Iranian people who have refused to give up their ancient Persian celebrations.

The guards have launched tear gas and have begun viciously attacking people, especially women, children and student activists. The regime's paddy wagons are installed all around the cities of Iran and the security guards beating celebrants have begun beating and arresting them. The streets of cities all around Iran from Tehran, Esfahan, Shiraz, Ardebil, Kermanshah, Mahabad, Baaneh, Mash'had, etc. are filled with people and in places such as the Gowhardasht neighborhood of the Tehran-suburb of Karadj have taken over the regime's police headquarters in that area and have set that building on fire.

In Tehran alone, the 600 mobilized 18-wheeler paddy wagons that were put in place for the March 8th commemoration of International Women's Day have been kept in place in order to facilitate arrests and detentions. It is reported that the regime has mobilized Lebanese, Syrian and Palestinians Basijis against the people in the streets.

According to ILNA, the regime-run news agency, the regime fearing the celebrations, has covered the skies of Tehran and all other big cities in Iran with helicopters, making traffic an excuse. Revolutionary Guard Sojedi-Nia the director of the Motor Vehicles department of the regime expressed alarm and fear that the traffic jams and gridlock stemming from the Chaharshanbeh Souri celebrations will require constant helicopter surveillance. Also 30 "secret" bases will be controlling the situation from their posts. Also, the Ministry of Education and
Training received orders to close all schools in Tehran. The director of public relations in this ministry also announced that the disciplinary and security forces of the regime handed down these specific orders.

The regime fearing the worst and attempting to maximize control and oppression, has ordered that all cellular telephones and internet connections in several provinces and all major cities be completely shut down and blocked.

The regime organized it's agents and elements around the world to call into the Iranian opposition radios and TV stations [broadcast from L.A. and other places] in order to insult, invective and demoralize the Iranian people as well as offer up false reports on the reality of the events occuring inside Iran; this is in order to quash the voices of the people who call in from Iran in order to report inside Iran on the situations in their respective neighborhoods and cities.

tisdag, mars 14, 2006

Regimen vägrar frige Ganji!!!

Enligt uppgifter ska regimen idag ha beslutat att INTE frige frihetskämpen och journalisten Akbar Ganji. Ganji ska egentligen släppas fri den här veckan då hans sex år långa fängelsevistelse går ut. Läs mer om Ganji här.

Korta nyheter

Demonstrationer i Tehran

Ett flertal unga demonstranter samlades idag i Tehran för att demonstrera mot regimen. Demonstranterna gjorde något som inte många vågar göra, nämligen att offentligt bränna bilder på den ”andlige ledaren” Khamenei och regimens fader Ayatollah Ruhllah Khomenei. Demonstrationerna ägde rum i samband med den ”eld festival” som sparkar igång firandet inför det persiska nyåret. Regimen har under många år försökt att stoppa festligheterna genom att kalla dem ”icke- islamiska”. På senare år har regimen också attackerat festligheterna och de stora folksamlingarna.

Terroristmöte i Tehran

Förra veckan träffade regimens företrädare Iraks Moqtada Sadr, ledare för Mahdi Brigaderna, samtidigt besökte Seyed Hassan Nassrollah ledare för terrorgruppen Hezbollah.

måndag, mars 13, 2006

12.5 miljarder till att stoppa "amerikanska konspirationer"

Parlamentet gav regeringen i måndags 12.5 miljarder rials i nästa års budget för att ”slå ner amerikanska konspirationer i Iran”. Enligt regeringen kommer pengarna att främst användas till återuppbyggnader och för att hjälpa dem personer som blivit utsatta för ”amerikanskt aggression”.

12.5 miljarder till att stoppa "amerikanska konspirationer"

Parlamentet gav regeringen i måndags 12.5 miljarder rials i nästa års budget för att ”slå ner amerikanska konspirationer i Iran”. Enligt regeringen kommer pengarna att främst användas till återuppbyggnader och för att hjälpa dem personer som blivit utsatta för ”amerikanskt aggression”.

Regimkritiska demonstrationer i Iran..

Ett hundratal Iranier demonstrerade mot regimen i samband med en fotbollsmatch mellan lagen Perspolis och Esteghlal, matchen spelades på nationalarenan Azadi(frihet) stadium i Tehran. Demonstranterna skrek slogans mot regimen och krävde att de mänskliga rättigheterna skulle respekteras. Demonstrationen slogs dock ner när ett hundratal säkerhetspoliser gick till attack mot demonstranterna, ett tiotal demonstranter greps och flera misshandlades svårt. Protester och demonstrationer i samband med fotbollsmatcher är vanliga i Iran, den 25 mars förra året skadades flera hundra personer när regimen slog ner en demonstration i samband med en fotbollsmatch mellan Iran-Japan.

Regimen hotar att använda oljan som vapen!

I lördags hotade regimens inrikesminister Mostafa Pourmohammadi att använda oljan som vapen om FNs säkerhetsråd inför sanktioner mot landet på grund av landets kärnvapenprogram. Regimen hotade inte bara med att stoppa den egna produktionen utan också att förhindra länder som Saudiarabien, Kuwait, Förenade arabemiraten och Irak att sälja sin olja. Regimen kontrollerar delar av den Persiska Gulfen som dessa länder använder för att transportera sin olja.

söndag, mars 12, 2006

Korta nyheter

Iran stormakt om 20 år?

Iran kommer att vara en stormakt inom 20 år, det tror i alla fall Revolutionsgardets General Yahya Rahim Safavi. Safavi menade att inom 20 år kommer Iran att ha så mycket vetenskaplig, ekonomisk och politiskt makt att stormakter som USA inte längre kommer att kunna sätta regimen under press. Intressant att notera är att Safavi mer eller mindre medger att regimen just nu är satt under press.


Regimen flyttar på militären

I lördags beslutade parlamentet att ge centralbanken i Iran resurser till regeringen att flytta militärgarnisoner och försvarsindustrin ifrån stora städer, speciellt ifrån huvudstaden Tehran. Kostanden beräknas bli runt 1 miljard rials.

Regimen försöker ena sig...

Regimens olika fraktioner har allt sedan revolutionens första dag varit splittrade och striderna mellan fraktionerna ofta hårda, men ändå så har man i tider av kris samlat sig. Men den här gången ser det tuffare ut. Under den senaste tiden har spänningarna mellan fraktionerna växt och det har gått så långt att regimens högsta ledare träffades under förra veckan för att minska spänningarna och ena fraktionerna.

Mötet kom natten innan det så kallade ”expertrådet” skulle sammanträda, ett möte som regimen var orolig skulle urarta till en ren strid mellan de olika fraktionerna. Oron var så stor att Expertrådets ordförande ayatollah Meshkini lämnade sjukhussängen för att närvara på mötet och se till så att fraktionerna höll sig lugna. Det verkar ha lyckats, mötet verkar ha gått lugnt till och fraktionerna lyssnade, i alla fall tillfälligt, på uppmaningar från regimens ledare att hålla sams. Men det här visar att regimen blir allt mer pressat och desperat.

Expertrådet består av 86 mullor vars uppgift är att recensera, tillsätta och avsätta den ”andlige ledaren” i Iran. Val till expertrådet äger rum i oktober och kandidaterna måste godkännas av väktarrådet, årets val anses vara extra viktigt eftersom mandatperioden till expertrådet är på 8 år och den nuvarande ”andlige ledaren” Khamenei nu är inne i sina sista år.

lördag, mars 11, 2006

6 dagar till Ganji ska släppas!

Den 17/3 är datumet då journalisten Akbar Ganji ska släppas! 6 dagar kvar alltså, läs mer om honom här, här, här och här!

Regimen misshandlar demonstranter på den internationella kvinnodagen!

Den 8: e mars samlades hundratals Iranska kvinnor och män på Daneshjoo parken (student parken) i Tehran för att fira den internationella kvinnodagen. Demonstrationerna var fredliga och innehöll inte heller några politiska inslag eller slogans utan demonstranterna ville visa solidaritet med den internationella kvinnorörelsen. Men det hindrade ändå inte regimens säkerhetsstyrkort från att gå till attack.

Efter att regimensagenter själva fotograferat samlingen, bad polisen demonstranterna att skingra sig. Demonstranterna vägrade och satte sig istället ner och började sjunga. Detta leder till att säkerhetsstyrkorna går till attack genom att bland annat tömma soptunnor över huvuden på de kvinnliga demonstranterna och misshandla demonstranterna med batonger. När demonstranterna börjar springa och lämnar parken följer säkerhetsstyrkorna efter och misshandlar dem ytterligare. Bland demonstranterna fanns den välkände poeten Simin Behbahani, hon misshandlades svårt trots att hon är över 70 år.

Enligt en talesman för regimen så hade inte demonstranterna tillstånd och regimen agerade innan samlingen blev “politisk”.

Säkerhetsstyrkorna arresterade även ett flertal utländska journalister och konfiskerade deras kameror. Den 7: e mars hade inrikesministeriet kallat till sig ett antal kvinnorättsaktivister i landet och tvingat dem att ställa in alla demonstrationer.

Filmer av demonstrationen finns här, här, här och här..

69 % köper inte regimens propaganda..

Enligt en opinionsundersökning som gjorts i Iran, tycker 69 % av landets befolkning inte att atomkraft är en viktig fråga för ”nationens utveckling” och 86 % svarade att det inte tyckte att regimens atomprogram är värt en militärkonflikt och 98 % av dem som svarade menade att regimens politik till slut kommer att leda till någon form av militär konflikt. Undersökningen visade också att bara 11 % tror att president Ahmadinejad är kapabel att lösa landets ekonomiska problem.

Det är ganska svårt att veta hur tillförlitliga dessa siffror är, men de är ändå intressanta eftersom det är de första siffrorna som egentligen publicerats på vad befolkningen i Iran tycker i frågan. Siffrorna är också oerhört dåliga nyheter för regimen som varit obeveklig i sin propaganda, där regimens atomprogram beskrivit som en viktig fråga för ”den Iranska nationen” och ”det Iranska folkets rätt”.

Tillbaka

Nu är jag tillbaka i det kalla Sverige, var ganska jobbigt att lämna den 30 gradiga värmen för att landa i Arlanda och – 12 grader i Stockholm. Men hur som helst jag har spenderat några timmar nu på att gå igenom mail skörden och börjat att smått läsa ikapp om vad som hänt under den gångna veckan.

tisdag, mars 07, 2006

onsdag, mars 01, 2006

Sparlåga..

Nu kommer bloggen nog inte att bli uppdaterad på en hel vecka! ;-) Anledningen är en veckas ledighet i solen, det kommer också innebära att tillgången till Internet kommer att vara minimal. Men bloggen är tillbaka med fullkraft 13/3.

Bli terrorist online

En regimkontrollerad grupp vars uppgift är att träna terrorister har nu startat en egen hemsida. Det rör sig om gruppen ”Commemorate Martyrs of the Global Islamic Movement” som skapades av Revolutionsgardet 2004, en grupp som står väldigt nära president Ahmadinejad och übermullan Khamenei. Gruppen påstår sig ha rekryterat 53 900 självmordsbombare som fått välja mellan tre olika uppdrag, självmordsattacker: mot ”otrogna”, mot Israel eller mot Salman Rushdie.

Hemsidan hittar ni här..

På hemsidan uppmanas man fylla i sitt namn, email, födelsedata, stad, mobilnummer samt ange skälet till varför man vill ”ställa upp” som frivillig.

Political prisoners condemn Shirin Ebadi

We would like to remind Ms. Ebadi, who won the Nobel Peace Prize two years ago, of a few things. Though we were all so proud that an Iranian woman won that distinguished prize, we are nonetheless, forced to point out her apathy. Her newfound financial and political influence, has afforded her the distinction to champion and openly talk about the immeasurable human rights violations in the Islamic Republic of Iran; after all she has become recognized by international human rights organizations around the world as an authority on such issues.
Before her winning the award however, she was a lawyer who had spent 25 days in prison and had been unconditionally released after signing a letter, repenting for her charges; therefore no one expected anything from her.

However, now, given all the above-mentioned reasons one would hope and expect more from her. As of late however, her interviews, speeches, articles and reports have taken on a very conservative tone. In recent days as well, on the occasion of the execution of political prisoner, Hodjat Zamani, she not only did not condemn the execution, she simply ignored it.

We are certain that she does not truthfully report any of the atrocities committed by the Islamic regime to western leaders and various human rights establishments who are in contact with her.

This human rights celebrity has even declined to mention some of her own closest friends [for whom we have a great deal of respect], some of whom have been in prison for 27 years; she has never so much as spoken of or even defended the brave imprisoned students and political activists who have spent years in these nightmarish prisons of the Islamic regime, under the most horrifying mental and physical tortures. It has also just come to our attention that she does not even keep up with the status of the prisons or the statistics of the political prisoners.
Isn't this preferential treatment and discrimination? Isn't she meant to be defending all political prisoners? Why should western leaders and international human rights establishments be so coaxed by such shady and bogus individuals? Is this all there is to her claim on equality and defense of human rights? It is indeed a sad day when the world leaders are taken in by such underhanded lobbyists and sleazy influence peddlers.

Please help us by sending our letter of complaint to the various heads of states and international human rights organizations and please appeal to them, on our behalf, in exposing her willful neglect and discrimination against us all, who clung, with hopes for freedom to her.
We will shortly present a detailed and explicit profile on Ms. Ebadi that will summarize her exploitations [on behalf of the Islamic regime] and her complete disinterest and apathy to the vital mission, as a defender of human rights, meaning the defense of all people, for which she received the renowned award.Signatories are imprisoned student leaders and various activists:

1. Manouchehr Mohammadi (Evin Prison) 2. Akbar Mohammadi (Evin Prison) 3. Khaled Hardani (Evin Prison) 4. Mostafa Jowkar (Evin Prison) 5. Behnam Vafo-Seresht (Evin Prison) 6. Hashem Shanian (Evin Prison) 7. Haydar-Qoli Soltani (Evin Prison) 8. Hodjat Bakhtiari (Evin Prison) 9. Hamid-Reza Mohammadi 10. Mohsen Bawpeeri (Evin Prison) 11. Asad Shaghaghi (Rejaiishahr) 12. Amir-Heshmat Saran (Rejaiishahr) 13. Valiollah Fayz-Mahdavi 14. Mehrdad Lohrasbi (Rejaiishahr) 15. Jafa Eghdomi (Rejaiishahr) 16. Reza Ashrafpour (Mazandaron detention center)